Tervek, ötletek, álmok?

Február 7-én nyílt meg és 27-éig látható a Fuga építészeti központban, Budapesten a Petőfi Sándor. u. 5. szám alatt az a kiállítás, mely Budakeszi köztereinek építészeti arculatát mutatja meg új felfogásban, Tata, Balatonfüred és Zsámbék városával együtt.

 

 

 

A tervek, makettek megalkotói negyedéves építészhallgatók, a BME Középülettervezési Tanszék hallgatói, akik 2012 őszén több alkalommal Budakeszin dolgoztak, megismerték városunk hagyományos építészeti világát, a lakók életmódját, a város mai igényeit, és ? az ebből következő új kihívásokkal is számot vetve ? olyan épületterv-ötletekkel álltak elő, amelyek szervesen illeszkednek a várossá, illetve most járásközponttá váló település sajátosságaihoz. Munkájukat olyan neves építészek irányították, mint az Ybl-díjas Sugár Péter vagy a Kossuth-díjas Balázs Mihály, a Középület-tervezési Tanszék vezetője.

 

Számunkra nagy érték a sokféle ötlet, szemléletformáló térrendezés, amely a hallgatók kreatív munkája nyomán új összefüggésbe helyezi városunk ismert részeit, keresi a harmonikus, szép, emberközeli formákat, tiszteletben tartva a hagyományokat is.

 

A kiállítás egy része hamarosan látható lesz Budakeszin, a Városházán is, sőt a hallgatók prezentációt is tartanak majd az érdeklődőknek, ahol várják a lakosság véleményét, hozzászólásait.  Az együtt gondolkodás eredményeként megfogalmazott javaslatokat beépítjük a városfejlesztési koncepcióba.

 

Bakács Bernadet

 

Fotók: Borda Mihály

Megosztom a cikket