?Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn?

2013. március 19-én, 67 évvel a svábok kitelepítését követően, a Buda Környéki Televízió munkatársai az elődök előtti tiszteletük jeleként kisfilmet készítettek a kitelepítésről. A kezdeményezést a város polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia is támogatta. A filmbemutatónak a polgármesteri hivatal adott helyt, így méltó körülmények között kerülhetett sor annak levetítésére.

 

?Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn? ? idézte gróf Széchenyi Istvánt dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia.

?A Budakeszin ma is élő svábok hozzáadnak településünk kultúrájához, gazdagítják értékeinket, hagyományainkat, történelmünket és múltunkat, építik közösségünket.

Városunk életében nemcsak magyar és sváb, de erdélyi, kárpátaljai, felvidéki szokások is egyaránt megjelennek, településünk nemcsak tradícióit, hagyományait, de lakosságát, történelmét, életét tekintve is multikulturális jegyeket visel.

A településünkön élő sokféle nemzetiség sajátossága adja városunk egységét, ereje és képessége jövője alakításában éppen ebben a sokszínűségben rejlik? ? jelentette ki a polgármester asszony, majd így folytatta: ?Az önkormányzat eddig is és a jövőben is feladatának tekinti, hogy nemzetiségeit támogatva, ezzel a sokféle értékkel, hagyománnyal gyarapítsa, alakítsa a település jövőjét, közös jövőnket, és felvirágoztassa Budakeszit.?

 

?Mindnyájan, akik ezen a filmen dolgoztunk, azon voltunk, hogy hiteles, átfogó képet adjunk a kitelepítésről ? mondta Balczó Kornélia, a Buda Környéki Televízió tulajdonosa, majd hozzátette:

?Azon voltunk, hogy megérintsük az emberek szívét. Fogadják a filmet az elődök előtti tiszteletünk jeleként!”

 

A budakesziek kitelepítéséről szóló filmbemutatót követően Czifra Zsuzsanna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője mondott beszédet, majd az iskola tanulóinak emlékműsorát tekinthettük meg.
Az ünnepség a városháza előtt folytatódott, ahol Schrotti János, a Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke mondott beszédet.

A koszorúzást követően 18 órától a római katolikus templomban gyertyafényes emlékmise volt.

 

Fotógaléria megtekintése itt.

A Buda Környéki Televízió által készített „Gyertyafényes szentmise a kitelepítettek emlékére” felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket