Akcióban a Keszi Íjászok

Április 15-én sűrűn zajlottak az események a Keszi Íjászok gyakorlópályáján. A Nagy Sándor József Gimnázium diákjai és olasz gimnazista vendégtanulói érkeztek, hogy ízelítőt kapjanak a honfoglalás-kori életből és kipróbálhassák az íjászat tudományát. Időközben a Music FM Roadshow műsora a helyszínről élőben adta műsorát, Szilárdot íjászaink beöltöztették, megtanították íjjal lőni és közben a hagyományőrzés volt a téma. A Buda Környéki TV jóvoltából izgalmas rövidfilm készült az eseményről.

 

Mogyorósi Imre, a Keszi Íjászok törzsfőjének beszámolója:


A Szelek havának 15-ik napján délután három órakor igencsak megelevenedett az amúgy általában csendesnek számító gyakorló terünk! Előzetes egyeztetések alapján már vártuk a Budakeszi Nagy Sándor József Gimnáziumban vendégeskedő olasz diákokat, a Music FM Roadshow műsorának és Buda Környéki Televízió stábjait is. Az nap gyönyörű napsütéses idő volt, és mi felkészültünk a szokásos bemutatónkra.

 

Kiállítottuk a Honfoglalás korára jellemző fegyvereket, felszereltük a céltáblákat. Felkészítettük Ottót, a bábut is a derék német-római ?ellenséges? keresztes vitézt, hogy odaállítva ismét állja a magyarok nyilait. Bár értesítettek róla, hogy jönni fog a zenét sugárzó rádió ismert riportere, megjelenésük mégis okozott némi meglepetést! Ugyanis Horváth Szilárd fején egy olyan bukó sisakkal kezdett neki feladatának, melyre apró csillámlapok voltak ragasztva és eme eszközzel tartott kapcsolatot a stúdióval. Elöl egy fejkamerával is rendelkezett (ennek később igen nagy hasznát vettük)! A kicsit futurisztikus megjelenést azzal igyekezett árnyalni, hogy közben segítségünkkel magára öltötte a Honfoglalók ruháját Fellner Miklós barátunk jóvoltából, aki rendelkezésére bocsátotta a pikkelyes bőr páncélját, és több fegyverrel is fölszerelkezett. Természetesen fő eszköze a riporter mikrofon is végig a kezében volt. A későbbiek folyamán Miklós barátunk volt az, aki az adást színesítette remek előadásával, bemutatva a rádió hallgatóknak a korabeli fegyverzetet és a gyakorlótéri történéseket! A rádió hallgatók számára is elérhetővé vált a karikás ostor csergetése, és a szaru kürt hangja.

 

Időközben megérkeztek a magyar és olasz diákok is, igazgatójuk és tanáraik kíséretében. Szerencsére barátunk Dán András ékes olasz nyelven az általunk elmondottakat fordította le, és így már jól értették mit is fognak látni! Andrásnak mindössze az okozott némi problémát mikor a karikás ostort kellett volna lefordítani olaszra!

Persze a későbbiekben az ostor gyakorlati alkalmazását már sikeresen alkalmazták ! Ezt az eszközt Szilárd is kipróbálta az egyik adásszünetben váltakozó sikerrel. Csapatunk közben végrehajtott egy íjász bemutatót a diákoknak, de a rádió hallgatói is hallhatták az általunk kilőtt úgynevezett ?zengő? nyílvesszők furcsa fütyülését. Persze arra is figyelemmel kellett lennünk, hogy amikor élő adás volt elismételjük a hallgatók kedvéért a hangos bemutatót. Ilyenkor Szilárd szimpatikus munkatársai messziről ?beintettek? nekünk, hogy indulhatnak a nyilak !

 

Bemutatónkat a diákok tapssal jutalmazták. Ezután sor került a fegyverek használatának bemutatására: a fiúk íjat ragadtak és a Keszi Íjászok útmutatásai alapján repkedni kezdtek a nyílvesszők! Persze legszívesebben mindenki Ottóra vadászott, ezért aztán a hősiesen helyt álló keresztes vitéz a sok nyílvesszőtől egy hangyász sünhöz kezdett hasonlítani. Ezzel egyidőben dárda hajigálás és a karikás ostor is működésbe lépett a diákok kezében.

 

 

Ebbe aztán derék riporterünk is bekapcsolódott. Egyszer csak Szilárdnak az az ötlete támadt, hogy egy oszlopra elhelyezte fényes sisakját, melynek videó kamerája Ottó sisakos fejére irányult. Majd egy szép nagy almát helyezett el a mindent kiálló vitéz sisakjára , és a Tell Vilmosi történet élő megismétlésére szólította íjászainkat ! A korhű ruhákban öltözött hagyomány őrzők íjat ragadtak és a fél karéjban elhelyezkedő diákok figyelő tekintetétől követve egymás után lőtték ki vesszőiket. Végül a Szilárd kezében lévő kölcsön adott íját visszakérte tulajdonosa, és egyetlen lövéssel ?leterítette? az almát, amely a becsapódó és rajta átrepülő nyílvessző energiájától lassan legurult, hatalmas ováció kíséretében ! Ezt bizonyítja a sisakon lévő videó kamera , amely a pontos találatot egész jól rögzítette. A sikeres lövést Mogyorósi Gábor íjászunk hajtotta végre, és az ezt láthatóvá tevő lassított felvételt Forró Gábor társunknak sikerült elkészíteni. Végül a ?céltárgyat? vagyis az almát Fő képkészítőnk Hajni jóízűen elfogyasztotta.

 

Ezután Áfra Sándor igazgató-helyettes úr, az idő múlására való tekintettel megkérte a részt vevő diákokat és tanárokat no meg minket Hagyományőrzőket, hogy készítsünk egy közös képet emlékeztetőül. A részt vevők között kiosztottunk minden fegyvert íjat dárdát soknak még fejfedő is jutott! A kép nagy ?Hujj- hujj Hajrázás? közben elkészült és a harci kiáltás már a vendég diákoknak is egész jól ment! Végezetül a diákok megajándékozták társulatunkat egy jó pár üveg márkás borral , amit egy későbbi időpontban a szép emlékek felidézése közben fogunk majd elfogyasztani.

Az élő rádióadásnak is vége lett és rádiós barátaink is lassan és a jó munka örömével távoztak. A vendégek távozása után már csak mi maradtunk a gyakorló téren. Összeszedve fegyvereinket, megkerestük az elkóborolt nyílvesszőket, és a sikeresen lebonyolított nap eseményeinek hatása alatt meglehetősen megkönnyebbülve lassan hazaindultunk.

 

KÉPTÁR AZ ESEMÉNYRŐL (Zabari Hajnalka képei)

 

A Buda Környéki Televízió összefoglalóját a képre kattintva láthatják:

Megosztom a cikket