Személyiségfejlesztő Színjátszó Stúdió

Személyiségfejlesztő Színjátszó Stúdió indul Budakeszin gyerekeknek. A foglalkozásoknak nem színészképzés a célja, hanem a fiatalok nevelése, személyiségformálása.

 

 

 

A Színjátszó Stúdió vezetőjét, Szakall Judit, Csokonai Vitéz Mihály-alkotó díjas drámapedagógust kérdezem: kiket vár a most induló színjátszó stúdióba?

 

– Azokat a 10?13 éves gyerekeket várjuk, akik szívesen játszanának együtt, töltenék alkotó módon a szabadidejüket. A foglalkozásoknak nem színészképzés a célja, hanem a fiatalok nevelése, személyiségformálása. Az együttes munka során a résztvevők megtanulnak együttműködni, gyakorolják egymás elfogadását, a toleranciát, elsajátítják a verbális és nonverbális kifejezések használatát, megtanulnak szépen, magyarul beszélni, kifejezni magukat, miközben erősödik identitásuk, magabiztosságuk. Az improvizációs feladatok végzése közben nagymértékben fejlődik kreativitásuk, egyre többet tudnak meg magukról és másokról, az emberi viselkedés mozgatórugóiról. Mindezeket a drámapedagógia, a drámajáték igazoltan eredményes módszerével valósítjuk meg.

 

– Miért pont a Kálvin-terem a foglalkozások helyszíne?

 

– Egyrészt a Kálvin-terem egy igazi közösségi-kulturális tér. Másrészt a református gyülekezet részéről érkezett a felkérés felém, hogy a gyermekek lelki, szellemi fejlődésének segítésére induljon el egy mindenki számára nyitott csoport. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen színjátszó stúdió jól szolgálja a közösségi nevelést, segíti a fiatalok ön-és társismeretét, és biztosítja a jókedvű és értékes együttlét örömét, azaz boldoggá tesz.

 

? Hogyan, mikor lehet jelentkezni a stúdióba?

 

– 2015. január 8-án délután 16 órára várjuk a jelentkezőket a Kálvin-terembe (Budakeszi, Fő u. 159) egy szabadon választott verssel, de ettől nem szabad megijedni, a felvételi elsősorban ismerkedésre szolgál.

 

– Ön milyen művészetpedagógiai tapasztalatokkal, múlttal rendelkezik?

– Színjátszó csoportjaim voltak már korábban is, kétszer 9 évig volt együtt mindkét csoport, akiket 10?11 éves koruktól vezettem. Számtalan hazai és nemzetközi fesztiválon szerepeltünk sikerrel (Görögország, Németország, Svájc stb.). Életjátékokból rendezett kamasz musicaljeimet a Magyar Televízió is sokszor leadta. 1991 óta vagyok a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó fesztiváligazgatója, a második kerületi Marczibányi Téri Művelődési Központnak húsz évig voltam az igazgatója, az ottani munkám középpontjában is a gyermekek színházzal, drámával és színjátszással való nevelése állt. Mélységesen hiszek abban, hogy a saját élményű, cselekedtető tanulás a leghatékonyabb nevelési módszer, amellyel a fiatalok lelki-szellemi fejlődését elősegíthetjük.

 

Foglalkozások: minden csütörtökön 16?18 óra között.

Helyszín: Kálvin-terem (Budakeszi, Fő u. 159.).

Részvételi díj: 10.000 Ft/hó.

Felvételi meghallgatás: 2015. 01. 08. 16.00.

Jelentkezés írásban 2015. 01. 05-éig: szakall.judit@gmail.com.

Megosztom a cikket