Teniszéletet teremtünk Budakeszin!

Augusztus 1-én megnyitotta kapuit Budakeszi legújabb sportlétesítménye., 31-én pedig ingyen bárki ki is próbálhatja. A város sportpályáján, a Molnár Teniszakadémia három vadonatúj, egész évben használható színvonalas pályával várja a sportolni vágyókat. Molnár Balázst, az akadémia ügyvezetőjét kérdeztük Budakeszi teniszéletének megteremtéséről és a tervekről. 

  • Mit lehet tudni a Molnár Teniszakadémiáról, a háttérről? Honnan az indíttatás és a tapasztalat egy ilyen komoly szakmai hozzáértést igénylő elképzelés megvalósításához?

A teniszakadémiát 2009-ben alapítottuk Budapesten, azzal a céllal, hogy kortól és tenisztudástól függetlenül mindenki a lehető legjobb oktatásban részesüljön.  Egyedi német filozófiával tanítunk profin, de sok-sok szívvel játékos formában. Szeretnénk a know-how-t Budakeszin is meghonosítani.

  • Mit jelent a német filozófia? Miben különbözik ez az itthon bevett szakmai gyakorlattól?

Precizitás, 100 százalékos odafigyelés, rengeteg szakmai segédeszköz és tervezés, de ami a legfontosabb mindez játékos formában és sok-sok szeretettel, szívvel. Az első lépés, hogy a tanítvány megszeresse a teniszt és minket, otthon érezze magát. Ezután bármit megtanulhat.

  • A teniszakadémia a Szépvölgyi útnál közel 10 éve sikeresen működteti budai iskoláját. Miért éppen Budakeszire esett a választás újabb pályák létesítésére?

20 évvel ezelőtt Budajenőn laktam, Budapesten tanultam, ott teniszeztem.  Minden nap, mikor áthaladtam Budakeszin, felmerült bennem a kérdés, hogy egy ilyen szép agglomerációs kisvárosban miért nincs teniszpálya. A magyar „tenisztérképen” a település és környéke „fekete folt” volt eddig. Budakeszi és a Zsámbéki-medence lélekszáma egyre nő. Szerintünk nagy az igény a sportra, így a teniszre is, főleg a gyerekek körében.

 

  • Több korábban megjelent interjúban is nyilatkozta, hogy a fő hangsúlyt a gyermek- és ifjúsági tenisz fejlesztésére helyezik majd Budakeszin. Miért tartja fontosnak e terület fejlesztését és gondozását?

Támogatjuk, sőt nagyon fontosnak tartjuk a felnőtt profi és amatőr teniszt. De az ifjúsági sport ennél is fontosabb. A mozgás, a sport alapvető része kell hogy legyen a gyerekek életének. Mindez nem csak az egészségük miatt fontos, hanem azért is, hogy tartozzanak valahová. Legyen egy közösség, egy csapat, aminek a gyerekek szerves részei lehetnek. Ezt nemcsak edzőként, de gyakorló apaként is nagyon fontosnak tartom. Legfőbb célunk egy nagyon komoly gyermekközösség kialakítása a város sportpályáján.

  • Született-e erre vonatkozóan szakmai megállapodás az akadémia és Budakeszi önkormányzata között? Vállalt-e bármiféle kötelezettséget budakeszi ifjúsági sportéletének fejlesztése érdekében?

Természetesen. Testnevelési órák keretében vállaltuk heti kétszer két órában a gyerkőcök ingyenes oktatását. Minden évben két családi napot szervezünk majd, ahol mindenki számára ingyen tesszük lehetővé, hogy a pályákon kipróbálhassa a teniszt. Most augusztus 31-e, a hivatalos ünnepélyes megnyitónk éppen egy ilyen alkalom lesz. Itt többek között lehetőség lesz a szeptemberi tanfolyami regisztrációkra is. Mindenkit szeretettel várunk!

  • Az akadémia honlapján több beszámoló és fotó is található az évek óta sikeresen megrendezett pécsi, keszthelyi, zamárdi és budapesti gyermek- és családi táborokról, Play and Stay versenyekről. Budakeszin is szerveznek majd hasonló közösségépítő megmozdulásokat?

A közösségépítést tulajdonképpen a nyitással egy időben meg is kezdjük! A nyári szünet utolsó hetében megrendezzük első napközis táborunkat, egész napos programmal, háromszori étkezéssel, játékokkal és persze sok-sok tenisszel. Ahogy az imént említettem, augusztus 31-én a hivatalos megnyitó keretein belül, ingyenes családi nappal folytatjuk, majd szeptember 28-án Play and Stay versennyel készülünk. A téli szezonban pedig minimum havonta egyszer, hétvégén tematikus versenyeket szervezünk majd.

  • Lát-e esélyt arra, hogy sikerül olyan tehetséges gyerekeket kinevelniük, akik képesek lesznek a továbbfejlődésre, esetleg hazai vagy nemzetközi versenyeken való sikeres szereplésre?

Hisszük, hogy mindent az alapoktól kell kezdeni, számunkra az új pálya nagy lehetőség. Fontos, hogy a kezdők a lehető leghamarabb profi oktatásban részesüljenek már tanfolyami keretek között is. Ha ügyes a gyermek, és kedve is van, átléphet versenytenisz szakosztályunkba, ahol minden lehetőséget megkap karrierje beindításához. Budapesten sok ilyen sikertörténetünk van, miért ne lehetne itt is?

  • Teniszéletet teremtünk veletek! szól az akadémia szlogenje. A gyermek- és ifjúsági tenisz kiépítésén kívül, milyen lehetőségeket biztosítanak budakeszi lakossága számára? Lesz-e lehetőség a felnőtt lakosság részére is egyéni oktatások igénybevételére vagy pályabérlésre?

Tőlünk nyugatra a teniszpálya nem csak sportolásra való. Egyfajta társadalmi élet folyik a pályákon. A mindennapok rohanásából kiszakadva, miközben sportolnak, ott találkoznak, beszélgetnek az emberek, jól érzik magukat. Természetesen Budakeszi felnőtt lakossága előtt is nyitva áll a kapu, sőt… Terveink szerint nem csak egyéni oktatásban részesülhetnek vagy pályát bérelhetnek, hanem idővel szeretnénk csoportos edzéseket is tartani, a hazai bajnokságokban amatőr és fél-amatőr csapatokat indítani, ahogy azt Budapesten is tesszük. Hétvégenként amatőr versenyeket, eseményeket szervezünk majd, hisz tudjuk a tenisz közösségépítő szerepe óriási. Miért ne valósulhatna meg ez Budakeszin is?

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk Budakeszi és a környék lakosságát augusztus 31-ére, szombatra ingyenes nyílt családi napunkra, hivatalos megnyitónkra, ahol MINDENKI ingyen kipróbálhatja a teniszt. A program dr. Győri Ottilia polgármester beszédével indul 10 órakor. Várjuk önöket!

Megosztom a cikket