Új gyalogosátkelők városunkban

Budakeszi életében és mindennapjaiban rendkívül fontos a biztonságos közlekedés, hiszen naponta 30 000 autós halad át városunkon. Ennek értelmében különös figyelmet kell szentelnünk közlekedésünk, gyalogosaink biztonságára. A gyalogosforgalom biztonságának legfontosabb alapeleme a felfestett átkelőink, zebráink megléte és minősége.

 

Jelenleg több olyan csomópont is található városunkban, ahol nemhogy a minőségről, de sajnos a hiányukról kell egyelőre beszélnünk. Ilyen például a Budaörsi és Pátyi út csomópontjában található kereszteződés, ahol a lakosság is évek óta szeretné rendezni a viszonyokat. Sajnos az elmúlt évek során ebben, és számos más kereszteződésben több baleset is történt.

 

A fentiek tudatában a jelenlegi képviselő-testület változtatni szeretne a helyzeten, és elsődleges figyelmébe helyezte a biztonságos közlekedés témáját. Az összes képviselő ? pártállástól függetlenül ?, támogatásáról biztosította a 2012-es beruházási programot, ahol 5 fő kategóriát neveztünk meg. Ezek közül a legelső helyen három darab új zebra építése áll. Az új zebrák a következő helyekre kerülnek:

1.       Budaörsi út ? Pátyi út csomópont,

2.       Dózsa György tér, a rendőrség/okmányiroda épülete és az élelmiszer-áruház között,

3.       Zichy Péter utcánál az óvoda/élelmiszer-áruház és a sportpálya között.

A zebrák beruházásához szükséges összeg rendelkezésre áll, a költségvetésben is szerepel, így az idei évben a kivitelezés is megtörténhet.

A 2010-es önkormányzati választások után igyekeztem felkarolni a zebrák témáját, és Ohr Alajos képviselőtársammal közösen hét új zebra engedélyeztetését kezdeményzetük. A fentieken kívül szerettünk volna még zebrát többek között az Erdő utcához (a nonstop áruházhoz) vagy a Fő úthoz, a 22-es busz végállomására. Az első bejárást a hatóságokkal még 2010 novemberében tettük meg. Már ott valószínűsödött, hogy az engedélyeket feltehetően nem fogjuk tudni az összes zebrára megkapni. Az azóta eltelt időszakban a zebrák ügye folyamatosan terítéken volt. A procedúra, az eljárás azonban rendkívül hosszadalmas. Forgalomszámlálást, bejárásokat, engedélyeztetéseket kellett lefolytatni, tervezéseket elindítani. Most eljutottunk oda, hogy 2012. március 29-én a képviselő-testület egyhangúlag kérte fel a BVV Kft.-t a kivitelezési árajánlatok bekérésére. Bízunk benne, hogy pár héten belül ki lehet majd a megfelelő kivitelezőt választani, és elkezdődhet a régen várt gyalogosátkelők építése.

 

Tömösi Attila

Budakeszi 8-as körzetének önkormányzati képviselője

Megosztom a cikket