Székely Szabadság Napja Budakeszin

Székely Szabadság Napja Budakeszin a Budakörnyéki Székely Kör Budakeszi és a budakeszi önkormányzat szervezésében.
A Városházi ünnepségen ünnepi beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtikár és Menczer Tamás országgyűlési képviselő, a KKM államtitkára is.
Köszönjük Bege Attilának, a Budakörnyéki Székely Kör Budakeszi elnökének az együttműködést, Incze Árpádnak, a Székelyföldért Társaság elnökének a részvételt, Pitti Katalin operaénekesnek,
Tamás Gábor előadóművésznek, Ambrus András színművész-, írónak, és a budakeszi Hétlépés Táncegyüttesnek a közreműködést.
Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2023. március 2-i testületi ülésén a székely autonómia támogatásáról szóló határozatot hozott, mely szerint:

„A Székely Szabadság Napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja, melyet a Kárpát-medence számos településén megünnepelnek.
E jeles nap alkalmából Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testülete szolidaritását fejezi ki a trianoni békediktátummal elszakított nemzettársaink felé, s kijelenti, hogy támogatja a Székelyföldön élő magyarság területi autonómia törekvéseit.
Tesszük mindezt az őshonos európai nemzeti kisebbségek minél szélesebb körű önrendelkezését elősegítendő decentralizációs törekvések jegyében, mely politikai hitvallásunk szerint az európai béke és a demokrácia kiteljesedésének alapvető feltétele.
A Budakeszin élő, Erdélyből elszármazott székelyeket képviselő Budakörnyéki Székely Körrel együttműködésben vállaljuk,
hogy a jövőben mi, budakesziek is csatlakozunk azon Kárpát-medencei települések sorához, amelyek rendszeresen megemlékeznek és megünneplik a Székely Szabadság Napját.
Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

 

www.facebook.com

 

Megosztom a cikket