1956-ban kiálltunk a hazánkért és megküzdöttünk a szabadságunkért

 

Ünnepi megemlékezést tartottak október 23-án, Budakeszin az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a városházával szemben található kopjafánál. Ünnepi köszöntőjében dr. Győri Ottilia polgármester úgy fogalmazott, legyünk büszkék arra, hogy számunkra a történelem nem kizárólag a tankönyvek lapjairól ismert és tanulmányozott múlt csupán, hanem családi örökségként számon tartott valóság: szüleink és nagyszüleink olykor húsbavágóan fájdalmas élete, küzdelme, példája. Hozzátette, ahol így tekintenek a múltra, ott van mit ünnepelni, ahol a történelmet nem üvegvitrinbe való múzeumi tárgyként kezelik, ott lehet őszintén és szívből emlékezni. A polgármester kiemelte, Budakeszi díszpolgára, Nagy Gáspár költő is szívügyének tekintette az ’56 szellemi örökségére való mindenkori emlékezést és emlékeztetést. Mi mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy ’56 emlékének, szellemi hagyatékának ápolásához egy olyan honfitársunk is meghatározó módon hozzájárult, mint Nagy Gáspár. Tiszteletünk jeléül, ezért is állítottunk neki köztéri szobrot tavaly január 7-én, melyen Orbán Viktor miniszterelnök úr is részt vett.

 

 

Dr. Győri Ottilia hangsúlyozta, Budakesziről is sokan részt vettek a budapesti forradalmi cselekményekben, és sokan áldozatul estek a megtorlásnak. A Sziklai-ügyről sokan sokféleképpen hallottunk, hallottak. Az 1956. október 25-én a városunkban történt fegyveres incidens pontos részleteit mindmáig nem sikerült kellőképpen tisztázni, de ami biztos, hogy Sziklai Sándor ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum akkori parancsnoka a budakeszi házából rálőtt a fegyverét követelő fiatalok csoportjára, súlyosan megsebesítve a 25 éves Márity Lászlót, aki később a kórházban belehalt sérülésébe. Később a fiatalok közül többeket meghurcolt a megtorló kommunista hatalom, és végül 1957 elején közülük 17 ellen vádat emelt, többeket letartóztatott, majd koholt vádakkal elítélt és börtönbe vetett. Voltak, akiket bitófára küldtek. Ezzel szemben a zavaros forradalmi cselekmények során öngyilkosságot elkövetett Sziklai ezredest pedig mártírként tüntette fel a kommunista rezsim, mondta dr. Győri Ottilia.

 

Mint fogalmazott, az 1956 őszén történtekről hatvankét év távlatából sincs okunk másként gondolkodni. Miként arról sem, hogy a barikádnak – ha tetszik, ha nem – két oldala volt. 1956-ban kiálltunk a hazánkért és megküzdöttünk a szabadságunkért. Büszkén emlékezzünk a fényhozókra, a hősökre, a magyar szabadság és függetlenség védelmezőire! Tisztelet a hősöknek! Tisztelet a magyar szabadság és függetlenség védelmezőinek! – mondta dr. Győri Ottilia.

 

 

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, 62 évvel ezelőtt a magyar ifjúság kimondta az addig kimondhatatlant. Kimondta, hogy szabadságra, függetlenségre vágyik ez az ország. Néhány óra alatt szertefoszlott a hatalom, megbukott a kormány, néhány nap alatt megalakultak az első közösségek, a munkástanácsok, ujjá alakultak a pártok és megalakult az új demokratikus kormány. Egy hét után Magyarország visszanyerte szuverenitását, függetlenségét és kilépett a Varsói Szerződésből. Csenger-Zalán Zsolt hozzátette, fiataljaink nemcsak kimondták az addig kimondhatatlant, de tettek is mindezért! Hősök lettek, mint ahogy hősök lettek a Potyka bácsik, a széna téri fiúk, a pesti srácok, hősök lettek a közösségért, a nemzetért.

 

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, nagyot, nagyon nagyot fordult a világ azóta! Talán ma már Nyugat-Európában is érzik, hogy az egyéni szabadságot minden elé tévő extrém-liberalizmus zsákutca. Zsákutca akkor, ha az egyéni szabadság mellé nem társul a közösség, a nemzetek szabadsága, szuverenitása és önrendelkezése. Egyre többen látják ma már, hogy igazunk volt, de azt továbbra sem értik, hogy mi magyarok, lengyelek, csehek, szlovákok, a Visegrádi Négyek, de szélesebb értelemben mi Közép-Európa népei miért is tartjuk annyira fontosnak nemzeteink jövőjét, függetlenségét, szuverenitását.1956-ban T34-esekkel jöttek ellenünk – ma Sargentini asszonnyal. Óriási a különbség, de egyikkel sem könnyű megharcolni. Nagy a kihívás, ami előttünk áll, de méltónak kell lennünk a pesti srácok örökségéhez és végig kell vinnünk ezt a harcot. Meg kell őriznünk hazánk szuverenitását, meg kell őriznünk azt a szabadságot, hogy mi magyarok dönthessünk a sorsunkról! – mondta Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő.

 

 

Az ünnepségen részt vett többek között Ohr Alajos alpolgármester, Bakács Bernadett alpolgármester, a képviselő-testület tagjai, Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke, dr. Szelenczy Gabriella Budakeszi város jegyzője, a Budakeszi egykori polgármesterei, díszpolgárai, intézmények és civil szervezetek vezetői. A köszöntőket követő ünnepi műsorban Jenei Szilveszter zenéjével Áprily Lajos, Márai Sándor, Tamási Lajos, Albert Camus, Adorján András és Kocsis L. Mihály műveiből készített összeállítást tekinthettek meg a jelenlévők, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 12. a. osztályának előadásában. Közreműködtek: Samu Györgyi, Kovács András és Rácz Mátyás pedagógusok. Az ünnepség zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

 

További képek a galériában ITT

Megosztom a cikket