Szilágyi Áron olimpiabajnok edzőtársa a budakeszi világbajnok

A junior világbajnok budakeszi Ravasz Etelét kérdeztük Szilágyi Áronról, aki a londoni olimpián megszerezte az első magyar aranyérmet. Etele a közvetlen edzőtársa Áronnak. A sportban ő áll legközelebb a bajnokhoz. Szilágyi Áron huszonkét évesen felért a csúcsra, Londonban maga mögé utasította a világot és aranyérmes lett. Edzője, a Budapesten élő Somlai Béla Londonban izgulta végig a bajnokságot. Áron szakosztály igazgatója, Török Ottó és edzőtársa, Ravasz Etele pedig itthon, a televízión keresztül szorított barátjának.

 

 

?A bajnoki mérkőzés alatt végig izgultam, szorítottam edzőtársamnak, és reflexből mondtam neki az instrukciókat a televízión keresztül ? nyilatkozta lapunknak Ravasz Etele junior vívóvilágbajnok, aki Szilágyi Áronnak közvetlen edzőtársa. ?Gyakorlatilag rajta keresztül tanultam meg vívni. Áronnak köszönhetem, hogy én is elértem valamit? ? mondta Etele.

 

Török Ottó, a frissen megválasztott elnökségi tag ? aki ?fönöke? Szilágyi Áronnak és Ravasz Etelének is ? nagyon sok követ megmozgatott, hogy akadálymentes legyen a versenyeztetésünk. ?Iszonyatosan jó ember, akire mindig lehet számítani. Áronnal együtt nagyon hálásak vagyunk neki? ? nyilatkozta Etele.

Szilágyi Áron a Vasas negyvenötödik olimpiai bajnoka, aki Pasaréten, Gerevich György óvó felügyelete mellett sajátította el a vívás csínját-bínját. Szeretett mestere halála után ugyanabban a csarnokban Somlai Béla vette át edzéseinek irányítását, majd jutottak el együtt az olimpiai aranyig.

Áron gyakorlatilag megingás nélkül, roppant magabiztosan vívott. Kiemeltként a legjobb harminckettő között kapcsolódott a küzdelembe, de a maláj Peng Kean Yu semmiféle gondot nem okozott neki (15:1). A folytatásban előbb az olimpiai bajnoki cím védője, a kínai Zhong Man következett, aki 1:2-nél még vezetett, de onnan már neki sem volt ellenszere (15:10), majd a negyeddöntőben Max Hartung ? öttalálatnyi hátrányt ledolgozva ? 13-nál utolérte őt, de ekkor sem remegett meg a keze.

Az elődöntőben a Nicolas Limbachot ?eltakarító? Nyikolaj Kovaljev csak az asszó első harmadában tudta szorossá tenni az állást, a vége nagy különbségű siker lett (15:7). A fináléban viszont az elején hagyta állva olasz riválisát Diego Occhiuzzit, és a szünetig 8:1-re húzott el, tehát komolyabb izgalmak nélkül nyerte meg az olimpiai döntőt!

 

 

Budakeszi Hírmondó/Vasassc/ Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Megosztom a cikket