A kormány döntött: az állam minden adósságot átvállal

Budakeszi teljes adósságának 60 %-át átvállalta az állam a tavalyi év során. Idén az állam a maradék ?számlát? is rendezni fogja.

 

A kormány ősszel meghozott döntése szerint 2014. február 28-ig átvállalja az önkormányzatok hitelállományának fennmaradó részét is.

A tavalyi év során, a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően Budakeszi esetében a hitelállomány 60 %-át, azaz 363,4 millió Ft-ot vállalt át az állam.

Idén az állam átvállalja a települési önkormányzatok fennmaradó, 2013. december 31-én fennálló összes tartozását. Erre vonatkozón kell az önkormányzatoknak egy hat pontból álló határozati javaslatcsomagot elfogadni, amely a tartozásátvállalással kapcsolatos intézkedéssorozat tartalmazza.

Az államháztartásért felelős miniszter legkésőbb 2014. február 28-áig megállapodást fog kötni Budakeszi Város Önkormányzatával is.

A 2014. 01. 13-án megtartott testületi ülésen Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 10 igen egyhangú szavazattal fogadta el a határozati javaslatot, mely az előzetes számítások szerint 221,6 millió Ft adósságátvállalást jelent. Az adósság átvállalása nélkül az önkormányzatot még 2025-2026-ig terhelte volna a hiteltörlesztés és kamatfizetési kötelezettség.

 

Ezzel a határozattal kezdetét veszi a hat pontból álló intézkedéssorozat, melyről a későbbiek folyamán adunk tájékoztatást.

 

Balczó Kornélia

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket