Vízhasználat, okos öntözés kertjeinkben

A víz az élet alapfeltétele, nélkülözhetetlen őselem. Kultúrák, civilizációk jelentek meg és hanyatlottak el a víz állandó mozgását követve, legendák, népi hiedelmek kötődnek hozzá. Modern világunkban 1993-tól a víz világnapja alkalmából évente konferenciákat tartanak az édesvízkészletek felhasználásáról, jelezve ennek fontosságát.

A Kárpát-medencében látszólag kifogyhatatlan tartalékok állnak rendelkezésre, de célszerű tudatosan, fenntartható módon, pazarlás nélkül felhasználni. Legjobb segítség ebben a szakszerűen tervezett, kivitelezett, karbantartott és takarékos vízfelhasználásra optimalizált öntözőberendezés, amely nemcsak szép kertet eredményez, hanem a pénztárcát is megkíméli a felesleges kiadásoktól. Takarékossági okokból ajánlott külön vízmérőt felszereltetni, ezt a vízközmű szolgáltatónál írásban kell kérvényezni. A felhasznált öntözővíz díjára nem rakódik
rá a csatornahasználat, továbbá egyszerű számítással meg lehet állapítani, hogy megfelelő-e az öntözésre kijuttatott víz mennyisége területre vonatkoztatva. Célszerű a mellékvízmérőt ott is felszereltetni, ahol kerti csapot használunk öntözésre. Az esővíz gyűjtése és felhasználása számtalan előnnyel jár. Habár „ingyen van”, bánjunk vele mértékletesen.

Természetes, ásványoktól mentes vizet használhatunk kényes kedvenceink öntözésére, többek között a japán kamélia más vizekkel nem is fér össze, és a hortenziák is előnyben részesítik. Vízgyűjtő edényeinket gondosan zárjuk el a szúnyogoktól és a napfénytől: a szúnyog ugyanis szaporodásra használja fel, a napfénytől pedig algák sokasága ver tanyát lágyvizünkbe. Mindkettő károsan változtatja a vízminőséget. Szerencsés esetben jó vízadó kút található kertünkben, célszerű itt is átgondolni: mennyit és mikor? A szivatytyú, mint minden technikai eszköz, karbantartást igényel és az üzemeltetési költsége sem elhanyagolható. Ellenőrzés, tisztítás, szükség szerint javítás. Lényeges megállapítani a vízminőséget, mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat eredményétől függően szűrőt vagy ásványleválasztót felszerelni. Bevizsgálás nélkül a konyhakertünkbe se használjunk kútvizet, a vízminőség ellenőrzést két-háromévente végeztessük el.

Kertünkben figyelmesen öntözzünk a megfelelő vízgazdálkodás, öntözési terv készítése sok problémát megelőzhet, például az alul öntözött területek kiszáradását, és kedvenc növényink elpusztulását. A túlöntözött tömörödött talaj gátolja az egészséges növényünk növekedését, hajlamosít a gyomosodásra, tápanyag kimosódást idéz elő, örökzöld növényeink sem szeretik
a „lábvizet”, és még sorolhatnám. Lehetőség szerint a kora reggeli órákban öntözzünk. Ekkor legkisebb a párolgási veszteség és a gombás megbetegedések is kevésbé ütik fel fejüket. A melegebb napszakokban, délutáni locsolással kockáztatjuk, hogy hősokkot okozunk növényeinknek, ebben az estben a csepegtető öntözést használjunk. Előrelátással, számtalan módon tudunk takarékosan optimálisan gazdálkodni a rendelkezésünkre álló vízkészlettel. A megfelelően kijuttatott vizet a növényeink is meghálálják.

„A víz érték! Becsüld meg!” 

(A 2021-es víz világnapja mottója)

Ujvári Iván Péter
dísznövény kertész

Budakeszi Hírmondó 2022 július

Megosztom a cikket