Szakmák napja

2013. november 6-án a Budakeszi Széchenyi István Általános Iskola egy színvonalas rendezvénynek adott otthont. A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére első ízben tartottuk meg a szakmák napját.

 

 

A környező településekről is (Páty, Perbál, Biatorbágy, Tinnye, Budajenő) érkeztek érdeklődő 7. és 8. évfolyamos diákok.

A Prohászka Ottokár Gimnázium (Budakeszi) tanulói is szép számban jöttek el a pályaválasztási rendezvényre.

 

13 szakma képviseltette magát, többek között, fodrász, idegenvezető, cukrász, szakács, grafikus. Mindezek mellett az érdeklődők megismerhettek 7 hiányszakmát is: asztalos, elektronikai műszerész, villanyszerelő, gépi forgácsoló, hegesztő, kőműves, szociális gondozó.

Olyan kiválóságok vezették be a diákokat a szakmák rejtelmeibe, mint Sárvári Ádám, aki 2012-ben az Euroskillsen első, 2013-ban a Wordskillsen hatodik helyezést ért el, ezzel kiérdemelte a nemzet legjobb asztalosa címet.

A gépi forgácsolásnál esztergagéppel fémforgácsolást, illetve betűmarást próbálhattak ki a résztvevők.

 

 

 

 

Cukrászoknál a szakma ismertetésén kívül tortabevonást láthattak, majd marcipánmasszából tortadíszeket készítettek.

A szakács szakma megismerése közben bakonyi pulykaragu készült, majd a diákok segítségével hercegnőburgonya fánk sütése következett.

 

Mindegyik szakmai bemutató végén a mesterek ajándékkal kedveskedtek a gyerekeknek.

 

A program végén a szervezők megköszönték a jelenlevők részvételét, és külön ajándékokkal jutalmazták azokat, akik legalább 3 hiányszakma bemutatóján részt vettek.

 

 

A kezdeményezés fantasztikusra sikerült, a diákok érdeklődése mutatja, hogy szükség van ilyen tájékoztatókra.

 

Czifra Zsuzsanna

igazgató

Megosztom a cikket