Emlékezés Budakeszin a mártír hősökre az Aradi Vértanúk Emléknapján

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Nagy Sándor József Gimnázium közösen szervezett ünnepségén a gimnáziumban a 10. b. osztály diákjai adtak elő az ünnepi műsort, A Magyar szabadság szentjei címmel.

Ezt követően koszorúzási ünnepségre került sor a Nagy Sándor József Emlékháznál, ahol az önkormányzatot Bakács Bernadett alpolgármester asszony képviselte.

Ez a nemzet az egész világ előtt bizonyította, hogy a szabadságot egy nép, ha kell, súlyos áldozatok árán is, de kivívhatja – kezdte ünnepi köszöntőjét Tóthné Fajtha Anita, az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója. Mint fogalmazott, az aradi mártírok közt voltak barátok és ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, és az életüket áldozták érte.

A köszöntő után elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúit a megjelent önkormányzati, iskolai, és civil egyesületi vezetők.

Ezt követően pedig az EFMK igazgatója az emlékkiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket. Egyúttal bejelentette, hogy szeptember 24-től megkezdték a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület Budai 2. Honvédzászlóaljával közösen az emlékház átalakítását. Az eddigi bútorzat helyébe régi, korhű bútorok kerülnek, és október végétől az egyesületi katonai ruhákat is kiállítják.

Elhangzott, hogy a katonai egyesület csapata 21 fővel reggel elutazott Székelyföldre, Szentegyházára, ahol részt vesznek a XIII. Őszi Hadjáraton, mellyel az 1848. őszi erdélyi toborzó körútra emlékeznek.

Hazafele Aradon a Vértanúk Emlékhelyén koszorúznak, majd Újszentivánon a Tábornokok emlékhelyénél Nagy Sándor József tábornok emlékére emelnek kopjafát, melyet a zászlóalj tagja, Jánosi Attila készített.

Az igazgatóasszony egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy október 6-án, szombaton az EFMK, a Tájház és a Nagy Gáspár Városi Könyvtár közösen helytörténeti kirándulást szervez „Kesziről Budára a szabadságharc hősei nyomában” címmel. A kirándulás reggel 9-kor indul az emlékház elől.

[widgetkit id=25]

Megosztom a cikket