A Facebook uralja a világot

Míg 2009-ben még 17 közösségi oldal került fel a világtérképre, addig ma mindössze 5 hálózat között oszlik el az összes felhasználó. 137-ből 127 országban uralkodik a Facebook.

 

 

A közösségi oldalakra is igaz az a mondás, hogy csak a legerősebbek maradhatnak talpon. Vincenzo Cosenza 2009 óta minden júniusban és decemberben újratervezi a közösségi oldalak világtérképét, a 2012 decemberi állapot látható az alábbi ábrán.

137 országból 127-ben ma a Facebooknak van a legtöbb felhasználója és igen kevés kihívója maradt, ezek a QZone, a V-Kontakte, az Odnoklassniki, és a Cloob. A legnagyobb közösségi oldalnak tehát most ott kell a nagy helyi hálózatokkal szembenéznie, ahol eddig nem tudta megvetni a lábát azért, mert egyes országok blokkolják, vagy mert egyszerűen az emberek inkább használják a megszokott helyi oldalakat. Így lehetséges, hogy az ázsiai területen a QZone-nak elképesztően sok, 552 millió felhasználója van, míg Iránban azért vezet a Cloob, mert ott nem lehet használni a Facebookot. A V-kontakt pedig 190 millió felhasználóval rendelkezik az orosz nyelvterületen.

A Facebooknak Ázsiában 278 millió, Európában 251 millió, Észak-Amerikában 243 millió, Dél-Amerikában 142 millió, Afrikában 52 millió és Óceániában 12 millió felhasználója van.

Forrás: Social Times

Megosztom a cikket