Polgármesteri köszöntő 2022. június

Kedves Budakesziek!

Matematika és zene – díjazottjaink szakterületei

A tanév vége előtt, pedagógusnap alkalmából köszöntöttük óvodáink, iskoláink munkatársait. Átadtuk a Budakeszi Oktatásügyért Díjat két pedagógusunknak. Samu Györgyi tanárnő talán a legnagyobb elismerést kapta azzal, hogy a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból a tanítványai terjesztették fel a díjra. Danhauser Zoltánt pedig a Czövek Erna Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője jelölte a kitüntetésre. Mindkét díjazottnak a pedagógusnap alkalmával rendezett városi ünnepségünkön adtuk át az elismerő oklevelet és emlékplakettet. Önkormányzatunk idén Budakeszi valamennyi pedagógusának 10.000 forintos utalvánnyal hálálta meg az egész éves munkát, emellett a Széchenyi István Általános Iskola szülői szervezete ötszázezer forinttal lepte meg az iskolát, és színes programmal, finomságokkal is kedveskedtek a tanároknak. Köszönjük ezt a szép gesztust a szülőknek!

Színvonalas, szép tanévzáró ünnepségek

Ha nyár, akkor vakáció! Véget ért a tanítás és az érettségi vizsgák is befejeződtek. Gratulálok az eredményekhez minden diáknak, és nemcsak nekik, de a pedagógusoknak is jó pihenést, feltöltődést kívánok a nyárra. Önkormányzatunk idén is kedvezményes nyári tábort szervezett azért, hogy a budakeszi gyerekek színvonalas, tartalmas programokkal tölthessék a szünidőt. Többek között az alábbi programokkal készülünk: Illúziók Múzeuma, Magyar Zene Háza, strandolás a Velencei-tónál és a Külkerpark – Sport-, és Szabadidőparkban, látogatás a Budakeszi Arborétumban és rendőrkutyás bemutató is lesz a gyerekeknek. Szeretettel várunk minden kisdiákot!

Nagy sikert aratott a IV. Budakörnyéki Sörfesztivál

Több mint 15 ezren ünnepeltünk együtt Budakeszin a Fő téri parkban, immár negyedik alkalommal. Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát, és kedvükre valóak voltak a programok. Szeretnénk, ha a fesztivál évről évre mindig egy kicsit jobb lenne, így köszönettel fogadjuk észrevételeiket, javaslataikat a pm.titkar@budakeszi.hu címen. Hálásan köszönöm a környékbeli lakóknak és mindazoknak a türelmét és megértését, akiknek kellemetlenséggel járt ez a két nap. Köszönöm minden kollégámnak a munkát, akik szívüket-lelküket kitették a rendezvény sikeréért. Külön is hálás vagyok a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás minden polgármesterének a támogatásért.

A testvérvárosi kapcsolatokat is erősítettük

Önkormányzati delegációval a június 4-i nemzeti összetartozás emléknapja alkalmából testvérvárosunkba, Csíkszeredába látogattunk. A magyarság legjelentősebb zarándokhelyén, Csíksomlyón részt vettünk a pünkösdi búcsún is, amely idén épp erre a napra esett. Felemelő érzés volt Magyarországtól többszáz kilométerre, többszázezer nemzettársunkkal együtt megélni az összetartozás érzését! A búcsút követően ellátogattunk Gyimesbükkre, és megkoszorúztuk a történelmi Magyarország ezeréves határán álló utolsó vasúti őrházat, amelyet a Budakeszi Kultúra Alapítvány újított fel. Büszkeséggel töltött el, hogy itthonról többszáz kilométerre is Budakeszi nevével találkozhattam! A hazautat egy fontos találkozóval szakítottuk meg: az erdélyi, szász múltú Besztercén a helyi magyar közösség vezetőivel találkoztunk. Máthé Attilával, a városi tanács egyetlen magyar képviselőjével együtt fogadott minket Sorin Hangan alpolgármester is, akivel a városaink közötti lehetséges gazdasági és kulturális kapcsolatok bővítéséről tárgyaltunk. Ezen a vidéken a magyarság mindig is kisebbségben volt, így a magyarországi kapcsolatok nagyon sokat segítenek nemzeti identitásuk megtartásában.

Legyen művésztelep Budakeszin!

 „Ha az ember megvalósítja önmagát, kinyílik a világ” – írja Ludvig Zoltán festőművész, a kisrécsei művésztelep alapító társtulajdonosa, ahol inspiráló látogatást tettünk. Tóth Lucia Krisztina polgármester meghívására a Keszi-Art Egyesület vezetőivel látogattunk a Zala megyei kistelepülésre, ahol megcsodáltuk, milyen erő rejlik egy alig kétszáz lelkes faluban, ahol a helybéliek a szívüket teszik egy fontos ügy mellé. A nemzetközi hírű alkotótáborban számos jó gyakorlatot, ötletet láttunk. Ezeket is igyekszünk hasznosítani, beépíteni a saját elképzeléseinkbe. Terveink szerint ősszel felvesszük a kapcsolatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, hogy közösen dolgozzunk egy színvonalas művésztábor létrehozásán Budakeszin.

Július 1-én és augusztus 5-én 20 órától utcabállal várjuk önöket a művelődési ház melletti közösségi téren. Augusztus 27-én pedig a hagyományos Családi Nap Fesztiválon ünnepelhetünk együtt a Farkashegyi repülőtéren! A főzőversenyre is várjuk a jelentkezéseket postán, személyesen (Erkel Ferenc Művelődési Központ, 2092 Budakeszi, Fő u. 108.), vagy a kun.csilla@efmk-budakeszi.hu e-mail-címen, hogy idén is átadhassuk a legjobb főzőcsapatnak járó díjat!

A nyári vakáció idején minden kedves budakeszinek tartalmas kikapcsolódást kívánok!

 

dr. Győri Ottilia

polgármester

Megosztom a cikket