Veszélyhelyzet – Gondolunk háziállataikra is!

Ezekben az időkben aggodalomra adhat okot, mi lesz kedvencünkkel, kórházba kerülünk, és nem tudjuk ellátni házi kedvenceinket. A Noé Állatotthon az alábbi hasznos tanácsokat szedte össze vészhelyzet esetére:

  1. Mindenképp készítsünk egy B és egy C tervet arra vonatkozólag, ki fogja kedvenceinket ellátni, ha mi nem lennénk rá képesek. Kérjünk fel két segítőt (családtagot, szomszédot), akiket értesíteni lehet, ha baj történik. Ezek az emberek tudnának átmenetileg gondoskodni a magára maradt háziállatunkról.
  2. Minden gazdinak ajánlott kihelyezni az ajtajára egy papírt, amin feltünteti, hogy milyen és hány kisállat található a lakásában, valamint hogy kit, és milyen telefonszámon kell értesíteni arról, hogy az állatokról gondoskodni kell, mert a gazdi megbetegedett. Ezeket az információkat érdemes a közös képviselőnek, a gondnoknak, a házmesternek és az önkormányzat szociális osztályának is leadni.
  3. Mindenképp gondoskodjunk több napra elegendő táplálékról (jelen helyzetet figyelembe véve minimum 2 hétre elegendőről) állatunk számára. Az oltási könyveket, az állat tartozékait, esetleges gyógyszereit, kezelési protokollját, és az állatorvos feljegyzéseit, és az egyéb fontos tudnivalókat készítsük ki egy egyértelműen jól látható helyre a lakásban.
  4. Amennyiben nincs segítőnk, vagy tudomásunk van olyan emberről, akinek nincs (rokona, barátja, közeli ismerőse), tegyünk ki felhívást lakókörnyezetünkben, illetve ajánljuk fel segítségünket az erre rászorulókat. Ha lehetőségünk van rá, nézzünk körül a közösségi médiában, ahol már alakultak erre segítő csoportok.
  5. Ha a tudomásunkra jut, hogy valakit hirtelen kórházba kellett szállítani, és a lakásában magára maradt egy vagy több háziállat, feltehetően ellátatlanul, haladéktalanul értesítsük a helyi önkormányzatot, a rendőrséget és a helyi civil állatvédőket.
  6. A mostani helyzetben fontos leszögezni, hogy az állatok koronavírusa nem egyezik az emberi koronavírussal, ezért a gazdi és a házi kedvenc nem tudják egymást megfertőzni. Ugyanakkor mégis fontos a megfelelő higiéniás szabályokat betartanunk, mert a vírus könnyedén megtelepszik tárgyak felszínén, úgymint a készpénzen, kilincseken, a mobiltelefonunkon, és ezekhez hasonlóan az emberek bőrén, haján és az állatok szőrén is. Érdemes naponta párszor áttörölni házi kedvencünket szappanos, nedves törlőkendővel, használati tárgyainkhoz hasonlóan.

 

Amennyiben nincs segítő vagy családtag, illetve tudomásuk van olyan személyről, aki segítségre szorul háziállata ellátásában karantén idején, kérjük, keressék az önkormányzat munkatársait a központi telefonszámon:

+36 23 535 710, vagy jelezzék a zsilinszky.fanni@budakeszi.hu mail címen.

Valamint várjuk ÖNKÉNTES segítők jelentkezését is a fenti elérhetőségeken.

Megosztom a cikket