Szent Mihály-napi rendezvények 2013

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel ? az M1 népszerű, azonos címet viselő műsorához kapcsolódva ? a közmédia a Magyar Turizmus Zrt. részvételével hagyományőrző programsorozatot indított Szent Mihály napja alkalmából. A szeptember 28?29-i hétvégén kormányzati támogatással a magyarországi települések mintegy negyven százaléka ajánlott kulturális, gasztronómiai vagy egyéb programot, s számtalan múzeumot ingyen lehetett látogatni.

 

 

 

 

 

Jé, egy ismerős, csodaszép ruhában?

Az országos akció egyik célja, hogy akár a legapróbb falvak is megmutathassák kulturális, természeti értékeiket hagyományaikat, olyanok is, amelyeknek nincs lehetőségük fesztiválokat rendezni, továbbá célkitűzés az is, hogy visszahozzák a Szent Mihály napjával kapcsolatos, mára kiveszni látszó hagyományokat is.

Budakeszi is széles programkínálattal, izgalmas műsorokkal csatlakozott a kezdeményezéshez. Mint dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, településünk polgármester asszonya elmondta: a települések pályázat útján, lakosságszám arányában igényelhettek 100 ezer Ft-tól 1,5 millió forintig támogatást a kulturális programok megvalósítására. Városunk 650 000 Ft-ot nyert a hétvégi események megvalósítására.

 

Szeptember 28.

 

A délelőtt folyamán Halász Judit adott koncertet Apa, figyelj rám! címmel a művelődési központban, ahol egy tűt sem lehetett leejteni. Minden jegy elkelt. A hétvége alatt ez volt az egyetlen belépődíjas program, az összes többi esemény ingyenes látogatását biztosította az önkormányzat.

 

Este a tánczenét játszó LIMuZS zenekar házibulijával várta az érdeklődőket. A zenekar 10 éve működik, a neves budapesti szórakozóhelynek, a Cotton Clubnak állandó zenekara volt, játszottak a West End Hiltonban és a Kempinski szálló bárjában is, mindenütt nagy sikerrel. Ilyen előzmények után nem csoda: sikeresek voltak Budakeszin is.

 

Szeptember 29.


?Vasárnap mindenki menjen templomba!?

Legalábbis így szólott államalapító Szent István királyunk törvénye. A szokásos nyolc, illetve tíz órai szentmise után a makkosmáriai Fogolykiváltó Boldogasszony kegytemplomban folytatódott a katolikus hívek számára a Szent Mihály-nap. A napos, szeles, csípős időben sokan zarándokoltak fel a makkosi szent területre, a Fogolykiváltó Boldogasszony búcsújára.

 

Ima a Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz

?Szentséges Szűz Mária, Fogolykiváltó Miasszonyunk! Gyermeki bizalommal fordulunk Hozzád. Légy közbenjárónk Isten előtt! Nemzetünket végzetes veszély fenyegeti. Testvéreink közül sokan szenvedélyeik rabságában sínylődnek. Az alkohol, a kábítószerek, a nikotin mértéktelen élvezete, a zabolátlan testiség szenvedélye pusztít közöttünk, dönti romba a családi otthonokat, sorvasztja nemzetünket. Történelmünk válságai során őseink Hozzád fordultak és Te meghallgattad őket, Áldott Nagyasszonyunk. Légy ma is végzetes bajunkban közbenjárónk! Isten adjon erőt a lelki harcban, hogy megszabaduljunk szenvedélyeink rabigájából. Különösen irgalmadba ajánljuk azokat, akikért felelősek vagyunk: családunk tagjait és a jövő zálogát, a magyar fiatalokat. Fogolykiváltó Boldogasszony, Krisztusnak Szent Anyja és nekünk is Édesanyánk, légy közbenjárónk szent Fiadnál!

Ámen?

?Szűz Mária, könyörögj érettünk!?

Szent Mihály-napi vásár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indul a szüreti felvonulás

 

?Hétpróbások?

 

A Fő téri parkban sok-sok érdeklődő volt kíváncsi a vásárra, a különböző rendezvényekre, de leginkább a Legdélcegebb Mihály versenyre. A legdélcegebb Mihály választásra bárki jelentkezhetett, nem volt szükséges a névazonosság, szeretettel várták a Gergelyeket, Zoltánokat, Józsefeket, Gellérteket egyaránt. A jelentkezők az alábbi versenyszámokban próbálhatták meg ügyességüket, szellemi és fizikai erejüket:

 

1. ördöglakat

2. karikahajítás

3. diótörés

4. kötélhúzás

5. találós kérdések

6. rönkhajítás

7. célba dobás.

 

A legjobban teljesítő Gergely, Attila vagy éppen Mihály a főnyeremény mellett egy teljes évig birtokolhatja a Budakeszi legdélcegebb Mihálya címet, fehér lovon vagy csak a szekéren körbe is mehet a gyermekekkel a rendezvény területén, továbbá a polgármester asszonnyal együtt közösen, este meggyújthatja Budakeszi őrtüzét.

Jóleső érzéssel néztük a zömében középkorú férfiakat, mennyire komolyan vették a feladatokat, önfeledten játszottak a nézők legnagyobb örömére.

Útban a győzelem felé

A hangulatos versenyt végül is a képen látható Lihebmann Gábor nyerte meg.

A siker első pillanatai?

 

Hagyományőrző programok

A budakeszi rendezvények szerves részei a hagyományőrző programok, melyek most sem maradtak ki a repertoárból. Fellépett a Szivárvány Óvoda, Széchenyi István Általános Iskola, Nagy Sándor József Gimnázium, Tarkabarka ? Kunterbunt Szülői Tánccsoport és a Kompánia Színházi Társulat Talicska együttese.

Ők mindig sikeresek ? a Szivárvány Óvoda kicsinyei

Este a Szigony zenekar koncertjét hallgathattuk meg, mely táncházzal zárult. A zenekar régi falusi zenekarok hagyományait követve játszott gyimesi és moldvai csángó népzenét. Ezt követően közösen átvonultunk a művelődési központ melletti parkoló területére, ahol a rendezvény zárásaként polgármester asszonyunk a legdélcegebb Mihállyal közösen meggyújtotta Budakeszi őrtüzét. Az őrtűz érdekessége, hogy az összes helyszínen, mind az 1305 településen egyszerre lobbant fel Szent Mihály tüze, ami az együvé tartozás, az otthon szimbóluma volt egykor, és most újra közösségformáló erő lehet.

Az összegzés, a tanulságok levonása természetesen majd az elkövetkezendő napok, hetek feladata lesz. Annyi bizonyos: a hagyományteremtő szándékkal indított rendezvény sikeresnek bizonyult.

 

Szabó Tibor Mihály

Megosztom a cikket