Újra víz van a Nádas-tóban!

 

Hosszú évek óta először, ismét víz áll a Nádas-tóban, vagy ahogy tréfásan mondhatnánk: „vízben áll a tó”. A két méter mélységig telítődött talajon a hirtelen bekövetkezett téli olvadás ismét az égkék köntösébe öltöztette a tavat, s benne tükröződve megújul a hegyek koszorúzta fenséges táj. Ismét áll a Nádas-tó, még ha vizének nagy részét el is viszi a Meggyes-árok. Egy rövid sétával mindenki meggyőződhet arról, hogy a főváros környéke, a Budai-hegység egyik legszebb látványossága tárul fel előttünk mindjárt a híres mamutfenyők szomszédságában.  Érdemes arra sétálni, megnézni és elcsodálkozni a természet e kisebb csodáján.

Tények:

1/ Az idei esztendőben országszerte, így Budakeszi is az átlagos csapadék másfélszerese, 590 mm helyett közel 927 mm  hullott. A Nádas-tó a barackos es a gyümölcskerti dombsor határolta völgy mélypontján, zárt erdőkkel, gyepek, a benyúló mamutfenyődomb magaslatával és egy  tisztítatlan árokkal körülölelve csaknem lefolyástalan medencében fekszik.

2/ A karácsony előtt lehullott hó hirtelen olvadása a már amúgy is 2 m-es melységig telitett talaj víztartalmat tovább duzzasztotta és már kisebb tocsogók, belvizes foltok kialakultak.

3/ Az ünnepekkor betörő hideg hatására a talaj felső rétege megfagyott, és a rá következő havazások sok helyen 30 cm vastagságot is meghaladó hótakaróval borította „leszigetelte” a fagyott, alulról talajvízzel telített talajt.

4/ Január 10-én bekövetkezett, országszerte a belvízhelyzet romlását okozó és ezzel együtt árvizeket duzzasztó hirtelen enyhülés hatására hirtelen nagy területről áramlott le a víz a völgy felé és ezt az hirtelen jött többletvizet a talaj már nem tudta befogadni. Alacsony hőmérsékleten a párolgás mértéke, valamint a lomb nélküli növényzet vízfelvétele is elhanyagolható.

A víz ugyan szökik a Nádas-tóból a Meggyes-árokba, mert az összekötő csatornán jelentős vízmennyiséget vezet el a területről, de a talaj telítettségének mértéke azt feltételezi, hogy amennyiben a következő időszakban újabb tartós fagyok következnek még talán hetekig gyönyörködhetünk a tó vizborította, vagy jégtükrös felszínével.

Mennyi víz lehet a tóban?

Számításaink szerint a tó vízgyűjtőjére (180ha=1,800,000m2) idén közel 1,6 millió m3 csapadék hullott, amely a 6ha-os (60,000m2), átlagosan 1,5m mélységű tó párolgás és párologtatás nélküli befogadó képességének (kb. 90,000 m3) húszszorosát jelenti. Sajnos a víz jelentős részét a völgy mélyponti részeinek megkerülésével a Meggyes-árkon át a Bodzás-árokba vezetik.

Sokan talán nem is sejtik, hogy Buda környékének legszebb fekvésű taváról, micsoda helyi ékszerről mondunk le évről évre a tó revitalizációjának elhúzódása miatt. A tulajdonos Magyar Állam (tehát akár mi is) a döntésre legközelebb jogosult hatósága Budakeszin székel. Itt az idő, hogy a revitalizációs pályázatokhoz az államtól szabad kezet kapva, közös összefogással megkezdhessük a tó újraélesztését, felébresztve azt  immár 4 évtizedes Csipkerózsika álmából, hogy mindannyiunk örömére ismét búbos vöcsök, vízityúk, haris, függőcinke és az élővilág más nemes képviselői költözzön a szomszédba.

Debreczy Zsolt

Weiperth András

Megosztom a cikket