Sült báránygerinc

 

1,5-2 kg báránygerinc egyben

1 citrom

100 g füstölt szalonna

5-6 gerezd fokhagyma

2 közepes fej hagyma

1 kávéskanál szárított bazsalikom

1 kávéskanál szárított oregánó

só, bors

1 kg hámozott konzervparadicsom vagy 200 g paradicsompüré

200 g kimagozott (lehetőleg fekete) olajbogyó

1 darabka csípős (cseresznye) paprika

1 dl olaj

 

A faggyútól, hártyáktól megtisztított húst a félbevágott citrommal bedörzsöljük, félóra múltán leöblítjük. Megtűzdeljük vékony szalonna csíkokkal, foghagymagerezdekkel, sózzuk, borsozzuk, beszórjuk bazsalikommal, oregánóval, betakarjuk a maradék vékonyra szeletelt szalonnával.

Mélyebb tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, előmelegített sütőben (250 oC) 10 percig pirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet (200 oC), mellé tesszük a felkarikázott hagymát, a paradicsomot, a csípős paprikát és levével locsolgatva puhára-pirosra sütjük (kb. 2 óra). Az elfőtt levet szükség szerint vízzel vagy fehérborral pótoljuk. Másfél óra múlva leszedjük a szalonnát, hogy a hús is pirulhasson.

Előmelegített tálra tesszük. A zsírtalanított pecsenyeléből kivesszük az erős paprikát, hozzáadjuk az olajbogyókat, összeforrósítjuk, a mártás egy részével meglocsoljuk a húst, körülrakjuk az olajbogyókkal, a maradék mártást külön tálaljuk.

Petrezselymes burgonyát, párolt rizst kínálhatunk hozzá.

Megosztom a cikket