V. Majzik Mária életmű-kiállítása

Istennek a szeretet túlcsordulásából született szellemi teremtő akaratát fogalmazta meg V. Majzik Mária a budakeszi metodista templom egyik óriási, az Alfát, a kezdetet megjelenítő táblaképszerű domborművén. Többek között ezzel a gondolattal köszöntötte Jókai Anna Kossuth-díjas író V. Majzik Mária munkásságát december 9-én, a Magyar Örökség- és Príma díjas képzőművész állandó életmű-kiállításának megnyitó ünnepségén.

 

 

?Alkotásai továbbgondolkodásra késztetik az embert. Minden szobra előtt egy-egy novella születik bennem? ? folytatta Jókai Anna köszöntő szavait a megnyitó ünnepség közel kétszázötven résztvevője előtt a templom V. Majzik Mária által nyolc óriási domborművel díszített liturgikus terében.

A szentély alatti szinten lévő kiállítási anyag, valamint a művésznő több száz alkotását fotókon és filmen bemutató dokumentumanyag egy nagy ívű művészi pályafutást ölel át rendhagyó módon, szokatlan, eredeti megoldásokkal. Egy kiapadhatatlan tehetségű művész gondolatgazdag munkássága jelenik meg a kiállításon. Jókai Anna szavaival: V. Majzik Mária agyagátlelkesítő művész. Tudja segíteni a lelket. Ennél többet művész nem tehet. ?A nagy művészet nagy lelkekből fakad. Az Isten által közvetített gondolatokat újabb és újabb formában mutatja meg.?

Dr. gróf Bethlen István kormánytanácsadó és a Páneurópai Unió elnöke tolmácsolta szívből jövő gratulációját V. Majzik Mária lenyűgöző alkotásaihoz. Beszédében kiemelte, hogy ezt a hatalmas értéket, amely ekkora művészi erővel, ilyen csodálatos élményt ad az embereknek, meg kell becsülni, nagyon büszkének kell lennie rá a település vezetőinek és lakosságának.

Hangsúlyozta azt a művészi bátorságot, vitézséget, amely segítségével a művésznő mindig a maga útját járta pályafutása alatt, nem engedett az uralkodó ?kultúr sznoboknak?, csak az érték létrehozását tartotta fontosnak. Mint mondta: óriási bátorság kell ahhoz, hogy egy művész ne fogadja el a kultúr sznobizmus diktátumát. Értékekért dolgozik, és értékeket hoz létre. Hihetetlen gazdag életmű.

Egy nagy formátumú művész világa rajzolódik ki a kiállítás anyagának megismerése során.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján egy erre az alkalomra írt zenemű ősbemutatójának is tanúja lehetett a nagyszámú közönség. Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző Montage című vonósnégyesét az Új Magyar Kamarazenekar Vonósnégyese adta elő: Bánfalvi Zoltán, Matuska Réka, Bánfalvi Béla és Amirás Árpád.

A megnyitón részt vett dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony és Bakács Bernadett alpolgármester asszony. Büszkeséggel fogadták a város új és egyetlen képzőművészeti állandó életmű-kiállítását.

A KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJÁRÓL KÉSZÜLT KÉPTÁR ELÉRHETŐ ITT!

Nagyernyei

A Buda Környéki Televízió rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket