Természetesen erdők – Budakeszi és a XII. kerület határán

A Pilisi Parkerdő Zrt. nemrég fejezte be a Budakeszi és a XII. kerület határán lévő erdő természetességének növelését és így az erdei életközösség egyensúlyának fenntartását szolgáló fejlesztését. Ennek során nemcsak a biodiverzitást, hanem a fák korösszetételét is javították. A Parkerdő saját forrásai mellett a belga ingatlanfejlesztő ATENOR támogatásával ültetett el több ezer őshonos facsemetét a fővárosi agglomeráció egyik legnagyobb értékű erdőterületén.
Az erdők működőképességének egyik alapvető feltétele a minél nagyobb fokú biodiverzitás: a sokféle növény- és állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak, s látványa is igazi erdőképet mutat. Az elegyesség mellett a fenntarthatóság fontos eleme a megfelelő korösszetétel is: a vitális, fenntartható erdőben megfelelő arányban vannak idős, középkorú és fiatal egyedek, ezzel is biztosítva az állandó erdőborítottságot.
A Pilisi Parkerdő az általa kezelt közel 60 ezer hektáros állami erdőterületnek immár 42 százalékán folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytat, amelynél a sokféle korú és fajú egyedekből álló erdőben kialakuló és fenntartható biodiverzitás a hosszú távú természetvédelem egyik alapja.

Megosztom a cikket