A budakeszi Darnyi Tamás Primissima Díjat kapott

Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó a Magyar sport kategóriában elnyerte a Prima Primissima Díjat.

A Budakeszin élő Darnyi Tamás első sikerét az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon érte el, ahol kettős győzelmet aratott: 200 és 400 méteres vegyes úszásban. Részt vett az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián. Mindkétszer a 200 és 400 méteres vegyes úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett. Négyszeres világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok,

mindkét vegyes úszó távon háromszor állított fel új világrekordot. Ő volt az első, aki két percen belül úszta a 200-at. 53-szoros magyar bajnok ? ötször volt Magyarországon az Év sportolója. Visszavonulását követően nagysikerű úszóklubot alapított.

 

 

 

 

 

Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában.

 

A magyar irodalom kategóriában Lackfi János írónak; a zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Petrás Mária népdalénekesnek ítélték oda a díjat. A képzőművészet kategória nyertese Nádler István festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Bagdy Emőke pszichológus lett.

 

 

 

Sport kategóriában Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó, építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán építész, tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat. A sajtó kategóriában az InfoRádiót, míg a színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművészt díjazták. Közönségdíjat vehetett át Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

 

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét ? emlékeztetett. ?A kultúra, a tudomány és a sport ? beleértve a labdarúgást is ? azok a területek, ahol még mindig képesek vagyunk világszínvonalút alkotni? ? fogalmazott a kuratórium elnöke.

 

Csányi Sándor közölte: az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat.

Marton Éva operaénekes, miután átvette a zeneművészet kategóriában elnyert Prima Primissima

Korábban euróban, mostantól forintban határozták meg a díj összegét: a Primák ? az eddigi mintegy 3 millió forint helyett ? 5 millió, a Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek ? jelentette be. Csányi Sándor szólt arról is, hogy a közönségdíjra minden eddiginél több, 278 ezer szavazat érkezett.

Az est műsorvezetői köszöntötték Áder János köztársasági elnököt, Pintér Sándor belügyminisztert, Demján Sándort, a díj alapítóját, a megjelent kormánybiztosokat és a parlamenti pártok képviselőit. Mint emlékeztettek, ettől az évtől kezdve a Prima Primissima Díjat az OTP Bank finanszírozza, és megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.

 

Budakeszi Hírmondó/Kovács Tamás/MTI

Megosztom a cikket