?Víz, víz, tiszta víz??

A víz világnapja alkalmából a Szivárvány Óvodában érdekes programokat szerveztünk a gyerekeknek. Célunk az volt, hogy a vízről mint a földi élet egyik alapeleméről a gyerekek minél többet tudjanak meg játékos feladatok segítségével.

 

 

Az egész héten át tartó programsorozattal a környezettudatos nevelésre szerettünk volna egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy jobban vigyázzanak környezetükre.

 

Lehetőséget biztosítottunk a szülőknek arra, hogy a hét minden napján betekintést nyerjenek óvodai éltünkbe.

 

Rajzversenyt hirdettünk az óvodán belül. A folyosók falait kék papírral vontuk be, és erre ragasztottuk az elkészült műveket. Oklevéllel és kisebb ajándékokkal jutalmaztuk a gyermekek munkáját.

 

A különböző tevékenységi formákat (mese-vers, ábrázolás, matematika, ének-zene, testnevelés és a környező valóság megismerése) átszőtték a vízzel kapcsolatos témák, ismeretek.

 

Kísérleteztünk, különböző oldatokat készítettünk, buborékokat fújtunk, virágot festettünk ételfestékkel, vizet színeztünk krepp papírral, űrmértéket mértünk, számoltunk több, kevesebb, ugyanannyi, limonádét készítettünk.

 

Ellátogattunk a Tropicariumba, ahol lenyűgöző látványt nyújtottak az akváriumokban úszó színpompás halak ezrei.

 

A víz világnapján minden kisgyermek és óvónő kék pólót viselt, és csoportonként más-más feladatokat kellett teljesíteni a gyermekeknek.

 

?Vízcsepp nyakláncot? kaptak, melyen pecsételéssel igazoltuk, hogy melyik csoportban teljesítették a kapott feladatot.

 

Csoportonként: vetélkedő, hajóhajtogatás, horgászás, hajóúsztatás, só-liszt gyurmából vízi állatok készítése, kőfestés.

 

Beszélgettünk a víz körforgásáról, illetve arról, hogyan tudnánk segíteni, hogy a víz ? ami nélkül nem lehet élni ? még sokáig megmaradjon az emberiség számára.

 

A gyermekek boldogan mesélték szüleiknek a sok-sok élményt és ismeretet, amit az egész hét folyamán szereztek az óvodában.

 

 

Tahy Lászlóné és Stupek Lívia óvodapedagógusok

Megosztom a cikket