A gyroszos, aki a járványban rászorulókat támogatott
A Prémium Döner Kebab House néven másfél éve nyitotta meg vállalkozását Budakeszin Edelényi Dániel. A vele készült interjúban szó esik tavaszi karitatív kezdeményezéséről és budakeszi vállalkozásának bővítéséről is.
Mióta dolgozik a szakmában?
– 15 éve. Szakács és cukrász vagyok, felszolgálói és üzletvezetői végzettségem van, emellett elvégeztem az Általános Vállalkozási Főiskolát is. Sok vendéglátó- ipari tapasztalatot szereztem ezekben az években. Igazából azonban Budakeszin kezdtem önálló tevékenységbe. Itt már a saját vállalkozásomat fejleszthetem, építhetem.
Másfél éve nyitott az üzletük Prémium Döner Kebab House néven a budakeszi Tescóban.
– Igen, bár hozzátenném, hogy a nevünk egy kissé csalóka, hisz az üzletünk fő attrakciója a gyros.
Jó érzékkel indítottak ebben a műfajban Budakeszin.
– Valóban, hisz itt nem volt abban az időben gyroszos, így aztán nagy örömmel, szeretettel fogadtak minket a helyi fogyasztók, gyorsan kialakult egy törzsvásárlói kör is, ami még minket is meglepett. Először csak helyben fogyasztás volt, később pedig az online rendelést-kiszállítást is elindítottuk.
Aztán alig telt el egy bő fél év és a koronavírus alaposan felborította a vendéglátóipar stabilitását az egész világon, így Budakeszin is.
– Addig sikeresen működő üzletünkben jelentős forgalomcsökkenés állt be, mintha egy pillanat alatt a falhoz csapódtunk volna. Felfoghatatlan érzés volt! Az addig ide járó vevőink nem kis része elment mellettünk. Egyikük elvesztette az állását, a másik csak a fizetése 40%-át kapta meg stb. Sok-sok szomorú történettel találkoztunk. És bár minket is mélyen érintett ez a válság, mégis úgy döntöttünk, a lehetőségeinkhez mérten ételkínálatunkból naponta 30 adaggal támogatjuk a helyi rászorulókat. Mindenféleképpen azt szerettük volna, hogy a leginkább rászorulókhoz jusson el felajánlásunk. Ebben a budakeszi Híd Családsegítő Központ sokat segített nekünk, akik megadták a neveket, és ki is szállították az ételt a megfelelő helyekre. Mindehhez hozzá kell tennem, kezdeményezésünkhöz egyhamar csatlakozott a Stadt étterem is. Mindezt 3 hónapig csináltuk, egészen az első hullámot követő enyhítésig. Mindezt Budakeszi Önkormányzata mind nekünk, mind a Stadt étteremnek megköszönte egy emléklappal a közelmúltban.
Eközben a Walter házban – szemben, az egykori CBA helyén a közeljövőben nyíló DM-mel – szeptemberben megnyitott egy hentes boltot.
– Ami a húsáru boltunkat illeti, az egy érdekes történet. Ahhoz az ihletet tulajdonképpen a budakeszicsevego.hu Facebook oldalának kommentelői adták, akik hiányolták, hogy nincs a városban egy klasszikus értelemben vett hentes üzlet. Ezt a hentes üzletet szeptemberben nyitottuk, mert úgy érezzük, járvány ide, vagy oda, a mindig friss, minőségi húsárura – a legjobb magyar vágóhidakról hozzuk – és házias hentes termékekre is nagy az igény. Négy hónappal a nyitás után a „megismerkedési fázison” már túl vagyunk. Egyre nagyobb az érdeklődés.
Ön végül is elmondhatja, hogy röpke másfél év alatt egy villámkarriert futott be Budakeszin. Milyen céllal vág neki az új évnek?
– Szeretném a két helyi vállalkozásomat tovább fejleszteni, és ami a legfontosabb: biztonságot adni a családomnak.
Horváth Jenő