A Budakeszi Városi Polgárőrség közgyűlése

A Budakeszi Városi Polgárőrség beszámolója a 2014. évi tevékenységéről, és két új elnökségi tag megválasztásáról.

 

 

Az új polgári törvénykönyv szerint az elnökség csak három főből állhat (elnök, alelnök, és titkár).

Az eddigiekben az elnökhelyettesi funkciót Gazsi László töltötte be, a titkárit Asztalos Gyuláné. Az előző beszámoló közgyűlésünkön mindketten jelezték nekem lemondásukat, amit tudomásul vettem, és ezúton kívánok nekik jó egészséget, további tartalmas, hosszú életet!

Az új tagok közül Király Ottóra alelnökként elsősorban kapcsolattartás céljából számítok, valamint a pénzügyek, elszámolások terén is fontos alappillére lenne egyesületünknek a jövőben.

Uzsoki Gábor a Polgármesteri Hivatalban dolgozik, a Budakörnyéki Közterület- felügyelet intézményvezetője. Ő biztosítaná a jogi hátteret az elnökség munkájához, valamint a pályázatok figyelésében és előkészítésében számítok rá. Remélem, hogy közös munkák eredményeként sikerül közterület-felügyelettel a rendszeres közös szolgálatokat elindítani.

Az én feladatom lenne a továbbiakban a szolgálatszervezés, valamint az egyesület vezetése, képviselete.

 

Az elvégzett munka

Működésünk legfőbb bázisát a 2014-es évben is Budakeszi Város Önkormányzatától kaptuk. Legnagyobb kiadási tételünket a járőr gépkocsijaink üzemanyagköltségét az önkormányzat átvállalta havi 50 000 Ft-os kerettel, ami egy év alatt 600 000 Ft támogatást jelent.

A tavasz beköszöntével – sajnálatos módon – mindig megszaporodnak a bűncselekmények. Nem volt ez másként 2014-ben sem, ráadásul állandóan visszatérő problémaként jelentkezett terepjáró autónk folyamatos meghibásodása. Az ésszerűség és a gazdaságosság keretein belül, valamint anyagi lehetőségeinkhez mérten folyamatosan orvosoltuk a problémákat, de május végén eljött az a pillanat, amitől mindannyian tartottunk: végleg kiesett a szolgálatból terepjárónk. Ez azt a sajnálatos tényt eredményezte, hogy igen csak megszaporodtak a betörések Makkosmárián ebben az időszakban. Szerencsére másik autónkkal ekkor még nem volt probléma, így hát folyamatos járőrözéssel, valamint a rendőrséggel való közös akciók eredményeként azért sikerült közösen visszaszorítani a bűnözést ezen a területen. A város egész területét figyelembe véve a vizsgált időszakban a bűncselekmények száma kis mértékben emelkedett, de a felderítési mutató is nőtt, tehát több elkövető lett kézre kerítve.

A jó idő beköszöntével egyre több feladatot látunk el a város területén különböző szabadtéri rendezvényeken úgy, mint a gyermeknap, családi nap, szoboravatások, iskolák tanévnyitó és záró rendezvényei, ballagások stb., valamint a Budakeszi Vadaspark területén szinte minden hétvégére menetrend szerint kellett számítani 1000 főnél nagyobb létszámú látogatóra, ahol is helyt kellett állnunk, sok hétvégén 10 fővel, de néha még annál is többen. Segítettük az érkező gépjárművek parkoltatását, valamint folyamatos járőri tevékenységet láttunk el megelőzvén a gépjárműfeltöréseket és lopásokat. Folyamatos jelenlétünkkel sikerült kiszorítani ezeket a bűnözői csoportokat.

Augusztusban biztosítottuk városunk legnagyobb rendezvényét, a XX. Családi Nap Fesztivált közösen a BVC-vel, a rendőrséggel valamint a közterület-felügyelettel, ami nem csak hogy a város legnagyobb rendezvénye évről évre, de ebben az évben eddig soha nem látott létszámban látogattak el a lakosok, valamint a környékbeliek egyaránt. Ez nagyon nagy erőfeszítéseket és csapatmunkát, továbbá szervezést igényelt. Megoldottuk sikeresen…

Szeptemberben, az iskolakezdéskor egy héten keresztül reggelenként két fővel álltunk a Temető utcai zebráknál, a Prohászkánál és a Széchenyinél, érvényt szerezve a gyalogosan közlekedők előnyének, tudatosítva az autósokban, hogy a gyalogátkelőhely előtt bizony meg kell állni, és át kell engedni a gyalogosokat.

Szeptemberben zajlott a Szent Mihály-napi vigasság is, amely szintén évről évre egyre több látogatót vonz, mely által feladataink száma és komolysága is fokozódik.

Októberben Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon. Évek óta a rendőrséggel karöltve helytállunk a befutáson és a másnap reggeli induláson is, melyen a Samsung fél maraton miatt több száz futó testi épségére vigyáztunk városunk határáig hatalmas forgalomkorlátozásokat eszközölve.

Természetesen az októberi nemzeti ünnepi sorozat is jól sikerült, problémamentesen lezajlott.

Mindenszentek és halottak napja hetében a temetőben fokozott szolgálatot láttunk el. Felügyeltük a parkoló gépjárműveket, rendszeres gyalogos szolgálatot folytattunk a temetőben. Felügyeltük a hozzátartozók által a sírokra kihelyezett mécseseket és virágokat. Ebben az évben folyamatos éjszakai szolgálat nem volt, viszont visszatérően ellenőriztük éjjel is a sírkertet.

Az adventi időszakban áruházaink, üzleteink megtelnek. Sajnos ebben az időben a bevásárló központok környékén megjelennek különféle trükkös tolvajok is, akik a legrafináltabb eszközökkel próbálják értékeinket eltulajdonítani. Erre az időszakra kiemelt figyelmet fordítunk évről évre, úgy gondolom nem értelmetlenül…

December elején hatalmas természeti katasztrófa érte térségünket. Bizonyára mindannyian emlékszünk rá, hogy a napokon át tartó ónos eső következményeként környező erdőink nagyon nagy részét elpusztította az ítéletidő. Ez idő alatt a Polgárőrség 3 napon keresztül éjjel nappal biztosította az útlezárásokat éjszaka, valamint nap közben 8 fővel irányítottuk a forgalmat a város legforgalmasabb csomópontjaiban, Budaörs felé terelve minden autót és autóbuszt.

Nem elhanyagolandó, hogy 2014-ben az országban háromszor tartottak választásokat, így Budakeszin is. Az országgyűlési, az Európa parlamenti, valamint az önkormányzati választások idején jegyző úr kérésére fokozott járőrszolgálatot láttunk el. A választási napokon 4-5 fő polgárőr teljesített szolgálatot hajnaltól késő estig.

A 2014-es évben sikerült több fiatal polgárőrt is felvenni a csapatunkba, így a nagy létszámot igénylő rendezvényeken mindig kellő létszámban tudtunk helytállni. További kedvező helyzet, hogy a gimnazisták közül – akiket a kötelező gyakorlati munkavégzést előíró oktatási rendelet alapján foglalkoztatunk – többen maradtak és léptek be állandó tagjaink közé. Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet, aki kedvet érez, de nem tudja, hol töltse le a kötelező 50 órát, jelentkezzen nálunk! Remélhetőleg lesznek még többen, akik kedvet kapnak a polgárőri tevékenységhez, esetleg a rendőri hivatáshoz is!

 

A Szervezet 2014. évi pénzügyi beszámolóját dr. Domján Péter, a pénzügyi felügyelőbizottság elnöke ismertette.

 

Budakeszi Városi Polgárőrség Kiemelten Közhasznú Szervezet 2014. évi beszámolója és a 2014. évi pénzügyi beszámolója egyhangúan elfogadásra került.

 

Ezúton is köszönöm a 2014-es évben végzett munkáját: Gazsi László, Márkus Erika, Migléczi Krisztián, Bari Koppány, Zsigmond Lajos, Schumi József és Hilcser Tamás polgárőröknek.

Tisztelettel köszönöm Budakeszi Város Önkormányzatának és a polgármester asszonynak a támogatását! A Budaörsi Rendőrkapitányságnak, a Budakeszi Rendőrőrsnek és a Budakeszi Védelmi Centrumnak az együttműködését, a helyi médiának és munkatársainak segítő közreműködését, támogatását! Továbbá a vállalkozások és az intézmények önzetlen, széleskörű támogatását!

 

Farkas Dániel Gábor

elnök

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket