A Domonkos Rend jubileuma

A Domonkos Rend 2021-ben emlékszik alapítója halálának és magyarországi letelepedésének 800. évfordulójára, amelyet események sora fémjelez. A jubileumi év 2021. január 18-án Árpád-házi Szent Margit emléknapján szentmisével kezdődött a Margitszigeten, melyet Erdő Péter esztergom-budapesti érsek mutatott be, és 2021. november 11-én, Szent Márton napja körül zárul Szombathelyen.

A magyarországi domonkosok a kunok keresztény hitre térítése szándékával érkeztek Magyarországra. Fontos törekvésük volt a keleti magyarok felkutatása, amely Juliánusz barát és rendtársai nevéhez kapcsolódik. Utazásai eredményeképpen sikerült megtalálni a keleti magyarokat. Ő hozta a készülődő tatár invázió hírét is. A magyar rendtartomány alapításától a tatárjárásig eltelt húsz év igazi sikertörténet volt: a két missziós püspökség és a keleti magyarokhoz vezetett expedíciók mellett, a rend legalább 20-25 rendházat hozott létre az ország területén.

A Prédikátorok Rendje 1254-ben Budán, a királyi támogatással felépült új Szent Miklós-kolostorban tartotta nagykáptalanját. A magyar domonkosok tekintélyét mutatja, hogy IV. Béla domonkos apácákra bízta leánya, Margit nevelését. A két világháború között a Rend mindkét ága dinamikusan fejlődött, a Magyar Katolikus Egyház fontos szereplője volt. Az 1950. évi feloszlatásakor a férfi rendnek közel száz, a nőinek mintegy kétszáz tagja volt. Szent Margit szentté avatása 1943-ban a II. világháború idején különös üzenettel bírt.

Gerard Timoner OP rendi mester prédikál (programadó prédikációja olvasható a domonkosok.hu-n

A rendalapításra emlékező események közül központi jelentőségű Szokolay Sándor: Margit, a hazának szentelt áldozat „misztérium operájának” újra bemutatása. A szövegkönyv: Ráskai Lea Margit legendája alapján Nemeskürty István munkája. Szokolay Sándor így írt a hetedik operájáról: „A nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.” Az opera bemutatását a Miniszterelnökség, a Magyar Művészeti Akadémia vezetése, Balog Zoltán református püspök és a Domonkos vikáriátus támogatja. Az opera bemutatója az Eucharisztikus kongresszus hetében, 2021. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
A május 15-ikére előkészített Domonkos Fesztivál országos eseményét a pandémia miatt el kellett halasztanunk. Helyette megrendeztük a Domonkos Család Napját Nagytétényben, ahol – bár korlátozott létszámban – öröm volt másfél év után ismét találkozni egymással.
Június 13-án a jubileumi év központi szentmiséjét mutatta be Michael August Blume SVD apostoli nuncius, Gerard Francisco Timoner OP, domonkos rendi mester, Peter Kreutzwald OP provinciális, külföldi és hazai domonkosok részvételével a Budavári Mátyás-templom ban, melyben a hálaadásé volt a főszerep a nyolc évszázad minden eseményéért.
A misét követő kiállítás megnyitó a Hilton Szálló területén található Dominikánus Udvarban, Juliánusz barát szobra alatt, emlékezetes ünnep volt. A Rend gazdag és változatos történetéről Zágorhidy Czigány Balázs, a Vasvári Rendtörténeti Gyűjtemény igazgatója adott rövid összefoglalást, és bemutatta a néhány nappal korábban megjelent „Domonkosok” című, gazdagon illusztrált albumot is. Az egybegyűlteket köszöntötte V. Németh Zsolt, miniszteri biztos, Vas megye országgyűlési képviselője. Másnap a Szent István Tudományos Akadémia és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény tudományos konferenciát rendezett a PPKE Jog- és Államtudományi Karának díszteremében, ahol nagy érdeklődés mellett nyolc előadás hangzott el.

A július 26-29. között zajlottak az első Vasvári Nyári Egyetem eseményei, a Nagy Gáspár költészetét bemutató előadás sokakat vonzott. Szeptember 18-án egésznapos Domonkos Fesztivál kerül megrendezésre Makkosmárián. A szentmise után közösségi és gyermek programok, a Jubileumi novella- és versíró pályázat eredményhirdetése – melyre több mint 150 pályamű érkezett – színesítik a mozgalmas programot. A fesztivál eseménysorát az Aurevoir Együttes koncertje zárja. Az őszi programok között szerepelnek még könyvbemutatók, valamint a 800 éves Rend történetét bemutató játékfilm is. A rendezvényekre szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

Kőrösiné Merkl Hilda
Szent Domonkos Világi Rendjének elnöke

 

Budakeszi Hírmondó 2021 augusztus

Megosztom a cikket