Tavaszi finomságok a SZIA-ban

Évek óta hagyomány, hogy a Széchenyi István Általános Iskola, népszerű nevén SZIA napközis diákjai tavasszal a saját csoportjukkal készítenek valamilyen ételt, amit aztán megosztanak a többi napközis tanulóval. Idén sem történt másként.

 

 

– Régi hagyománya a SZIA napköziseinek, hogy a tavaszi finomságok napján csoportszobánként ízletes ételeket készítenek egymásnak a tanulók – avat be a tradícióba Suda Éva igazgatóhelyettes. Mint meséli, az elkészült ételek külleme éppúgy fontos, mint az ízhatása, amit a közös kóstolások alkalmával tapasztalhatnak meg a gyerekek. Elsősorban tavaszi zöldségekből és gyümölcsökből lehet készíteni az egyes csemegéket. Az elsődleges cél az egészséges táplálkozásra való nevelés, hisz a tél végére megmutatkozó vitaminhiány pótlása rendkívül fontos a gyerekeknek.

 

Természetesen nemcsak zöldségekből és gyümölcsökből készült ételek, főleg saláták készülnek ilyenkor, hanem ugyancsak friss terményekből facsart ivólevek is, amelyek vitamintartalomban és ízben messze fölülmúlják a divatos és drága cukrozott és szénsavas üdítőitalokat. Ezt a kóstolgató gyerekek is megerősítették riporterünknek, de azért még rengeteget kell tenni, hogy az egészséges táplálkozás iránti igény gyökeret verjen a családokban.

 

Az igazgatóhelyettestől megtudtuk: ezúttal elmaradt a szokásos zsűrizés, mivel borzasztó hosszú lett volna, ha mind a 18 napközis csoport delegáltja végigkóstolja valamennyi finomságot. Helyette most „csupán” a közös ízlelgetés maradt, aminek a legfőbb hozadéka az volt, hogy a gyerekek valamennyi ételféleséget kipróbálhatták, így végső soron hatalmas adag vitaminbombához juthattak hozzá.

 

Ez alkalommal minden csoport készített egy receptet a saját ételéről, ami a közös faliújságon valamennyi tanuló számára megtekinthető. Ráadásul az ételleírásokat színes rajzokkal is kiegészítették a tanulók, ami hatásos propagandája a korszerű táplálkozásnak. E célt szolgálhatja az igényes tálalás is, ami jelenthet egy asztalon pompázó friss virágcsokrot éppúgy, mint néhány díszes szalvétát.

 

Suda Éva arról is beszámolt, hogy ősszel az évszak terményeiből rendeznek kiállítást a napközisek, ami nem ehető ugyan, de remek csemege a szemnek. Addig azonban még sok idő van hátra. A nyári hónapokban a legkülönfélébb ízű, illatú, színű zöldségekkel és gyümölcsökkel eheti tele magát az, akinek – talán épp a fenti rendezvénynek köszönhetően – megjött a kedve az egészséges táplálkozáshoz.

 

bgy

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket