Polgármesteri köszöntő 2023. március

Budakeszi parkjaiban, közterein megkezdtük az ilyenkor szokásos kertészeti munkákat, a fák, bokrok metszését, a virágültetéseket. Köszönet azoknak a budakeszi lakosoknak, akik megteszik ezt a saját házuk körül, a telkük előtti közterületen is. Idén is ingyenesen osztunk virágpalántákat a budakeszi lakosoknak április 24-én, hétfőn 12.30 órakor a Városháza előtt. Ezekkel a virágokkal is szebbé tehetjük a lakókörnyezetüket. A kedvezményes, önkormányzatunk által támogatott lakossági ágdarálási akciónkat is folytatjuk, jelentkezni március 31-ig lehet a BVV Kft. honapján. Az április 22-i Föld Napjához kapcsolódóan az önkormányzatunk részéről idén is megszervezzük a szemétgyűjtési akciót.

Újabb gyalogos átkelőhelyek Budakeszin

A lakossági jelzések alapján több utcában is gyalogos átkelőt építünk, és 20 db ledes, napelemes lámpát szerelünk fel az Áfonya, a Napsugár és az Árnyas utcában. A gyalogos átkelőhelyek tervezése megtörtént, a kivitelezői szerződéskötések előtt állunk. A helyszínek: a Má-rity László utca – József Attila utca csomópont, a Megy-gyes utca a Darányi városrész bejáratánál, a Munkácsy Mihály utca-Fenyő utca csomópont, a Patak utcában található körforgalomnál két gyalogos átkelőhely, a Pá-tyi út-Tölgyfa utca-Tavasz utca csomópont, és az Erkel Ferenc utca-Széchenyi utca csomópont. A Zsám-béki-medence autóbuszos közlekedésének fejlesztése projekt részeként az UVATERV Zrt. elkészítette a Pátyi út – Budaörsi út csomópontjának jelzőlámpás átalakítási tervét, amely jelenleg engedélyezési szakaszban van. Az átépítés során a Pátyi út érintett szakaszánál jelzőlámpás közlekedési csomópontot alakítunk ki.

Közösségi tér is lesz a vállalkozói parkban

Március 2-án átadtuk a vállalkozói parkunkat, ahol fit-neszpark, majd kávézó és játszótér, és szabadtéri színpad is lesz az önkormányzatunk hasznosításában maradó telkünkön. A vállalkozói park is a város vagyona, az érintett 10 telket ugyanis 25 évre bérbe adjuk a vállalkozóknak. Valamennyi meghirdetett telekre már van bérlőnk. Ez a beruházás így 5 év alatt kitermeli a területre fordított kiadásainkat, és az azt követő 20 évben kiszámítható jövedelmet jelent a városnak. Ez összességében közel 2 és fél milliárd forint. A bérleti szerződésekben előírtuk, hogy a bérlők csak por-, és zajártalom nélküli tevékenységet végezhetnek. Itt új munkahelyek és hasznos szolgáltatások jelennek meg. Az új vállalkozói park hozzájárul Budakeszi gazdasági fejlődéséhez.

A Székely Szabadság Napja Budakeszin

„A Budakeszin élő, Erdélyből elszármazott székelyeket képviselő Budakörnyéki Székely Körrel együttműködésben vállaljuk, hogy a jövőben mi, budakesziek is csatlakozunk azon Kárpát-medencei települések sorához, amelyek rendszeresen megemlékeznek és meg-ünneplik a Székely Szabadság Napját” – áll a képviselő-testület határozatában. Köszönöm Bege Attilának, a Budakörnyéki Székely Kör elnökének, hogy önkormányzatunk partnereként segített megszervezni a március 10-i, Székely Szabadság Napi városházi ünnepségünket.

„Éljen a magyar szabadság!”

Idén is méltó módon emlékeztünk Budakeszin az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Budai 2-ik Honvéd zászlóalj budakeszi honvédeivel, a Nagy Sándor József Gimnázium diákjaival és ‘Sigmond Bertalan alpolgármesterrel a Nagy-Sándor József Emlékháznál koszorú-zási ünnepséggel tisztelegtünk a 175 évvel ezelőtt a magyar nemzet szabadságáért küzdő hőseink emléke előtt.

Akikre büszkék vagyunk

Az Erkel Ferenc Művelődési Központban a március 15-i városi ünnepségünkön a képviselő-testület döntése alapján átadtuk Berki Júlia egyetemistának, a szónoklat többszörösen díjazott mesterének a Budakeszi Ifjúsági díjat, Bernáth Béla asztalosmester-iparművésznek és Farkas Dánielnek, a Budakeszi Városi Polgárőr- és Katasztrófavédelmi Egyesület elnökének pedig a Budakesziért Emlékérmet. Gratulálunk!

A budakeszi német nemzetiségű lakosság kitelepítésének emléknapja

Március 19-én a Budakeszi Város Német Önkormányzata szervezésében emlékeztünk az egykor történtekre az „Őseink emlékére” emlékműnél. Személyes hangvételű beszéddel emlékezett Budakeszi történetének erre a fejezetére Schrotti János, a német önkormányzat elnöke és dr. Major Miklós a Budakeszi Járási Hivatal vezetője. A megemlékezésen a Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület kórusának, és a Budakeszi Fúvós Zenekarnak az előadását láthattuk.
Április 2-án, vasárnap időközi önkormányzati választás lesz Budakeszin

A városunk fejlődését érintő legfontosabb döntéseket Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testüle-te hozza meg. A 8-as számú választókörzet képviselője lemondott, ezért vált szükségessé az időközi választás kiírása. Kérek minden érintettet, vegyen részt a voksoláson, hogy a 8-as számú választókerület ügyei is képviselve legyenek a testületi munkában.

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket