Szeretem Budakeszit!

Exkluzív interjú Simon Zsolttal, a tv2 vezérigazgatójával

Unicef igazgatósági tag? Sármos vezérigazgató? Sikeres üzletember? Boldog családapa? Simon Zsolt a magánéletéről és szakmai sikereiről mesélt nekünk.

 

 

 

 

Simon Zsolt a tv2 vezérigazgatója büszke arra, hogy Budakeszin lakik. ?Budakeszin itthon vagyok, itt le tudom vetni magamról a hivatalos álarcomat. Szeretem Budakeszit!?

 

Zsolt fiatal kora ellenére már több multinacionális vállalat ranglétráján feljutott a csúcsra. Mondhatni azok közé tartozik, akikre a fejvadászok akár évekig ülnek a lesen mozdulatlanságba dermedve, hogy becserkészhessék. Zsolt sikerre van ítélve. Mindent, amibe belekezdett sikerre vitt.

Simon Zsolt exkluzív interjút adott a Buda Környéki Televíziónak (továbbiakban: BKTV), ahol kicsit közelebbről is megismerhetjük, otthoni környezetében.  Mi van az álarc mögött?

 

Simon Zsolt a főiskolán sem volt átlagos figura. Iskolatársa, a BKTV riportere is jóérzéssel emlékezett rá mint sármos, mindig tökéletes eleganciájú, okos férfira. Zsolt kisugárzása és a lendületessége diákévei alatt is feltűnt az akkoriban még utcán, modelleket toborzó ügynököknek. Így került a divatbemutatók világába, először rövid időre a kifutóra, aztán gyorsan a háttérbe, a szervező és vezetői pozícióba. A divatbemutatók világába egy időben lépett be Náray Tamással a 90-es évek elején, aki azóta a divatszakmában komoly elismerést vívott ki magának.  Míg Náray a művészetre, a szakmaiságra, addig Simon már akkor is az üzletre koncentrált. Zsolt a profit maximalizálására törekedett, és szponzorok által finanszírozott fellépéseket szervezett. Nem lehetett elég nagy színpadot csinálni, na nem a vékony modelleknek, hanem a reklámfelületnek kellett a hely. Ez a sikeres tevékenység alapozta meg pályája következő szakaszát, reklámipari sikereit.

 

Az első ranglétra csúcsa a McCann-Erickson multinacionális reklámügynökség vezetői széke volt. Zsolt 1995 és 2000 között dolgozott itt, ahonnan egy újabb kihívás emelte tovább. 2008-ra felépítette az ország vezető reklámügynökségét. A Mediaedge:cia 22 milliárdos bevételével bekerült a legnagyobb hazai vállalatok közé. Munkája során kapcsolatba került a televíziózással reklámüzleti szempontból. Egyik nap felkereste egy fejvadász, és addig nem hagyta békén, amíg nem át adta neki az önéletrajzát. A tv2 élére kerestek alkalmas embert. Zsolt sikeres és elégedett volt, nem is vágyott igazán továbblépni. Ez a nyugalom kísérte a kiválasztás időszakában. Bizonyára a nyugodt magabiztosság is segített abban, hogy a külföldi tulajdonosok bizalmát elnyerte, és kiválasztották a feladatra. Zsolt megfogalmazásában a lényeg: ?Hogyan lehet a dolgokhoz kicsit másképpen nyúlni, amin keresztül meg tudja mutatni önmagát?? Az átadott önéletrajzban nem a hagyományos, unásig olvasott dolgokat írta le, hanem az iskolái említése mellett a személyiségét akarta megmutatni, iskolás társain keresztül írt kapcsolatrendszeréről, vagy strukturált gondolkodását azon keresztül szemléltette, hogy ruhatárában van 52-es, 54-es és 56-os öltöny is, hogy a súlyváltozását tudja követni.  Ez a teljesen rendhagyó látásmód a fejvadásznál kiverte a biztosítékot, a tulajdonosoknak viszont bejött.

 

Zsolt elmondta, hogy nagy átalakulás előtt áll a tv-s szakma. A reklámpiac öt év alatt 50%-ra zsugorodott. Az analóg, szobai antennával fogható adások megszűnnek, így a 4 millió háztartásból 800 ezer háztartásban új lehetőség után kell nézni. A két nagy kereskedelmi tv, az RTL Klub és a tv2 mindössze a 1/3 részét teszik ki a nézettségnek, nézőszámnak. Sokan néznek ?kábeles? televíziókat az országos tv-k mellett, helyett. Ezért is kellett elkezdeni a tv2 csoport építését. Ezért bővült a kínálat a FEM3, PRO4, és a Super tv2 prémium kábeles csatornával. Alapvetően az RTL és a tv2 reklámbevételekre építő televíziók, míg a ?kábeles tv-k? a műsorterjesztőktől kapott bevételekből élnek. Mivel a reklámpiac 50%-ára esett össze, kijelenthető, hogy a reklámbevételekből nem lehet megélni. Bármennyire is zavarja a nézőket a sok reklám, át kell alakítani a struktúrát, és a ?kábeles? piacról kell összeszedni további nézőket és a bevételek egy részét. Jelenleg tehát nem az RTL Klub az elsődleges versenytárs, hanem az összes többi kábeles csatorna. Zsolt elmondása szerint az elindított új csatornák nézettsége jelentősen nő, tehát az irány jó. Küszöbön áll a tévézési szokások átalakulása. Megállíthatatlanul jön a netes alapú tévézés, a mobil tv, a lehívható, visszanézhető műsorok világa.

 

Zsolt elmondta, hogy az RTL Klub és a tv2 alapvetően abban különbözik egymástól, hogy az RTL befektetői csapata szakmai alapokon építkező, hosszútávra gondolkozó szakmai befektetőkből áll, míg a tv2 befektetői pénzügyi befektetők, akik rövid távú megtérülésben és profit maximalizálásban érdekeltek. Ez a helyzet kicsit hasonlít a Náray Tamás és Simon Zsolt a divatszakmában tapasztalt felfogás különbségére. Nincs lehetőség másra, a nézettségi maximumot kell produkálni a legolcsóbban napról napra.  Így nehéz a többek által számon kért minőségi, szakmai értéket jelentő műsorok beiktatása a rendszerbe. Zsolt ennek ellenére törekszik arra, hogy egyéb értékeket közvetítő műsorok is adásba kerülhessenek, és szinte minden mellé odaállnak, ami támogatásra érdemes.

 

Zsolt saját bevallása alapján is a hivatalos álarc mögött egy érzelmekkel teli ember, családapa, jó barát és férj. Büszke arra, hogy az Unicef igazgatósági tagjaként is küzd a gyerekek jogaiért.

 

 

Sokan mondják, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Zsolt életében ez a nő felesége, Patrícia, akivel munkája során a reklámszakmában találkozott. Patrícia jól kiegészíti Zsoltot, aki a rendszer, Patrícia az ötlet, a kreativitás. Felesége sok mindenben segítségére van, kérdéseivel, sajátos látásmódjával képes inspirálni Zsoltot, átlátni az erdőn, megtalálni a megoldást a szakmai problémákra is. Két szeretett gyermekük Szonja és Borisz is jól beleillenek a képbe. Szonja az apjára, Borisz az anyjára hasonlít. Budakeszire visszatértek, mivel Zsolt nagyszüleinek hétvégi telkük volt itt, amit eladtak. A házasság után dönteni kellett egy közepes méretű pesti lakás és egy Budakeszin lévő ikerház fele között, Budakeszi mellett döntöttek. A gyerekek már ide születtek, őnekik már Budapest számít vidéknek. Mindannyian nagyon szeretnek Budakeszin élni. Nyilván közrejátszik ebben a felejthetetlen Őzike csoport is, mely nevet Detti néni ígérete szerint már nem osztanak ki többet a Pitypang Sport Óvodában. Közös családi vállalkozásuk, hobbijuk is Keszihez köti őket, a Betűtészta mesekönyvbolt és a bolttal járó kulturális barangolás a gyerekek világában. Az állandó együttgondolkodás, a szüntelen kreatív gondolat hívta életre náluk a Budakeszi Gyerekköztársaság megalapítását is, melynek kinövései mai napig is fel-felbukkannak a városban. Patrícia a város kulturális életének egyik meghatározó alakítója, Zsolt pedig a helyi Kulturális Tanácsadó Bizottság tagjaként a város imázs és egyéb feladatok megvalósításában is dolgozik. Mindketten állandó résztvevői a budakeszi báloknak, rendezvényeknek. Véleményük szerint minél több olyan embert kellene megszólítani és közösség felé terelni, aki csak aludni jár haza Keszire. A lokálpatrióta szemlélet nagyon fontos a család életében.

 

Simon Zsolt és családja nemcsak otthonaként szereti Budakeszit, hanem ezer szállal kapcsolódik is hozzá. Ezzel jó példát mutat mindenkinek, hogy a kíméletlen, néha szakmaiatlan, pénzközpontú világból hogyan lehet kitörni, és kihasználva a sikerek által nyújtott eszközöket, a közösség érdekében megpróbálni tenni valami jót.

 

Balczó

fotók: tv2/Schumy Csaba, Balczó Kornélia

 

Minden kedves olvasónak ajánljuk Simon Zsolttal készült tv-riportot, mely megtekinthető a Buda Környéki Televízió adásában 2013. 03. 08.-ától 03. 15.-éig minden nap 18.00 órakor, és a tv honlapján 2013. 03. 07-től: www.budakornyekitv.hu honlapcímen.

 

A Buda Környéki Televízió összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket