Új járda és utcabál a Kossuth utcában

A mobilitási hét rendezvénysorozat keretében került átadásra a felújított Kossuth Lajos utcai járda. Ezen alkalomból utcai forgatag, játékok, vetélkedők, utcazenészek szórakoztatták a környék lakosságát.

 

“A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit” – írta Szent-Györgyi Albert.

 

Az európai mobilitási hét keretében megvalósult programhoz Budakeszi önkormányzata is csatlakozott.

Az Európai Bizottság korábbi környezetvédelmi biztosa, Wallström 2000-ben európai kezdeményezésként indította el az autómentes napot. Szeptember 22-én, egy nap erejéig Európa számos városának egy-egy utcáját lezárták a gépkocsiforgalom elől. A környezetvédelmi biztos célja ezzel a kezdeményezéssel az volt, hogy a városok ezáltal egy másik arcukat is megmutathassák, felhívják a figyelmet a fenntartható közlekedésre, és növeljék az állampolgárok tudatosságát.

2002 óta minden év szeptember 16. és 22. között rendezik meg az európai mobilitási hetet, a fenntartható mobilitás jegyében, idén 13. alkalommal.

A mobilitási hét és az autómentes nap Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampánya.

A programsorozat egyre népszerűbb Magyarországon. A kezdeményezéshez az elmúlt tizenhárom évben egyre nagyobb számban csatlakoztak a hazai települések. Tavaly 112 önkormányzat vett részt a mobilitási hét eseményeiben, Magyarország így – nemzetközi összehasonlításban – dobogós helyre kerülhetett. Idén rekordot értünk el, Budakeszivel együtt összesen 138 település csatlakozott a programhoz.

Az idei évben az európai mobilitási hét központi témája az általános életminőség tudatos javítása.

“A mi utcánk, a mi jövőnk!” szlogennel az idei év programsorozata arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyéni döntések hogyan befolyásolhatják pozitívan a nagyobb közösségek életminőségét. A mi utcánk, a mi környezetünk, a mi levegőnk, a mi egészségünk, a mi jövőnk múlik a saját döntéseinken, megrögzött szokásaink megváltoztatásán és környezettudatos szemlélet formálásán. Ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy egy jó autó 15-20 évig “szolgál”, a jó egészségünk akár 100 évig is…

 

Budakeszi is helyi szemléletformálásra bátorítja a város lakosságát, hogy polgáraik a gépkocsi használata helyett a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedést válasszák. Ne felejtsük el, hogy aki az autóhasználat helyett kerékpárra ül, az a tisztább környezetet, a saját maga és mások egészségének védelmét szolgálja.

Összességében a mobilitási hét nemcsak a közlekedés fenntarthatóságára, hanem a természet védelmére is felhívja a figyelmet, arra, hogy kevesebb energiát használjunk, védjük, tiszteljük környezetünket, a Földet. Mindezeken túl saját egészségünk védelmére is kiemelt figyelmet fordít.

Budakeszi Város Önkormányzata a rendezvénysorozaton kívül is tudatosan számos elemmel törekszik a fenntarthatóságra: fejlesztettük a közösségi közlekedést városunkban, sűrűbb menetrenddel új autóbuszok közlekednek városunkban. Szeptember 9-én ingyenes önkormányzati autóbuszjáratot indítottunk, 100 millió Ft értékben nyertünk uniós pályázatot a polgármesteri hivatal, a Széchenyi István Általános Iskola és a Pitypang Sport Óvoda napelemekkel történő energetikai fejlesztésére. Minden évben két alkalommal szemétszedési akciót is hirdetünk városunkban.

Más településekkel szemben Budakeszi a szeptember 16-22. közötti időszakból nem egy napot választott ki egy rendezvény megvalósítására, hanem több mint egy hétig szeptember 15-22. között rendezett programokat városunkban.

Bízom benne, hogy ez a rendezvénysorozat Budakeszin is meghonosodik, és hozzájárul a szemléletünk formálásához is. Remélem, hogy jól érezték magukat, és jövőre ismét csatlakoznak hozzánk a közösségformáló programokon!

 

Várom Önöket, találkozzunk, beszélgessünk, érezzük jól magunkat településünkön!

 

Üdvözlettel:

dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia

polgármester

Megosztom a cikket