Tájékoztatás a lakosságnak a szúnyogok elleni védekezésről

A szúnyogok által terjesztett betegségekről, az ellenük való védekezés fontosságáról, valamint a védekezés módszereiről adott ki lakossági tájékoztatást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság, egybek közt a korábbiaknál nagyobb számban előforduló nyugat-nílusi lázas megbetegedések okán.

Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget hazánkban országszerte előforduló, gyakori szúnyogfajok terjesztik, melyek lárvái kis vízgyülemekben, különböző tárgyakban összegyűlő esővízben fejlődnek. A szúnyogok ellen védekezés legfontosabb részét a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyészőhelyek felszámolása képezi.

Ezzel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Főosztálya, valamint e tekintetben jogelődje az OEK, 2015. óta vizsgálja a Európában korábban nem honos, úgynevezett invazív csípőszúnyog fajok előfordulását hazánkban. A kutatások során három idegenhonos szúnyogfajt sikerült kimutatni hazánkban, előfordulásuk jelenleg pontszerű, kis területen vannak jelen. Az invazív szúnyogfajok által terjesztett vírusok hazánkban nincsenek jelen, legfeljebb behurcolt esetként (külföldről, trópusi területről hazatérő betegeknél) fordulnak elő. A kórokozók hiánya és a szúnyogok korlátozott elterjedése miatt pillanatnyilag nem jelentenek járványügyi kockázatot, de a jövőben számítani kell felbukkanásukra az ország újabb területein is. Ezeknek a szúnyogoknak a szaporodását, terjedését szintén a mesterséges, kis vízgyülemek, edények segítik. Tovaterjedésük és elszaporodásuk megakadályozásának érdekében indokolt az ellenük való védekezés fontosságára felhívni a figyelmet.

Településeken, főleg kertvárosi környezetben számos olyan tárgy található, melyekben szúnyoglárvák tenyészhetnek. Ezen felül bizonyos helyeken még nagyobb számmal fordulhatnak elő ilyenek (pl.: gumiabroncsokat tároló műhelyek, temetők a virágvázák miatt, olyan üzemi területek, ahol a fedetlenül tárolt eszközökben az esővíz megül, stb.). Kiemelt jelentőségű az ilyen jellegű vízgyülemek megszüntetése illetve, hogy megakadályozzuk a szúnyogok hozzáférését ezekhez.

Mivel a védekezés ennek kapcsán főként magántulajdonú területeken valósítható meg, fontos, hogy a területek kezelőinek, illetve az érintett lakosság figyelmének felhívása a teendőkre. Eredményre csak akkor vezethet a védekezés, ha a lakosság együttműködő, tudatos és következetes magatartást tanúsít hosszú távon.

Fentiekre való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága tájékoztató anyagot készített a szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatban kimondottan a lakosság számára.

A https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato honlapon kérdés-felelet formában tettek közzé egy részletes anyagot a szúnyogokkal kapcsolatos tudnivalókról. Továbbá egy szórólapot is készítettek, melyben a lakosság figyelmét hívják fel a védekezés fontosságára, módszereire.

Megosztom a cikket