Testvériskolai diákok fogadása

Nagy izgalommal vártuk a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóit, akik először látogattak el Budakeszire. Az itt-tartózkodásuk 4 napjába egyheti programot sűrítettünk be, hiszen mindent meg akartunk mutatni.

 

A gyermekek elszállásolását széchenyis szülők vállalták. Első nap délelőtt az Aquaparkban voltunk, ami külön öröm volt a csíki gyerekek számára, hiszen náluk ilyen jellegű strand nincs. Délután a Parlamentben tettünk látogatást, örömmel csodálkoztak rá, hogy az ország házán kint lobog a székely zászló is. Az esti program színházlátogatás volt, az Erkel Színházban Petőfi: János vitéz c. előadását láthattuk közösen.

 

Másnap az iskolánk által rendezett Széchenyi-napon vettek részt, és erősítették a cseregyerekek csapatait. A közös versengés alatt még szorosabbra szövődtek a barátságok. Délután budapesti buszos városnézés következett, késő este pedig a Budakeszi Vadaspark éjszakai túráján figyelhették meg az állatokat. A túravezető nemcsak ismereteket adott át a gyerekeknek, hanem játékokkal, bemutatókkal tette népszerűvé a park lakóit.

 

A következő nap délelőttje a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház megtekintésével kezdődött, majd az iskola udvarán megrendezett Bab Napon folytatódott. A felszabadult játék, jó hangulat mindenkire nagy hatással volt. Csíkszereda sportja a jégkorong, az ottani diákok órarendi órákban tanulnak korcsolyázni. Ezt a tudásukat be is mutatták az újonnan felállított négy évszakos korcsolyapályán. A sport után közös néptánc következett a Rojtos Együttes táncházában. Aki még ezután sem fáradt el, a fogadó családok szüleivel a kivilágított Budapest látványosságait nézhette meg.

 

Elgondolkoztató, amit az egyik cserediák anyukája leveléből megtudhattam: lánya már nagyon várta, hogy jöhessen Magyarországra, de azért aggódott, hogy itt majd éreztetni fogják vele, hogy romániai. Miután semmi ilyet nem tapasztalt, csak áradozott otthon, hogy milyen jól érezte magát, bármikor szívesen jönne újra.

 

Gyorsan elrepült ez a néhány nap, azonban a kialakult barátságok továbbra is élőek maradtak. A gyerekek lehetőséget kaptak határon túli magyar fiatalokkal való kapcsolatfelvételre, rajtuk múlik, milyen lesz a folytatás. A testvériskolai kapcsolatokon túl külön öröm volt számomra, hogy a szervezés folyamán pozitív hozzáállást tapasztalhattam valamennyi partnerünk részéről. Biztos vagyok benne, hogy a sok ajándék mellett Budakeszi jó hírét is hazavitték Csíkba.

 

Czifra Zsuzsanna

igazgató


A fotógaléria megtekintéséhez kattintson ide!

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket