December 7. Prismissima Díjátadás

Budakeszi nem csupán természeti kincsei miatt van szerencsés helyzetben. Rengeteg művész, alkotó, kultúrát közvetítő ember él városunkban. Az utóbbi időben egyre többen kapnak közülük munkájuk elismeréseként magas rangú hazai kitüntetéseket. Az éppen aktuális Prima Primissima díjra is több, városunkban élő embert jelöltek.

 

 

A szavazás sajnos már néhány napja lezárult, de a televízió képernyőjén keresztül még drukkolhatunk városunk művészeinek.

A Prima Díjasok közül néhányat megemlítünk:

2012. május 12.-én itt járt Budakeszin a messze földön híres Bihari János néptáncegyüttes, KisBihari csapata, hogy egy jótékonysági előadást láthattunk tőlük. Táncoltunk Vivért! https://hirmondo.budakeszi.hu/budakeszi-hirek/kozelet/1244-tancoltunk-viviert

Most az együttesnek lenne szüksége segítségre. Jelölték a Prima Primissima díjra, a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában, mely rendkívüli elismerése lenne az egész táncegyüttes számára és anyagi javakkal is járna. Nagyon ráférne a Biharira,  hogy lecserélhessék a csizmákat, a ruhákat, az előadásokhoz szükséges kellékeket.

 

 

 

A díjra V. Majzik Máriát, a Himnusz-szobor alkotóját, Budakeszin élő szobrászművésznőt is felterjesztették. Budakeszi büszke lehet a művésznő munkásságára, most szavazatunkkal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy érdemei méltóképpen elismerésben részesüljenek!

V. Majzik Mária, Budakeszin élő szobrászművész egyik legjelentősebb alkotását, a Himnusz-szobort 2006 májusában avatták fel Budakeszin. A márványból , mészkőből és bronzból készült szoborkompozició közepén egy isten alak látható, ezt veszi ezt veszi körül sugaras alakban a vers szövege. A 4 méter magas és 9 méter széles domborművet 21 harang egészíti ki, amelyeken, ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, vasárnaponként délben pedig a déli harangszó. A szobor városunk egyik büszkesége, az ország minden tájáról és külföldről is sokan felkeresik és megcsodálják. A művésznő munkásságáról a himnusz-szobor.hu oldalon olvashatnak bővebben.

 

 

 

 

A budakeszi Riskó Géza, a Duna Televízió koordinációs igazgatója is Prima-díjat kapott.

Az 1949-ben született Riskó Géza az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd elvégezte az Egri Tanárképző Főiskola, földrajz ? testnevelés nappali szakát. 1975-ben újságíró diplomát szerzett.

Riskó Géza szakmai életútja:

– 1964 ? 1971 magyar úszó válogatott, tízszeres magyar bajnok

– 1970 ? ben Úszó Európa-bajnokság, Barcelona, résztvevő

– 1971 ? 1974 OB I-es vízilabdázó

– 1973 ? 1975 Csongrád Megyei Hírlap, rovatvezető

– 1975 ? 1994 Pesti Műsor, rovatvezető

– 1976 ? ban Montreal, olimpiai tudósító

– 1977 ? 1989 Esti Hírlap, rovatvezető

– 1989 ? 1990 Pesti Hírlap, alapító főszerkesztő

– 1990 ? 1992 Népszava, rovatvezető

– 1992 ? ben Barcelona, olimpiai tudósító

– 1992 ? 2001 Mai Nap, főszerkesztő-helyettes

– 1994 ? ben Labdarúgó világbajnokság, Egyesült Államok, tudósító

– 2000 ? ben Labdarúgó Európa-bajnokság, Hollandia, tudósító

– 2001 ? 2003 Színes Mai Lap, alapító főszerkesztő

– 2003 ? 2004 Mai Nap, lapigazgató

– 2004 ? 2005 Napi Ász, alapító főszerkesztő

– 2006 ? Duna Televízió, főszerkesztő

– 2011.02.15 ? Divízió I. ? Duna Televízió, koordinációs igazgató

 

Egyéb médiamunkák:

– Magyar Nemzet ? szerző

– Ritmus zenei lap ? rovatvezető

– Képes Sport ? lapigazgató

– Nemzeti Sport ? szerző

– Sport Plusz ? szerző

– Magyar Rádió ? szerkesztő-riporter

– Magyar Televízió ? szerkesztő, műsorvezető, főszerkesztő, Mai Sport, Szubjektív Objektív, Mi történt?

– ÉlményVadász ? felelős szerkesztő

– Fishing and Hunting ? szaktanácsadó

– TV2  ? blokk műsorvezető

– Az utolsó kettő? Grosics, Buzánszky ? nagyfilm

– Kovács Koko István ? 60 perces filmes stúdióbeszélgetés

– Idegenlégiós Labdarúgók ? Koltay Gáborral közös film

– VargaZoli  ? Koltay Gáborral közös film

– Fekete Bárány Rock Fesztivál 1980. augusztus 23. ? rendező

– Alvin Lee a Budapest Sportcsarnokban ? rendező

– 1992-ben Fradi Fiesta az Üllői úton ? rendező

– ?86 ? ?93-ig Fussunk át az Új Évbe, Budapest Sportcsarnok ? rendező

– Olimpiai csapatfogadás – ?88 Szöul, ?92 Barcelona ? rendező

– Edda Művek Miskolc ? könyv

– R-Go ? könyv

– Bingo Benko ? könyv

– Pege ? könyv

– Szász Endre ? Koltay Gáborral közös könyv

– Vasrock / Edda II. ? könyv

– 3+2 ? könyv

– Disco ABCD ? könyv

– Mai Visszhang ? könyv

 

 

Demján Sándor, üzletember, a díj alapítója emlékeztetett arra, hogy tíz évre vállalta az elismerés finanszírozását, amelyet egyik „büszkeségének” tart. 2013-tól kezdve Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke és az OTP Bank finanszírozza tovább az elismerést. Demján Sándor a közönségdíj anyagi támogatását vállalta magára.

Csányi Sándor kiemelte: célja a díj függetlenségének továbbvitele, ezért fenntartja a díjak odaítélések rendjét. Megjegyezte, tervezik a tanácsadó testületek számának növelését, hogy tovább erősíthessék a díj „szakmaiságát”. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy az elismerés finanszírozását „minimum tíz évre, de egyébként határozatlan időre” vállalták.

A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító lett Prima-díjas. A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a Prima Primissa Díj jelöltje.

A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölte a testület. A tudósok közül Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus lett Prima-díjas.

A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes a Prima Primissima Díjra. Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt.

A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett Prima-díjas. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé.

A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra. A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lett.

 

hirmondo.budakeszi.hu/dunatv.hu/richpoi.com

 

A díjak ünnepélyes átadására 2012. december 7-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretein belül, immáron tizedszer kerül sor, ez alkalommal is a Művészetek Palotájában. A Gálaestet a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti. A szervezők a 10. Jubileum alkalmával különleges Gálaműsort szerveznek, korábbi évek Junior Prima díjasai lépnek fel Primissima és Prima díjas művészekkel.

 

A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban lehetőség lesz szavazásra, mert idén is átadásra kerül a Közönség díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. Idén július közepétől lehet szavazni az interneten a primissima.hu/internetes-szavazas címen, telefonon és SMS-ben is. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül a Közönség díjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer euró összegű pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor, a Kuratórium elnöke ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. A Közönség díjas továbbá megkapja az Ajka Kristály Üvegipari Kft. által készített ólomkristály Kincsem lovat.

Megosztom a cikket