Tovább bővül a szakrendelések köre a Budakeszi Egészségügyi Központban

NEAK finanszírozott ellátásként SEBÉSZETI járóbeteg szakrendelés is működik a Budakeszi Önkormányzat  által létrehozott Budakeszi Egészségügyi Központban. A sebészeti szakellátás beutaló nélkül vehető igénybe!
A várakozási idő csökkentése érdekében előjegyzés alapján működnek. Kizárólag felnőtt sebészeti ellátás folyik, 18 éves életkortól fogadnak betegeket. Időpont egyeztetése a következő számon lehetséges: +36 20 362 7065.

A szakrendelés szakmai feladatait, személyes közreműködőként dr. Barabás Loránd, dr. Egyed Tamás és dr. Mester Gábor látja el. Részben az Uzsoki utcai Kórházból érkező sebészek ők, részben pedig a Semmelweis Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikáján dolgozó szakorvosról van szó.
A szakrendelés általános felnőtt sebészeti ellátást biztosít, amely lefedi tulajdonképpen a teljes tápcsatornát nyelőcsőtől végbélig: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasfali sérvek, a tápcsatorna divertikulumai nyelőcsőtől vastagbélig, azok zsákszerű kitüremkedései, valamint a daganatos betegségek tárgyköre emlő és különböző bőr elváltozások eltávolítása, kimetszése, biopsziája.

Dr. Barabás Loránd sebész szakorvos ez év június végén érkezett a Budakeszi Egészségügyi Központba – anyaintézete a SE II. sz. Sebészeti Klinika –, szerdánként 16–20 óra között érik el páciensei előzetes időpontfoglalást követően.
A hét három napján működik sebészeti szakrendelés Budakeszin, kedden 15–19 óra között Egyed Tamás rendel, csütörtökön pedig Mester Gábor felváltva másodhetente délelőtt vagy délután várja a betegeket. A NEAK támogatásnak köszönhetően egyelőre az egész ország egész terüle-téről fogadnak betegeket, az agglomerációból is.

Milyen betegségek ellátására alkalmas a helyi szakrendelés?

  • bőrgyógyászati elváltozások minta-vétele (biopsziája) vagy teljes eltá-volítása (kimetszés), mint anyajegy, zsírcsomó (lipoma), kásadaganat (at-heroma), benőtt köröm, tályog;
  • gyakori sebészeti betegségek vizsgá-lata, műtéti indikáció felállítása, mint hasfali sérv, epehólyagkövesség;
  • különböző tápcsatornai daganatok és sebészeti beavatkozást igénylő ál-lapotok vizsgálatainak értékelése, további vizsgálatok szervezése és a megfelelő fekvőbeteg intézmény-be való irányítása;
  • proktológiai betegségek kivizsgálá-sa, egy részének kezelése: aranyér, végbélrepedés (fissura), végbéltá-lyog (abscessus), végbélsipoly (fis-tula), sinus pilonidalis, végbéldaganatok biop sziája (ezen vizsgálatokra a rectos cop szeptemberi beszerzése után lesz lehetőség);
  • műtétek után kontroll vizsgálat, kö-tözés és varratszedés;
  • krónikus fekélyek és felfekvések ke-zelése, kötözése;
  • szükség esetén szakorvosi javaslatra akár speciális beavatkozások, mint disulfiram tabletta implantáció alkoholizmus esetén, ritka fejfájás diagnózisához artéria temporalis biopszia, amyloidosis gyanúja esetén bőr vagy végbél nyálkahártya biopszia;
  • sebészeti konzultáció társszakmák részére.

Gyermeksebészeti, valamint érsebészeti és mellkassebészeti esetek ellátása nem feladatuk, azonban mindenkit a legrövidebb úton megfelelő szakemberhez delegálnak, ha nem általános sebészeti esetről van szó, akkor is. A kéz-sebészeti eseteket is tovább szervezik, és baleseti sebészet sincs Budakeszin, azaz csont ízületi elváltozásokat nem jogosultak végezni. Sebészeti sürgősségi ellátásra a Szent János Kórházba irányítják a helyi lakosokat.
A szakrendelőben a betegség feltérképezése az elsődleges cél. Ahogy Barabás doktor fogalmazott:

„a probléma szinte-tizálásában is igyekszünk segíteni a betegnek, hiszen nem mindig egyszerű feladat eldönteni, hová forduljon, kihez is tartozik a beteg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a korábbi leleteiket is magukkal hozzák a rendelés-re, ezek alapján tudjuk felmérni azt, hogy valóban sebészeti probléma áll a háttérben vagy sem.”

Céljaik szerint a diagnosztikai ellátásban szeptembertől helyben elérhető lehetőség a laborvizsgálat, az EKG, az ultrahang és a röntgen vizsgálatok.
Prevenciós és egészségmegőrzés szempontjából óriási helyi érték mindez: ha a beteg sebészeti problémát sejt, időpontot kér, majd 1-2 héten belül ellátásra is kerül. A diagnózis feltárása után két út járható: járóbetegként hely-ben ellátásra kerül, vagy a fekvőbeteg ellátást igénylő betegeket a fővárosi kórházakba a megfelelő sebészeti osztályra irányítják műtéti terápiára.

Az általános sebészetben a végbéltáji problémák (proktológia) az esetek legalább 15-20%-át teszik ki. A gyakoriságuk miatt a budakeszieknek nagy segítséget jelenthet az is, hogy a proktológai
beavatkozásokra szeptembertől helyben nyílik lehetőség, nem kell beutazniuk a főváros egészségügyi intézményeibe. Például rectoscop segítségével a végbéltükrözések is helyben elvégezhetők, a belső aranyerek gyűrűzése. Más
esetekben pedig az egynapos sebészetet nem igénylő, helyi érzéstelenítésben végzett külső gyulladt aranyerek feltárását, trombusnak az eltávolítását is helyben elvégzik. Minden sebészeti beavatkozásnak vannak természetesen kockázatai is, ilyen a vérzésveszély vagy tályogképződés – a Budakeszi Egészségügyi Központ ezek kivédésére is teljes körűen felkészült.
A 41 éves Barabás doktort a biológia szeretete sodorta másodéves gyakorlata során a sebészet felé, jelenleg tanársegéd a SE II. sz. Sebészeti Klinikán. Fő területe az onkológai sebészet – vastagbéldaganatok kutatásával foglalkozik, hazai és nemzetközi szaklapokban publikál (Publikációs listája itt elérhető: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10025838&paging=1;1000). Minimál invaziv technikákban van óriási jártassága, a laparoszkópos sebészetben: a rekeszizom elváltozásoktól a hasi sérvek, hasfali sérvek, vastagbél-, végbél laparoszkópos sebészetét végzi, gyakori szereplője nemzetközi kongresszusoknak is. A Németországban és Japánban is sebészi gyakorlatot szerző sebész szakorvos állítja: ugyanazt a sebészeti ellátást képesek itthon is biztosítani a magyar betegnek, a hazai és nemzetközi protokollok megegyeznek.

A gyógyításban fő szempontja a teljes rálátás az emberi test összefüggéseire, a határterületek ismerete, a megfelelő korrelációk felismerése. Az erdélyi származású orvos Budakeszin él három gyermekével és szintén egészségügyi végzettségű feleségével.

Megosztom a cikket