Remek délelőtt a Budakeszi Tájházban

Remek délelőtt volt, köszönjük Nyitrai Lilla, Krizsán Edit, finom és szép kalácsokat fontunk, csodás hímestojásokat készítettünk! A kalács recept:

  • 500 g-os kalácshoz
  • 340 g liszt
  • 34 g porcukor
  • 34 g vaj
  • tojássárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
  • 20 g élesztő
  • 4 g só
  • 165 ml langyos tej
  • vaníliarúd kikapart belseje/vaníliás cukor
  • ½ Citrom reszelt héja –
  • ½ Narancs reszelt héja –

Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot. Majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szállakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szállakat és kenjük le egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.
Szép Húsvétot kívánunk!

www.facebook.com/budakeszi.tajhaz

Megosztom a cikket