Tisztelgés az egykori és a mai hősök előtt

„Láttad azt a lányt/szemét elkapta már a láng! / Szerelmes volt egy diákba / sokáig hazavárták / de hiába. / Ősszel legszebbek a lányok”

– idézte a Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró, Nagy Gáspárt az október 23-i ünnepi megemlékezésen dr. Győri Ottilia.

A polgármester úgy fogalmazott, könyvtárunk névadója a 64 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett így, amikor a magyarok döntöttek: véget vetnek a zsarnokságnak. Egy női sorsot idézett fel. A forradalom egyik budakeszi áldozata, Márity László nevét ma utcánk őrzi. Ma emlékezzünk meg arról a nőről, aki hozzá akarta kapcsolni az életét. Lászlóval 1956 október 13-án házasodtak össze, tíz nappal a forradalom kitörése előtt.

De csupán 13 napig tartottak a mézeshetek – éppen annyi ideig, mint maga a forradalom. Márity László október 26-án halálos sebet kapott, és bár a hatalom minden erejével igyekezett őt meggyógyítani, hogy koncepciós per alapján kivégezhesse, László ezt nem várta meg: 1957. március 14-én belehalt sérüléseibe. Márity Lászlóné, Teréz 5 hónap után megözvegyült. Terézt szintén meghurcolták, majd szabadlábra helyezését követően elhagyta Budakeszit. Ilyen derékba tört emberi sorsok, családi tragédiák követték a forradalmat, de ilyenek kísérték az egész szocializmust, amelyek a forradalom kitöréséhez vezettek.

A polgármester hangsúlyozta, ma Magyarországon senkinek sem kell fegyvert fognia, de sokan bebizonyították, hogy nem sajnálnak időt, energiát és anyagiakat áldozni a bajba jutottak megsegítésére. Budakeszin számos magánszemély nyújtott pénzadományt a családvédelmi alapba, amit a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére fordítottunk.

Negyvenen jelentkeztek önkéntes munkára, akik a nyugdíjasoknak és rászorulóknak vittek ételt, intézték a bevásárlást, gyógyszerkiváltást. 2 budakeszi étterem több mint 1200 adag ételt ajánlott fel. Ezúton is köszönöm valamennyiük helytállását, segítségét, mondta a polgármester. Hozzátette, mindannyiuk áldozatvállalása rendkívüli.

Ezért alapítottuk a Helytállás Budakesziért Emlékérmet, amelyet 10 személynek adományoztuk. Név szerint:
Lőrincz Erzsébetnek, Détár Enikőnek, Kárpáti Péternek, Kazinczy Károlynek, Kibiki Zsuzsannának, Stábel Nándornak, Szabó Yvettenek, Tölgyessy Bélának, Gruberné Balla Szilviának és Sárközi Tamásnak.

Különösen időszerűnek, kétszeresen is aktuálisnak érzem ezekben az embert próbáló időkben Friedrich Nietzsche német filozófus gondolatait, aki úgy fogalmazott: „A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk”. A történelmi párhuzam adja magát: a felelősségvállalás ösztönözte cselekvésre 64 évvel ezelőtt a szabadságért küzdő nőket, férfiakat.

Napjaink hőseit, a járványhelyzetben önzetlenül segítőket is ugyanez a belső késztetés, sugallat készteti arra, hogy tegyenek másokért. Az egykori és a mai hétköznapi hősök előtt tisztelegve köszönjük áldozatvállalásukat, mondta a polgármester.

A BKTV összefoglalója:

Képgaléria:

 

Megosztom a cikket