Zöldúton kerékpárral

Május 24-én már nyolcadik alkalommal került sor a Budavidék Zöldút Szövetség kerékpártúrájára. Idén a célpont Tök volt, a Zsámbéki-medence településeiről ide érkeztek a kerékpáros csapatok.

 

 

Budakesziről a mamutfenyőktől volt az indulás. Az előzetes jelentkezésekhez képest kicsit kevesebben, kb. harmincan indultunk meg a nagyjából 20 km-re fekvő töki célpont felé. Útunk a telki lovardán át vezetett, majd az erdészeti sorompónál átkeltünk a telki úton, onnan az erdőben tekertünk. Ezt az útvonalat már „hivatalosan” is kijelölték, de még lenne rajta egy kis igazítanivaló, akkor Telki biztonságosan megközelíthető volna kerékpáron kisgyerekes családok számára is. Telkiben összefutottunk a pátyi csapattal, onnan így már hatvanfős csapattal tekertünk tovább Budajenő irányába. Budajenőtől Tökig ‘igazi’ zöldúton, repcetáblák között vezetett a túraútvonal, útközben többen egy kis kitérőt is tettek a töki rom megtekintésére. A végállomásra közben minden irányból megérkeztek a biciklis csapatok, kb. 250-300 fő jött össze erre a kerékpáros ünnepre.

 

Tökön a szervezők nagyon kitettek magukért, sok érdekes program várta a kerekezőket. A gyermekek tűzoltóslaggal lőhettek célba, focizhattak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a Pajta Galériában rajzműhely nyílt számukra. Három hintó várta a sétakocsikázást kipróbálókat, nagy kört téve a faluban. A BVZ szervezésében gulyásleves várta a csapatokat, utána megízlelhettük a töki pompost is. Élmény volt megtekinteni a református templom kazettás mennyezetét és a helytörténeti kiállítást. Lehetőség volt a töki borokkal való ismerkedésre is, a pincék nyitva álltak, a Nyakas Pincészet borkóstolójának nagy sikere volt.

 

 

A Budavidék Zöldút Szövetség kezdeményezése megsüvegelendő. Teljesen civil kezdeményezés, minden évben több száz kerékpárost megmozgatnak, rengeteg küzdelmet folytatnak, hogy környékünkön végre valóban biciklizésre alkalmas, biztonságos, zöldkörnyezetben vezető alternatív útvonalak épüljenek ki. Sajnos Budakesziről jelenleg a környező települések irányában nincs biztonságos kerékpárút, az önkormányzat a BVZ-vel is egyeztetve már dolgozik a helyzet megoldásán, remélhetőleg a közeljövőben több útvonal átadásának is örülhetünk majd.

 

KÉPTÁR

 

B.G.

Megosztom a cikket