TrachtTag – Népviselet napja

Másodszor tartott TrachtTag-ot Budakeszi német származású lakossága. A népviselet napján apraja-nagyja népi ruhába öltözve ropta a táncot…

 

„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben…”

 

Néhány hete hétvégén Bécsben jártam. Nem számítottam rá, hogy aznap ünnep lesz a városban, így váratlanul ért, a belvárosban a sok bőrnadrágos, térdzoknis úriember, és a csinos, dirndli ruhás hölgyek látványa. A Rathausplatz-ot népviseletbe öltözött emberek lepték el. Ültek a padokon, a fűben, a sörsátrak körül. Mindenki vidám volt, sütött a nap, és én, bár a kivillanó férfitérdek látványa mosolygásra ingerelt, valójában kicsit irigykedtem. Ezek az emberek összetartoznak, és ezt fontosnak tartják megmutatni azzal is, hogy magukra öltik a több száz éve hagyományossá vált népviseletet. Ausztriában vidéken, hétvégén ma is sokan levetik öltönyeiket, kosztümjeiket, de még a fiatalabbak is népviseletre cserélik a farmerjukat.

Örömteli, hogy ünnepnapokon, Magyarországon is egyre több helyen válik szokássá ez a hagyomány, de a TrachtTag, amelyet egy Hrágyel Dóra nevű hölgy magán kezdeményezésére indítottak el a Facebook-on, valóban kuriózumnak számít.

Arra kérték a német származású polgárokat, hogy ezen a napon, legyen az hétköznap, vagy hétvége, legyen bármilyen elfoglaltságuk, öltsék magukra a német nemzetiségi ruhájukat, és abban végezzék az aznapi munkájukat. Ha valaki nem értené, miért viselnek népi ruhát, mondják el, hogy ezen a napon a német nemzetiségű családok őseikre emlékeznek, őrzik, és felelevenítik elődeik szokásait.

A kezdeményezéshez hamarosan országszerte csatlakoztak a hivatalos Német Nemzetiségi Önkormányzatok, így már másodszor tart TrachtTag-ot Budakeszi német származású lakossága is. A városban szép számmal élnek, német gyökereiket fontosnak tartó családok. A Széchenyi István Általános Iskolában, és a Tarkabarka-Kunterbunk Német Nemzetiségi Óvodában, a nemzetiségi oktatás keretein belül minden odajáró gyermek megismerkedik az ősi sváb hagyományokkal.  Az viszont biztosan a gyerekeknek is újdonság volt, hogy ezen a napon a felnőttek, a város vezetői is népi ruhába öltözve várták őket, és együtt ropták a táncot a Városháza előtti téren. Mint azt Schrotti János a BVNÖ elnöke elmondta, a Tájház, és a Hagyományőrző Kör tagjai is kivették a részüket az ünneplésből, sőt a város polgármester asszonya dr. Győri Ottilia is elfogadta a meghívásukat, és stílusosan, nemzetiségi ruhájában várta a gyerekeket, ami határozottan jól állt neki. Vendéglátásban sem volt hiány, hiszen Gräfl Ildikó, a Gräfl Cukrászda tulajdonosa, aki maga is német nemzetiségi család sarja, szintén csatlakozott a kezdeményezéshez, és ezen a napon minden népviseletben érkező vendéget meghívott egy sütire, kávéra, vagy egy gombóc fagyira. Természetesen a cukrászda személyzete is népi ruhában szolgálta ki a vendégeket ezen a napon.

A rendezvényt még az időjárás is kegyeibe fogadta, így bizonyára minden résztvevő kellemes élményekkel telve tért haza ezen az estén. Egy év múlva újra TrachtTag, de talán nem kell addig várni, hogy a szép fekete mellények, és színes ruhák újra előkerüljenek a szekrényekből.

 

Nyíri Erzsébet

Megosztom a cikket