Tervezzük közösen a jövőnket!

Budakeszi legnagyobb problémája a közlekedés. Annak, aki a buszon vagy az autóban ül, elvesztegetett idő, amit sokkal jobb lenne, ha a családunkkal vagy kikapcsolódással tölthetnénk. Aki pedig nem utazik, arra az átmenő forgalom ró elviselhetetlen terhet: a zaj, a szmog,
az autók tömege. Ebben hozhat megoldást a Zsámbéki- medence autóbuszos közlekedésfejlesztési projektje, amelynek tervezése a Budapest Fejlesztési Központ felügyeletével megkezdődött, és várják a lakosság véleményét a https://budakeszibuszsav.hu internetes oldalon. A fővárosban dolgozó budakesziek évente átlagosan 460 órát, összesen több mint 19 napot töltenek utazással.

Elképzeltem, hogy 19 nap alatt mi mindent tehetnénk mi budakesziek, itt közösen, ha mindenkinek felszabadulna ez a rengeteg ideje! Mennyivel többet lehetnén a szeretteink, a családunk, a barátaink körében, szabadidőnket töltve. A közlekedési probléma az egész budai
régiót érinti, más-más nézőpontból: a Hegyvidéknek az átmenő forgalom csökkentése, Budakeszinek az élhető település, a Zsámbéki medencének a kényelmes és gyors beutazás az elsődleges szempont. Ezt a regionális problémát saját erőből nem tudjuk megoldani: öszszefogásra volt szükség, ami meg is hozta a gyümölcsét: a kormány támogatta ezt a hatalmas beruházást.
Köszönöm mindenkinek, aki ebben részt vállalt! Külön köszönöm a támogatást Pokorni Zoltánnak, a Főváros XII. kerülete polgármesterének, Menczer Tamásnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának, Fürjes Balázsnak, a Miniszterelnöksé  Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának, és nem utolsósorban Vitézy Dávidnak, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának.

Biztos vagyok benne, hogy tőlük a továbbiakban is sok segítségre számíthatunk Budakeszi közlekedési problémáinak a megoldásában.
Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik. Ennél az első lépésnél Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő úr és Pokorni Zoltán polgármester kollégám nyújtotta a kezét számunkra, bő két évvel ezelőtt. 2019 februárjában polgármester úr hívta meg városunk vezetőit, a XII. kerületi Budakeszi út – buszsávval kiegészített – felújításának egyeztetésére. A megbeszélés végén viszonoztam a meghívást, és a Budakeszin építendő buszsáv, valamint kapcsolódó P+R parkolók megvalósítása ügyében hívtam megbeszélésre a kerület és a szakma képviselőit, majd közösen kezdeményeztük a teljes projekt megvalósítását az illetékes szakminiszternél és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsánál.

Ezen az úton az adta a döntő lendületet, amikor megalakult a Budapest Fejlesztési Központ, Vitézy Dávid vezérigazgató úr vezetésével. Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőnkkel és Pokorni Zoltán kollégámmal közösen kértünk egyeztetést, amelyre 2020 júliusában került sor. Ekkor a vezérigazgató úr átfogó szakmai javaslattal állt elő, amely felülmúlta minden várakozásunkat! A javaslat alapján 2020 szeptemberében elkészült a kormányelőterjesztés a Zsámbéki-medence autóbuszos közlekedésének fejlesztéséről, amit a kormány november 4-én megszavazott, és 586 millió forintot biztosított a kiviteli tervek elkészítésére. A közbeszerzési pályázaton az Uvaterv Zrt. nyerte el a tervezési megbízást. Június 8-án  Bretz Gyula Imre, az Uvaterv Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid vezérigazgató írta alá az erről szóló szerződést Budakeszin. A nyertes cég készíti el az új autóbuszsávok engedélyezési és kiviteli terveit, megszerzi a létesítéshez szükséges engedélyeket, és előkészíti a kivitelezéshez szükséges tenderdokumentációt. Szakaszos buszsávok épülnek Budakeszin, illetve Budapesten a Budakeszi úton, amelyeken a közösségi járművek megelőzhetik majd a dugóba szorult kocsisort, a kereszteződésekben pedig intelligens forgalomirányító lámpák engedik őket előre.

Budakeszi határában P+R parkolók is épülnek, innen indulnak majd a buszok a főváros felé, ezzel is elősegítve a könnyebb átszállást, illetve a közlekedési módváltást. 
A beruházás kivitelezése 2023-ban kezdődhet meg. Az új buszsávok elkészülte után a jelenlegi ötvenről harminc percre csökkenhet csúcsidőben az autóbuszok menetideje Budakeszi és Budapest között, ezáltal a mainál lényegesen vonzóbb és versenyképesebb lehet a közösségi közlekedés. budakeszibuszsav.hu – kérjük töltsék ki a kérdőívet és mondják el a véleményüket!
Kértem a tervezőket, hogy vegyék figyelembe a lakosság észrevételeit, akik a mindennapjaik során tapasztalják meg a forgalmi terhelést. A Budapest Fejlesztési Központ ezért kérdőíves felmérést indított el, amelyben a minden érintett elmondhatja a véleményét a Zsámbéki-medence közlekedési viszonyairól, utazási szokásairól és javaslatokat tehet. Erre a https://budakeszibuszsav.hu
internetes oldalon van lehetőség. Kérjük, Ön is töltse ki a kérdőívet július 5-ig. Számítok minden budakeszi lakos részvételére a felmérésen és a jövőben ez ügyben tartandó lakossági fórumokon, de személyesen is beszélgethetnek minderről a szakemberekkel június 18–19-én, a III. Budakörnyéki Sörfesztiválon, ahol a Budapest Fejlesztési Központ a saját tematikus sátrában várja az érdeklődőket! A találkozásban bízva, tisztelettel:

dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket