Polgármesteri köszöntő 2022. november

Kedves Budakesziek!

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Az advent örömteli készülődését idén is szeretnénk városi rendezvényekkel is gazdagítani. December 6-án a Mikulás várja a gyermekeket teli puttonyával a művelődési központ melletti közösségi téren. December 10-én hagyományos karácsonyi rendezvényünkön gyerekprogramokkal, koncerttel, kézműves vásárral várjuk a budakeszieket. Süteménysütő és forraltbor-főző versenyt is rendezünk, nevezzenek be Önök is, és közösen kóstoljuk meg a finomságokat! A takarékossági intézkedések részeként idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás városunkban, önkormányzatunk részéről azonban mindent megteszünk azért, hogy szép, meghitt hangulatú legyen a városi ünnepségünk és a Városháza előtti karácsonyfánk is hozzájárul az advent bensőséges, ünnepi hangulatához.

Takarékos és felelős gazdálkodással készülünk 2023-ra

Az energiaválság hatására megemelkedett rezsiköltségek miatt önkormányzatunk is rendkívüli takarékossági intézkedésekre kényszerült. A képviselő-testület több önkormányzati fenntartású intézményünknél is átmeneti, a fűtési szezonra vonatkozó nyitvatartási korlátozásról döntött. Azonban ebben a helyzetben is biztosítjuk a dolgozóink foglalkoztatását más-más épületekben, és ez idő alatt is megkapják a munkabérüket.

Az Erkel Ferenc Művelődési Központnak és a Nagy Gáspár Városi Könyvtárnak is helyet adó legnagyobb energiafogyasztó épületünket december 15-től január végéig átmenetileg bezárjuk. A művelődési központ dolgozói a Nagy Sándor József Emlékházban látják el feladataikat, a rendezvényeknek pedig a város más intézményei adnak otthont. A könyvtár a volt tüdőgondozó épületében működtet átadópontot a budakeszi lakosok számára. A jövő év elején a képviselő-testület felülvizsgálja, hogy szükség van-e további takarékossági intézkedésekre.

A városi fejlesztésekhez újabb forrásokat keresünk

Közös térségi beruházásként tervezzük uniós pályázati forrásból megépíteni a Budakeszi, Budaörs, Törökbálint kerékpárutunkat, a Farkashegyi Repülőtérig megépült szakasz folyatásaként. Egy európai uniós pályázaton közösen indulunk a két szomszédos településünkkel. Ez egy példaértékű együttműködés lehet. A budaörsi és a törökbálinti polgármester úrral már több alkalommal egyeztettünk ez ügyben, és a képviselő-testületeink felhatalmazását is megkaptuk arra, hogy közösen elinduljunk a pályázaton. A tervünk az, hogy a törökbálinti vasútállomás legyen a célállomás, hogy ezáltal rá tudjunk kapcsolódni a Budapest-Balaton bicikliútra. Ez turisztikai szempontból, és a térségi együttműködés szempontjából is fontos lenne, hiszen így egymás rendezvényeire akár ilyen környezetkímélő és fenntartható módon is ellátogathatnánk. E három szomszédos város lakóit nagyon sok személyes kapcsolat, barátság fűzi össze. Ezt az új ke-rékpárúttal tovább lehetne erősíteni. A közvetlen európai uniós forrásra a pályázat beadási határideje január közepe, és az elbírálása jövő nyárra várható.

Szeretetteljes ünnepre készülünk

Idén ötezer forint értékben vásárlási utalványt adunk karácsonyra az időseknek és a nagycsaládosoknak Budakeszin. Ezt december elsejétől vehetik át a postán kiértesített érintettek a Városháza ügyfélszolgálatán. Az adventi időszak első napjaiban pedig a Híd családsegítő munkatársainak segítségével több, mint 200 nehéz helyzetben lévő budakeszinek osztjuk szét karácsonyi ajándékként azt a közel ezer kilogrammnyi tartós élelmiszert és édességet, ami a nemrég tartott jótékonysági adománygyűjtés során gyűlt össze.

Sportolj Budakeszi!

December 3-án az egészséges életmódot, az örömteli mozgást népszerűsítő rendezvényünkre várunk szeretettel minden kedves budakeszit a Honfoglalás sétánynál! Jöjjenek el, próbálják ki a nordic walking-ot vagy a görkorcsolyázást. A résztvevők sporteszközöket is nyerhetnek a helyszíni sorsoláson.

Jó egészséget, és áldott, szeretetteljes adventi időszakot kívánok mindenkinek!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket