Simon Zsolt a TV2 új társtulajdonosa

A Budakeszin élő Simon Zsolt vezérigazgató, valamint a csatorna gazdasági igazgatója, Yvonne Dederick vásárolta meg a TV2-t a német ProSiebenSat1-csoporttól, az MTM-SBS Zrt. üzemeltetőjétől.

 

 

 

 

 

A német ProSiebenSat.1 médiavállalat hivatalosan bejelentette, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. A TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a csatorna gazdasági igazgatója.

A ProSiebenSat.1 cégcsoport december 23-án bejelentette, hogy 100%-os management buyout (MBO) révén magyar tulajdonosnak, a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt-t. Az országos kereskedelmi csatornát és a portfolióba tartozó három kábelcsatornát Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató közösen vették meg. A TV2-t is működtető MTM-SBS Zrt. a tulajdonosváltás után a korábban meghatározott stratégia mentén folytatja tevékenységét.

Az immár magyar tulajdonba került MTM-SBS Zrt-t a ProsiebenSat.1 dekonszolidálja a cégcsoportból. Az eladás 100%-os management buyout révén történt, amely érinti a teljes csatornaportfoliót (TV2, SuperTV2, FEM3, PRO4) és a cégcsoport minden eszközét. A magyar vásárlás jogi ügyeit a Weil, Gotshal & Manges tranzakciós és finanszírozási csoportja, míg a pénzügyi tanácsadói feladatokat az Unicredit látta el. A ProSiebenSat.1 2010-ben az N24 német hírcsatorna kapcsán bonyolított le egy hasonlóan sikeres MBO-t, az N24-et nemrég adta el a menedzsment az Axel Springer kiadónak.

Az új tulajdonosok tapasztalt médiaszakembereknek számítanak a szakmában. Simon Zsolt 2010. október 25-től a TV2 vezérigazgatója. A tizenöt éves szakmai múlttal rendelkező topmenedzser korábban Magyarország egyik vezető médiaügynökségének, a MEC-nek ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. Irányítása alatt indult el a MEC hálózaton belül elsőként a vállalat márkázott tartalmakkal és műsorkereskedelemmel foglalkozó divíziója, amely modellt azóta világszinten átvettek. Simon Zsolt 2006-tól a MEC Interaction kelet-közép európai vezetőjeként nemzetközi szinten is elismert szakembernek számít.

Yvonne Dederick 2011. február óta gazdasági igazgatóként felel a TV2 pénzügyi és számviteli osztályának, valamint a kontrolling és üzleti tervezési osztályának működéséért. A szakember több mint húsz éves gazdasági-pénzügyi vonalon szerzett szakmai ismeretekkel rendelkezik, több cégvásárlási folyamat koordinációjában vett részt az elmúlt években. 1993-ban az RJ Reynolds dohánygyár gazdasági igazgatójaként részt vett a cég magyarországi befektetéseinek tranzakciójában. Ezt követően a PepsiCo üzletfejlesztési és stratégiai igazgatójaként dolgozott. Széleskörű tapasztalata a médiaszektorra is kiterjed, a Sláger Rádió anyavállalatánál, az Emmis International-nél gazdasági igazgatóként egész Európáért felelt, emellett a Sláger Rádió felügyelő bizottsági tagja volt.

 

Forrás: TV2

Kapcsolódó cikk:

Exkluzív interjú Simon Zsolttal, a tv2 vezérigazgatójával

Braun Róbert december 27-én a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. értékesítése kapcsán nyílt levelet intézett az új tulajdonosoknak: Simon Zsoltnak és Yvonne Dederick-nek, valamint a korábbi tulajdonosnak, a ProSiebenSat.1-nak. A TV2 és a ProSiebenSat.1 még aznap, december 27-én elküldte válaszait Braun Róbertnek, amelyeket ezúton hozunk nyilvánosságra.

A TV2 hivatalos válasza Braun Róbert nyílt levelére:

Tisztelt Braun Róbert úr,

Köszönettel megkaptuk 2013. december 27-én keltezett levelét, melyben a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt eladásával kapcsolatosan tesz fel kérdéseket.

Ahogyan azt a ProSiebenSat1. 2013.12.23-án kiadott sajtóközleménye világosan tartalmazza, a médiavállalat az MTM-SBS Zrt-t 100%-os management buyout (MBO) révén a TV-HU1 Kft-nek és a TV-CEE1 Kft-nek adta el. Az említett cégek tulajdonosai 50-50%-ban Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója és Yvonne Dederick, gazdasági igazgató.

Kérésének megfelelően ezúton ismertetnénk az MTM-SBS Zrt megvásárlásában résztvevő cégek tulajdonosi és kapcsolatrendszerét:
A TV-HU1 Kft. tulajdonosa a CCA-D6D Kft, ez utóbbi céget a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. tulajdonolja. A CCA Vízió Kft. 100%-os tulajdonosa Yvonne Dederick, míg a Double 6 Dominoes Kft-é Simon Zsolt. Így tehát a TV-HU1 Kft-t 50-50%-os tulajdonosai Simon Zsolt és Yvonne Dederick. A TV-CEE1 Kft. tulajdonosa a már említett CCA-D6D Kft.
Ennek megfelelően szeretnénk leszögezni, hogy a TV-HU1 Kft-ben és a TV-CEE1 Kft-ben 50-50%-os tulajdoni részt birtokló Simon Zsolton és Yvonne Dedericken kívül más személy, vagy más személyhez köthető gazdasági vállakozás nincs a tulajdonosi körben. Egyúttal határozottan cáfoljuk azokat a hamis információn alapuló sajtóhíreszteléseket, melyek szerint Simon Zsolt a fentiektől eltérően, más befektetőkkel kapcsolatos kijelentést tett volna azon az állománygyűlésen, melyen az MTM-SBS Zrt dolgozóit tájékoztatta az eladással kapcsolatosan.

A tranzakció finanszírozási forrásáról nem áll módunkban információval szolgálni. Hangsúlyozzuk azonban, hogy annak részletei a ProSiebenSat.1 médiavállalattal folytatott tárgyalások során teljes mértékben transzparensek voltak, a finanszírozás a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a hatályos jogszabályok teljes körű betartása mellett került lebonyolításra.

Bízunk benne, hogy válaszainkat kielégítőnek találja.

ProSiebenSat.1 válasza:

Dear Mr. Braun,

Thank you for your letter to our CEO Thomas Ebeling of today, December 27, 2013, referring to the disposal of our Hungarian TV businesses to our Management (referred to in the following as „the Transaction”), namely Zsolt Simon and Yvonne Dederick (referred to in the following as „the Buyers”).

While we fully appreciate your interest in the Transaction and do ourselves -operating various media enterprises in a number of countries- value importance and the relevance of a functioning free media for an open society and transparent democracies, we do at the same time respect the confidential nature and respective agreements with the Buyers as regards the Transaction.

Therefore, we ask for your understanding that we do address your questions on a more general level, especially in your apparent interest to conduct this correspondence more or less publicly.

Please be assured that no other parties were involved in negotiating the Transaction besides the Buyers and ProSiebenSat.1 Media AG and their respective advisors, the latter being on both sides renowned international corporate transaction law firms with excellent reputations. The Buyers have personnally signed a Share Purchase Agreement by which they jointly and with equal parts acquire 100% of the shares in our Hungarian media businesses through their own aquisition company.

ProSiebenSat.1 Media AG was and is fully aware of the financing source that enabled the Buyers to pursue the Transaction and has secured for itself full transparency as regards financing or the Transaction as well as the Buyers and their acquisition company.

Please be also aware that the Transaction is a result of a proper and transparent auction sales process involving a number of interested parties and bidders, and that such process is typical and reflects international standards and practise for company disposals of this or comparable nature and characteristics.

As the result of this auction process ProSiebenSat.1 Media AG decided to accept the bid of the Buyers, amongst others because of favourable terms and conditions (including appropriate securities and guarantees) for ProSiebenSat.1 Media AG as well as because we believe the Transaction will be beneficial for a sustainable and beneficial TV2 as a major and important indepentent media enterprise in Hungary. ProSiebenSat.1 Media AG has done asset disposals by way of so-called Management Buy-Outs in the past, which were in all cases beneficial for the assets sold as often the management can turn-around and develop an operation quicker and better outside of large and sometimes inert corporate structures. In other words, experiences with Management Buy-Outs have always been positive in the past, for ProSiebenSat.1 Media AG, the buyers and, most importantly, the operations itself.

We hope that the above information addresses your concerns and may help to foster an objective view on the Transaction.

Megosztom a cikket