A kihívás napja Budakeszin, avagy a személyes példamutatás

1982-ben indult Kanadából ez a mozgalom, eredetileg két kanadai város sportvetélkedőjeként. Az elmúlt több mint harminc év alatt szerte a világon népszerű rendezvény lett.

 

A nyolcvanas években egymással vetélkedve léptek be a hazai települések a kihívás napja rendezvényére. (Engedjenek meg egy személyes kitérőt: Major István 3-szoros fedett pályás atlétikai Európa-bajnok magasugrásban akkor már Kanadában élt. Ő hozta hírét a kihívás napjának. Testvére, Klári, kolléganőm volt, itt tanított testnevelést az akkori Budakeszi Általános Iskolában. Rengeteget tett a kihívás napja magyarországi és természetesen budakeszi népszerűsítésében.)

Az utolsó két évben Budakeszi újra visszatért a nemes vetélkedésbe. Idén 21 rendezvényt szerveztek,  17 helyszínen, 16 szervező segítségével.

A kihívás napja megnyitóján Áfra Sándor, a Nagysándor József Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte a település iskolásait. Rövid beszédében kiemelte, hogy fiatal korban szükséges a sok mozgás, hiszen mozgás = élet.

Ezután dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia szólt a jelenlévőkhöz. ?Ma azért küzdünk, hogy Budakeszi legyen kategóriájában a legsportosabb település. Természetesen, ha ez nem sikerül, akkor sem leszünk elkeseredve, mert a közös mozgás a legfontosabb.? Kiemelte, hogy rengeteg választási lehetősége lesz a mozogni vágyóknak: futás, röplabda, labdarúgás, jégkorong, biciklizés, kirándulás, kismama és időseknek torna stb. A reggeli futóversenyen derekasan helytállt a polgármester asszonyunk, illetve Áfra Sándor tanár úr is, mert a személyes példamutatásnál nincs is fontosabb.

Dömötörné Papp Hargita, a ?nagysanyi? igazgatóasszonya emlékezett a régi időkre, amikor iskolájuk sport tagozatos iskola volt. Ma már ilyen nincs, de a sport szeretete megmaradt, és természetes, hogy egy ilyen sportos rendezvényen ott a helyük.

A HÍD családsegítő idősek napköziotthonában a szépkorúaknak volt lehetőségük egy kis testmozgásra. Az életkori sajátosságoknak megfelelően próbálkoztak a drága idős nénik és bácsik, így aztán minden porcika meg lett mozgatva.

Nyilvánvaló, hogy ebből a rendezvényből az önkormányzat dolgozói sem maradhattak ki. A zömében ülő munkát végző köztisztviselők szívesen végezték a gyakorlatokat.

A SZIÁ-ban lévő kalandpálya is fontos helyszín volt: ott ügyeskedett a sok kis nebuló. A focipályán különböző korosztályú fiúk kergették a labdát, a nemrégen átadott jégkorongpályán egy kisebb eszköz után szaladt az ifjúság.

De nem hiányzott a palettáról a játékos fogócska vagy a röplabda sem.

Az esti, záró futóversenyen újból a polgármester asszony szólt az egybegyűltekhez: ?Hazánkban eddig összesen 1590 település vett részt a vetélkedésben. Az idei évben hét önkormányzati és egy kistérségi kategóriában összesen 101 település és 5 szervezet vesz részt a sporteseményen a mozgás öröméért, és versengve egymással a kategóriák legjobbjai címért.

2013 a mozgás éve, ennek jegyében zajlik a városunkban is az idei kihívás napja, összesen 16 szervező 17 helyszínen megvalósuló 21 programjára vártuk szeretettel Budakeszi lakosságát.

A 2011-es évben országosan 46 millió percnyi testmozgást teljesítettünk, tavalyi évben 48 milliónál állt meg a számláló. Az idei évben közös célunk, hogy elérjük az 50 millió percnyi testmozgást.?

Ezek után megköszönte Budakeszi lakosságának az aktív részvételt, valamint a szervezők áldozatos munkáját.

 

Szabó Tibor Mihály

FOTÓGALÉRIA ITT.

A Buda Környéki Televízió által készített rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket