Régi idők majálisa – újratöltve

Negyedszázaddal ezelőtt rendezett utoljára majálist a régi erdei focipályán Budakeszi Város Önkormányzata, az elmúlt tavaszköszöntő együttlétek felidézésére tett kísérletet május elsején a városvezetés – az egyébként hegyvidéki önkormányzathoz tartozó területen. A hagyományőrzés jegyében Jánosi Attila néptáncos volt az idei majális kikiáltója, és a kulturális programok jó része is a tradíciók bemutatásáról szólt.

 

„A rendszerváltás óta nem volt itt önkormányzati program, ennek hatására is került ki az erdei focipálya és környéke Budakeszi életének körforgásából” – mondta a tájegységre jellemző palóc népviseletben megjelenő dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia. – „Reméljük, ezzel a mai rendezvénnyel sikerül erre a páratlan természeti szépséggel megáldott területre visszacsábítani a budakeszieket. Ezzel a majálissal a természet megújulását is ünnepeljük” – tette hozzá a polgármester. Mint utalt rá, a munka ünnepén a megérdemelt pihenéshez való jogot is ünnepeljük, méghozzá új tartalommal megtöltve, a népi hagyományokkal megismertetve az ide látogatókat.

 

Hagyományőrzésben nem volt hiány. Reggel a népi hangszereken játszó Szigony zenekar muzsikájára vonult a majálisozó sokaság az erdei focipályára, és ugyancsak ők húzták a talpalávalót a májusfa állítóknak, valamint a fára aggatott pálinkásüvegeket és szalagokat „levadászó” fiúknak és férfiaknak. Szintén népies vonulatot képviselt Korzenszky Klára énekes és zenekara „Szerelemcsütörtök, dobszerda” című produkciója, miként a Bartók Táncegyüttes és a Budakeszi Bojtár Tánccsoport műsora is, akárcsak a hegyvidéki Betyárbukfenc zenekar koncertje.

 

A hagyományőrzés egyben hagyományteremtést is célzott. Mint a városvezető elmondta, ettől kezdve minden május elsején e területen szeretnének majálisozni a helyiekkel és vendégeikkel a népi hagyományok bemutatásával. A tradíciók mellett a legkisebbek játszóházban ügyeskedhettek, a nagyobbak könyveket csereberélhettek szabadon, aki pedig megéhezett és/vagy megszomjazott, vaddisznópörkölttel, lángossal és hűsítővel csillapíthatta kívánságait.

 

A rendezvényen számos érdekvédelmi és civil szervezet is képviseltette magát, például a HÍD Családsegítő Szolgálat, a Budakeszi Ifjúsági és Zsonglőr Klub vagy a Nem Adom Fel Alapítvány. Utóbbi szervezet nevében Báder Richárd tapasztalati szakértő hitet tett amellett, hogy sérülten is lehet teljes életet élni. – Legfontosabb, hogy sorstársaink képesek legyenek elfogadni megváltozott helyzetüket, egyszóval önmagukat – hangsúlyozta a kerekes székes fiatalember.

 

A vidám forgatagban jelen volt Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a majális díszvendége, és bizonyos értelemben Budakeszi vendéglátója, hiszen – mint írtuk – a rendezvény helyszíne már Budapest XII. kerületéhez tartozik. Őt a tavaszünnep mellett elsősorban a Normafa-projekt apropójából kérdeztük.

 

„Az úgynevezett Normafa-projekt nagyon jó történet a konszenzuskeresés iskolájában. Nagy ívű tervekkel vágtunk bele, de ezek közül többről – főleg a zöld szervezetek hatására – mára letettünk, és úgy érzem, jól tettük. Bár a síelők sajnálják, hogy nem lesz a Harangvölgyig futó sípálya, de én is elfogadtam, hogy nem lehet az ülőlift megépítése miatt akkora sebet ejteni a tájon, amekkorát az igényelne. Több mint másfél éven keresztül folyt egy alapos hatásvizsgálat, ami után kialakult a jelenlegi koncepció. Reméljük, sikerült meggyőzni a kerület lakosságát a projekt hasznosságáról (erről május 17-én helyi népszavazás dönt – a szerk.).”

 

Pokorni Zoltán elmondta, minden kiránduló kényelmét szolgálja majd, hogy felújítják az erdei sétáló utakat vagy épp az erdei sportpályát, amelyen Budakeszi idei majálisa zajlott. A tervek között szerepel a vendéglátás színvonalának az emelése, a kínálat bővítése. Mint a polgármester elmondta, száz éve még több mint 90 vendéglő üzemelt a hegyen, 20-30 éve is 5-6, ma egy. Szükség van a hiánypótlásra.

 

A rendezvényt a Budakeszi Városi Polgárőrség biztosította.

bgy

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket