Új betlehemes Budakeszin

A budakeszi római katolikus Havas Boldogasszony templomban minden évben, karácsonykor felállításra került a betlehemes, mely az idők során mára elhasználódott. Sokakban megfogalmazódott, hogy a régi betlehemi figurákkal valamit kezdeni kellene. Kijavíttassuk vagy újat vásároljunk belőlük?

 

 

A régi betlehemest, ? ami sok éven át szolgálta a templomunkat ? egy helyi keramikus művész készítette. A korábbi alkotás kb. 60 cm-es figurái agyagból készültek, de az idők során elhasználódtak: egyes figurák eltörtek, megsérültek?  szép lassan megfogyatkozott a betlehemi család.

Kellett valamit kezdeni vele.

Első lépésben a kedves testvéreket kérdeztük meg, hogy mit gondolnak ezzel kapcsolatban.

A válasz egyértelmű volt: ruházzunk be újra! A Rózsafüzér Társulat segítségével a hívek körében gyorsan elterjedt az új betlehemes vásárlásának híre, és egy hét alatt összegyűlt az összeg annak megvásárlására. Az októberben elkezdett szervezőmunkának köszönhetően november végére már Budakeszin volt az új Betlehem.

A figurák igen élethűek, és a legapróbb részletekig ki vannak dolgozva. A szett 12 figurából áll: Kisjézus, Mária, József, a 3 király, az angyal, állatok és a csillag. A figurák anyaga műgyanta, tehát nem törékeny.

A Szent Család számára istállót készítettünk, hogy még élethűbbé tegyük a bibliai történet megjelenítését. Hála és köszönet a készítőnek. Sok munkája van benne.

 

A régi figurák a Helytörténeti Gyűjtemény és Tájházba kerültek, ahol majd kiállítják és meg lesznek tekinthetők.

Érdekes és teljesen véletlen, hogy Rómában is most idén lett új Betlehem kiállítva, amit a Nápolyi Egyházmegye adományozott a Szent Péter térre emberi nagyságban!

A Betlehemet december 24-én délután 4 órakor a szentmise előtt megáldottuk.

 

Mindenkit várunk szeretettel. Tekintsék meg a templomunk új Betlehemét! A gyerekek számára különösen nagy élményt nyújt a jászolban fekvő Kisjézus látványa. Jöjjenek el, hozzák el szeretteiket, unokáikat, gyermekeiket! Éljék át együtt a karácsonyi csodát, Jézus Krisztus születését!

 

Szeleczky Csaba

káplán

Fotók: Borda Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

 

 

Mikor született Jézus? A választ Szeleczky Csaba káplán adja meg nekünk. Kattintson kétszer az alábbi képre:

Megosztom a cikket