A budakeszi református kórus Kárpátalján

Március 11-12-én a Budakeszi Zákányi Zsolt Református Vegyeskar Kárpátaljára látogatott, hogy a ráti, minaji, homoki, ketergényi testvérgyülekezetekben énekszóval szolgáljon a reformáció 500. éve és a nemzeti ünnep alkalmával. A kórussal együtt utaztak a budakeszi református gyülekezetnek és alapítványának képviselői is, hogy immár ötödik alkalommal átadják az ukrajnai polgárháború miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar református testvéreknek a budakesziek által összegyűjtött természetbeni és pénzadományt.

 

Az énekkar, Kádár Ágota karnagy vezényletével, szombaton a ráti református templomban koncertszerűen adott elő válogatást a protestáns hagyományokon alapuló nemzetközi és a magyar kóruszene darabjaiból a 16. századtól napjainkig ívelő időszakból. Nagy örömünkre szolgált, hogy az alkalom után, igen bőkezű szeretetvendégség keretében, többórás kötetlen beszélgetésre volt lehetőségünk a testvérgyülekezetek lelkipásztorával, Szimkovics Tiborral és feleségével Szimkovics Edinával, tagjaival, presbitereivel. Megismerhettük nehézségeiket és örömeiket, várakozásaikat és reményeiket, mi is bemutatkozhattunk személyesen. Szívet melengető volt, hogy többen emlékeztek a kórusunk 2004. októberi látogatására, és az akkori vendéglátó családok érdeklődtek budakeszi vendégükről. A helybéliek kórusunk minden tagjának és gyülekezetünknek is ajándékokkal kedveskedtek.

 

Vasárnap a minaji református templomban az istentisztelet elején szolgáltunk zsoltár- és gyülekezeti ének feldolgozásokkal. Meghallgattuk egy igen tehetséges minaji gyermek versmondását, aki Arany János Fiamnak című költeményét adta elő: „Mert szegénynek drága kincs a hit./ Tűrni és remélni megtanít.” Az istentiszteleten Bob Ilona Enet lelkész, kórusunk tagja hirdette Isten igéjét, ezzel is erősítve a gyülekezeteink közti lelki kapcsolatokat.

 

A két nap során lehetőségünk volt egy-egy rövid városnézésre Ungváron és Beregszászon. A zökkenőmentes határátkeléseinkhez segítséget kaptunk az ungvári és a beregszászi magyar főkonzulátus munkatársaitól, amit ezúton is köszönünk. A szállást és az étkezéseket az Ungi Református Egyházmegye kezelésében álló Ráti Sion Missziós Központban biztosították számunkra vendéglátóink. A látogatást a Nemzeti Együttműködési Alaptól elnyert pályázati támogatásból és a Budakeszi Református Emléktemplom Alapítvány segítségével finanszíroztuk.

 

Amíg szükséges, a Budakeszi Református Emléktemplom Alapítvány folytatja a kárpátaljai testvérgyülekezetek támogatását, kb. félévenként tervezzük az adott időszakban összegyűlt összeg eljuttatását. A 11991102-02125525-00000000 (Erste Bank) bankszámlaszámon fogadjuk a felajánlásokat. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék föl: Kárpátalja.

 

Megosztom a cikket