Polgármesteri köszöntő 2023. május

Közeleg a nyár, a szabadidős programok, fesztiválok ideje. A kollégáimmal azon dolgozunk, hogy változatos kulturális- és szabadidős programkínálatból válogathassanak a budakesziek a következő hetekben, hónapokban.

Gyermeknap
Május 27-én szombaton a Fő utcai parkba várjuk a gyermeknapot ünneplő családokat. Tompeti és Barátai zenekar várja a gyermekeket, a koncert előtt és után a budakeszi tánccsoportok lépnek színpadra. Lesz tűzoltó- és rendőrségi bemutató, ügyességi játékok, baba-mama torna és táncház. Sok finom enni-innivalóval is készülünk a rendezvényen.

Sörfesztivál családbarát programokkal
Már csak pár hét van hátra a Sörfesztiválig, amelyet június 16-17-én rendezünk Budakeszin! Ismét jó hangulatú baráti beszélgetések, találkozások, finom sörök, ízletes ételek, jó koncertek, zenés-táncos produkciók és színes családi programok helyszíne lesz a Fő utcai park. Számos neves előadót hívtunk a fővárosból és a Budakör-nyéki Önkormányzati Társulás településeiről is, közülük többnek a neve még meglepetés, mert más koncertszerződéseik miatt csak ezután hirdethetjük meg őket. Tovább erősítjük a fesztivál családbarát jellegét, ezért most is nagy hangsúly kapnak a gyermekprogramok. Minden további fontos információt megtalálnak a fesztivál hivatalos honlapján, a budakornyekisorfesztival.com internetes oldalon.

A jó idő lehetővé teszi az útjavításokat
A hideg, esős idő elmúltával megkezdtük a tél során keletkezett kátyúk, úthibák kijavítását. A városüzemeltetés eddig mintegy 400 m2-nyi megsüllyedt útfelületet javított ki melegaszfaltos feltöltéssel, tömörítéssel, és tovább folytatják a munkát. A Darányi városrészben is megkezdtük a martaszfaltos utak karbantartását, a tartósan meleg időjárás beálltakor pedig sor kerül a garanciális emulziószórásos útjavításra is. A tavaly felújított tizennyolc utcában 21 hibát jegyzőkönyveztek az önkormányzat szakemberei. A kivitelező öt év garanciát vállalt a munkákra, a javításokat megkezdte.

Óvjuk, védjük a Zöld Budakeszit!
Május 10-én megünnepeltük a Madarak és fák napját, amelynek több mint százéves hagyománya van Magyarországon. A művelődési központ mellett épült új szakrendelő tervezője, Bártfai Szabó Gábor javaslatára az épület előtt álló, több mint 100 éves japánakácfa szakszerű gondozását nézhették meg a Wudisuli és a SZIA kisdiákjai, akik verssel, énekkel és tánccal is készültek. Dummel Dániel minősített faápoló szakembernek köszönjük a térítésmentesen elvégzett munkáját és a budakeszi diákoknak tartott, környezetvédelemmel kapcsolatos rövid előadást.

Őshonos gyümölcsösliget és közösségi kert
Termőföld = jövő! A képviselő-testület döntése alapján önkormányzatunknak tavaly kedvező áron sikerült egy közel 7 hektáros mezőgazdasági besorolású állami területet megvásárolnia a Farkashegyi repülőtérrel szemben. Ennek közösségi célú hasznosításán dolgozunk. Az előkészítő munkába bevontunk helyi agrárszakembereket, a Zöld Munkacsoport tagjait, és április 11-én együttműködési megállapodást is kötöttünk az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy a közreműködésükkel, szakmai támogatásukkal vigyük sikerre a budakeszi kistermelői kultúra támogatását, felélesztését szolgáló tervünket. A dokumentumban szerepel, hogy „Budakeszi Város Önkormányzata az ingatlanon gyümölcsöskert telepítését, zöldségek, gyógy- és fűszernövények termesztését tervezi, továbbá a termesztéshez tartozó oktató- és feldolgozó épületet is szeretne az ingatlanon felépíteni”.

Vállalkozói fórum Budakeszin
A budakeszi „Cápával”, a sikeres vállalkozó és médiaszemélyiség Balogh Petyával május közepén arról beszélgettünk, hogyan tegyük még vonzóbbá Budakeszit a vállalkozások számára. A helyi vállalkozókat júniusban közös gondolkodásra hívjuk a Városházára. Célunk egymás munkájának segítése.

A régi székely-magyar naptár szerint májust az Ígéret havának nevezik. A hónapot megkoronázza pünkösd, a Szentlélek kiáradásának ünnepe. Ez már a nyár közeledtét jelzi: a természet megújult és zöldbe öltözött. Testvérvárosunkban, Csíkszeredában ilyenkor tartják a csíksomlyói búcsút, amely az egész nemzet zarándokhelyévé vált, „minden magyarok” találkozóhelyévé. A budakeszi városi delegációnkkal többször is ott voltunk az elmúlt években, ezzel a testvérvárosunkkal is élő a kapcsolatunk.

Hamarosan vége az idei tanévnek, kezdődik a nyári szünet. Mindenkinek szép nyarat kívánok. Bízom benne, hogy találkozunk a városi nyári rendezvényeken!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

 

Megosztom a cikket