?Sorsodat a döntés pillanatában alakítod?

Az Európai Parlament alelnökét, Surján Lászlót hívtuk Budakeszire lakossági fórumra azért, hogy városunk lakói első kézből tájékozódhassanak az EU-ban hozott döntések hatásairól. Vendégünk volt még Sánta Áron, a KDNP Pest megyei szervezője, valamint  Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő.

 

A rendezvény elején Erdélyi György előadóművész Illyés Gyula Haza a magasban című nagyszerű versét szavalta el.

Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt. ?Jövőre országgyűlési, európai uniós parlamenti és helyhatósági választások is lesznek. Helyesen dönteni csak hiteles információk alapján lehet. Sokan próbálják elhitetni, hogy ilyesmi nem létezik, és minden igazság csak korlátozottan érvényes. Azt ajánlom, bárkit hallgatunk, vizsgáljuk meg, milyen célokat tűz ki, és mit tett korábban, hogy az általa meghirdetett célokat elérje. Ha összhangban van a szó és a tett, akkor ? jó eséllyel ? hiteles emberrel van dolgunk. A választás ugyanis váltóállítás, ami történelmi távlatokban befolyásolja egy-egy közösség sorsát? ? fejtette ki az est háziasszonya.

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármester asszonya elmondta, most nemcsak mint a város első embere van jelen, hanem mint a Fidesz helyi elnöke is. A Fidesz-KDNP 2010. május 18-án aláírt közös nyilatkozatából idézett: ?A Fidesz néppárt karakterű gyűjtőpárt, a szellemi forrásvidéket világnézeti pártként a KDNP biztosítja.? Helyi szinten igen gyümölcsöző a kapcsolat a két párt között, és erre a jó kapcsolatra szüksége van a város vezetésének.

?Magyarország és Budakeszi is sok fejlesztést köszönhet az EU-nak. 500 milliós önrész mellett 3,5 Mrd fejlesztésre nyílt lehetőség. Gondoljunk csak a városközpont rehabilitációjára, a Városháza megújítására, a római katolikus templom környékére, a Nagy Sándor József-emlékházra, a Pitypang Sport Óvoda bővítésére, a Tölgyfa utca?Fenyő utca építésére, az idősek napközi otthonának bővítésére, az ifjúsági és bűnmegelőzési pályázat elnyerésére, az új bölcsőde építésének elkezdésére? ? sorolta az eredményeket a polgármester asszony.

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő bejelentette, indulni fog a jövő évi országgyűlési választásokon. ?Miért szeretnénk, ha a lakosság a jelenlegi kormánypártokat támogatná? A legkomolyabb érv: a ?haza a magasban?, a lelki közösség, a hazaszeretet, nemzetünk iránti elkötelezettség. Ez a legnagyobb kohézió. Reményeink szerint a megújuló Európa vissza fog nyúlni ehhez az alapvetéshez. De természetesen van racionális érv is: ez a pártszövetség valóban az itt élők érdekeiért politizál. Itt nem lehet senki leszakadó, egy újfajta Magyarországot építünk, ahol mindenkinek esélyt kívánunk adni, hogy munkájával a tehetségét kibontakoztassa. (?) A kereszténység nélkül nem lehet sikeres egyetlen európai nép sem? ? fejezte be beszédét frappánsan a képviselő úr.

Sánta Áron volt, a Pest megyei KDNP szervezője rövid beszédében kiemelte, hogy az utóbbi időszak egyik legjelentősebb intézkedése a családi adókedvezmény kiterjesztése lesz (azóta az országgyűlés megszavazta ? a szerk.), hiszen óriási előnyt jelent mindenkinek. Egyszerre teszünk a jelenért és a jövőért, különösen, ha az ország demográfiai helyzetét tekintjük. A családokat, a szülőket segíti továbbá, hogy a gyest 3 évre visszaállították, ennek egyik mobil lehetősége lesz az ún. gyed extra. Sikeresen megvalósult a családi csődvédelem intézményének bevezetése, ami a bankoknak is megfelelő. Nem utolsósorban említette a rezsicsökkentést, ami mindenki számára kedvező hatású.

Surján László, az Európai Parlament alelnöke az elmúlt 3 évről tömören azt mondta: túléltük. ?Miért is mondom ezt? Olyan csapdákat állítottak a 2010-ben Magyarországon hatalomra kerülő kormány elé, ami elképesztő. 2004-től túlzottdeficit-eljárás folyt hazánk ellen, amit 2005-ben az akkori MSZP-kormány letagadott. Így nem is volt meglepő, hogy megnyerték a 2006-os választást. A köztársasági elnököt ugyanúgy átverték, mint a népet. Az EU-t szintén becsapták, hiszen az előírt intézkedéseket nem tették meg.? 2010-ben a Fidesz-KDNP szövetség kétharmados többséggel nyerte meg a választást. Átadták a hatalmat, s Orbán Viktorra várt a lehetetlen feladat, hiszen a becsületünket elveszítettük. Ő az az ember, akit nem lehet a falhoz állítani. A gazdasági válság idején szokatlan lépéseket tett: bevezették az egykulcsos, 16%-os szja-t, csökkentették a vállalkozások adóit. Mindezek természetesen bevételcsökkenést jelentettek az államnak. ?Az EU összevonta a szemöldökét.? Fő célkitűzése volt a kormánynak újrateremteni a középosztályt. Onnan vették el a pénzt, ahol volt (bankok, multik, telekommunikációs vállalatok), a ?szent tehenektől?. ?A szent teheneket meg lehetett fejni, sikítottak, de már 2011 elejére 3-4%-ra levitték a hiányt. Felszámolták a kötelező magánnyugdíjpénztárt. Azt a pénzt vitték oda, amit az akkor élő nyugdíjasoknak kellett volna odaadni.

Az Orbán-kormány azt is megnézte, hol folyik el a sok közpénz, és megszüntette a korkedvezményes, illetve előre hozott nyugdíj intézményét. Természetesen ez érdekeket sértett, de mindezt a közérdek javára tették. A szocialista EP-képviselők (Göncz Kinga, Tabajdi Csaba), rögtön nekiálltak támadni hazánkat.

Életszínvonalat érintő lépéseket is tett a kormány: segély helyett munkát ajánlott nagyon sok embernek. Nyugat-Európában már tudják: az ellenszolgáltatás nélkül adott segély lelkileg tönkreteszi, és a munkaerőpiacról örökre elviszi az embereket. A miniszterelnök úr egy konferencián a következőket mondta: Európa eredeti jelszava az ora et labora! volt. A mai Európa mindkettőt el akarja felejteni. Egyre kevesebb súlya van a természetes, aktív emberi munkának. Akkor fogunk megerősödni, ha visszatérünk az alapértékekhez.?

Fontos az adócsökkentés, illetve a családi adókedvezmény kiterjesztése. A rezsicsökkentéssel együtt ez jelentősen növeli a családoknál maradó pénzt. A kormány további célja: nonprofit szférává alakítja a gáz- és villanyáram-szolgáltatást. ?Mindezekért prüszkölni fognak az EU-ban.?

Magyarország túlélte a viharokat, az államháztartás hiánya 3% alatt van, az infláció is történelmi csúcsokat döntöget. Hatalmas összegeket (adósságokat) vállalt át a kormány az önkormányzatoktól, tiszta lappal kezdhetnek, ugyanis jövő februárban a maradék adósságot is átvállalják. Ez a kormány képes konfrontálódni tekintélyes nemzetközi szervezetekkel, és odafigyel az emberek megélhetésének alapvető dolgaira. Ez a választás áll a választópolgárok előtt.

A mai ellenzék szatirikus, tragikus helyzetben van, érdekük lenne a megújulás. Eddigi politikájuk lényege: átverlek, hogy győzzek. Ez vállalhatatlan. ?Ha én baloldali lennék, Orbán Viktorra szavaznék? ? jelentette ki Surján László.

A lakossági fórum további részében írásban feltett kérdésekre válaszoltak a résztvevők. Csenger-Zalán Zsolt képviselő úr egy kérdésre azt válaszolta, hogy jó lenne, ha kormány jogosítványt kapna bizonyos részterületek megtárgyalása helyett rendeleti kormányzásra.

A következő kérdés bizonyos tv-csatornák alacsony színvonalát, bóvli jellegét emelte ki. Lehetne-e állami csatorná(ka)t biztosítani pl. oktató programoknak, illetve igazi értékek közvetítésére. Vannak ilyenek (M2, Duna TV) ? hangzott a válasz.

Az otthoni munkavégzés támogatásával csökkenne az ingázás. Ez a jövő útja (elektronikus ügyintézés, elektromos aláírás). Ehhez szükség lenne szemléletváltásra, ami a közösségi közlekedés jobb kiépítését jelentené, illetve a P + R parkolók számának növelésére.

 

A Surján Lászlóhoz szóló első kérdés az volt: igaz-e, hogy a következő költségvetési időszakban kevesebb pénzt kapunk, de több helyre? ?Minden megtermelt 100 euróból 94 visszamegy a tagállamoknak. Tehát önmagában az EU működése nem drága. Az új kormány 60%-ot akar a gazdaság fejlesztésére fordítani, vagyis húzzuk ki magunkat a bajból! A költségvetés néhány Mrd-dal kevesebb lett, de Magyarországra több fog kerülni? ? nyugtatta meg a hallgatóságot Surján László.

Az Unió nem támogatja a nemzeti hagyományokat, ez majdnem így igaz. Magyarországnak ki kell húzni a köröm alóli tüskéket (a trianoni félelmeket). Az utódállamok úgy akarják ezt megoldani, hogy az ott élő magyarok vagy elköltöznek, vagy beolvadnak. Így látjuk mi, de például a szlovákok azt gondolják: a magyarok minden cselekedete arra irányul, hogy legalább Dél-Szlovákiát visszacsatoljuk. Az anyanemzetnek gondot kell viselnie a határon kívüli nemzettestvéreinkről. Ha normális viszonyok vannak, az autonómia az állam egységét segíti elő.

Jelentősen csökken Európa-szerte a születésszám. Mivel ezt belső (egy-egy állam) problémájának tekintik, nem foglalkoznak vele. A demográfiai probléma megoldását bevándorlással megoldani szamárság.

Hogyan áll az elszámoltatás ügye? ?Nagyon sokak szemében ez azt jelenti, hogy szívesen látnák Gyurcsány Ferencet csíkos egyenruhában? ? kezdte a válaszadást az alelnök úr. Soha ennyi perindítás nem volt, mint 2010 óta. A magyar igazságszolgáltatás éktelen lassú. Bizonyítékul a Hunvald-pert hozta fel, ahol nemrégen volt csak az 1. fokú ítélet. Ezeknek az uraknak kiváló jogi háttere van. Sok esetben a jog nem tudja a ?hülyeséget? kezelni. Nem lehet bizonyítani a korrupciót (Posta palota, illetve a repülőtér eladása). Ezek miatt nem lehet börtönbe kerülni. A politikai bűnöket politikai síkon kell büntetni.

Göncz Kinga és Herczog Edit működése. ?Az, amit az ún. baloldal ellenünk művelt, arra nincs példa, és nincs magyarázat. Mivel itthon nem értek el semmit, Brüsszelbe rohantak, próbálva megszerezni a többséget, ellenünk. Mindezek ellenére világcsoda, hogy a Fidesz 7 éve vezeti a közvélemény-kutatásokat. Szánalomra méltó figurák, sajnálom őket, mert milyen szörnyű dolog 3 évig epét hányni? ? hangzott a frappáns válasz. A szocik be is vallották, hogy nem az ország javára végzik a dolgukat. Nagy meglepetést ez nem okozott? Végül is a kívülről jövő támadás erősítette a kormányt. A Tavares-jelentést Göncz?Tabajdi-jelentésnek titulálta, pedig milyen szép lenne együtt küzdeni Magyarország jobb sorsáért. A mostani ellenzék ugyanazt csinálja, mint mikor kormányon voltak: nincs programjuk, csak ártani tudnak.

Kap-e uniós segítséget a székely autonómia kérdése? Mi, magyarok alkotmányosan szeretnénk megoldani ezt a kérdést. ?Ne akarjanak rákényszeríteni ennek az ellenkezőjére? ? idézte Kövér Lászlót.

Végül a Buda Környéki Televízió riporterének azon kérdésére, hogy milyen a viszonyunk az EU-val, Surján László elmondta: a mi véleményünk az, hogy az Unió szabad nemzetek önkéntes társulata legyen. ?A szél kezd megfordulni: egyre többen vannak olyanok, akik szerint vissza kell venni bizonyos jogosultságokat a tagállamok számára. Az Unió szerkezeti reformokra szorul, elsősorban pénzügyire. Például: az Uniónak legyen saját forrása, és ne a pénzügyminiszterek kénye-kedve döntsön.? A politikai viták mögött gazdasági megfontolások állnak. Csatlakozásunk óta jelentős fejlesztéseket kaptunk, mintegy 28 Mrd forintot. Minden évben több pénz jött be, mint amennyi tagdíjat fizettünk.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket