Polgármesteri köszöntő 2022. július

Mindent Budakesziért!

„Önökkel összefogva, elkötelezetten építjük tovább városunkat!”

Ezt ígértük 2019-es önkormányzati választási programunkban. Az ötéves választási ciklus félidejénél vagyunk, ideje, hogy számvetést csináljunk az elvégzett munkáról és a még előttünk álló feladatokról.
„A további fejlődés és a békés, nyugodt közélet feltételei: a folyamatosság, a megbízhatóság, a csapatmunka és a közös gondolkodás a helyiek érdekei és szempontjai szerint” – írtam 2019-ben polgármesteri programom bevezetőjében, és azóta is ehhez tartom magam. A képviselő-testület minden döntésénél a konszenzus előmozdítására törekedtem. A legfontosabb kérdésekben pedig mindig kikértem a lakosság és a civil szervezetek véleményét, és azt figyelembe is vettem.
Polgármesteri programom huszonhét pontjából huszonkettőnek megkezdődött a megvalósítása, ebből tizennégyet be is fejeztünk. Ezek közül is kiemelem az egészségügyi szakrendelések beindítását, hiszen ma már alig emlékszünk arra, honnan indultunk. Öt évvel ezelőtt még minden szakellátásért a fővárosba kellett utazniuk a budakeszieknek. Érzékelve a helyzet nehézségét, az egészségház felújítása során a korábbi hat helyett tíz rendelőt alakítottunk ki, és 2019-ben önkormányzati finanszírozású magánrendelésként öt szakellátást indítottunk, valamint vérvételi pontot létesítettünk. Az önkormányzati választások idején még csupán két szakorvos és két asszisztens teljesített szolgálatot a szakrendelőnkben, ma 26 szakorvos 8 asszisztenssel várja a pácienseket. 2020-ban megszereztük szakrendelőnk állami finanszírozását, így mára Budakeszin huszonnyolc szakellátás elérhető, és ez a szám tovább bővül: októbertől allergológiai laborvizsgálat, 2023. januártól pedig mammográfia és emlőcentrum várja a hölgyeket. Nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre is: bevezettük a csecsemőkori szűrést a korai fejlesztésre a Vass Miklós Alapítvánnyal. Rendszeres programokat indítottunk az egészséges életmódért a Korányi Pulmonológiai intézettel együttműködve, a Budakörnyéki Egészségprogram keretében, és ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat szervezünk.

További megvalósult fejlesztéseink: elkészült a makkosmáriai csapadékvíz elvezető gerinchálózat és az új Dózsa György téri piac. Építettünk kerékpártárolókat a város több pontján, valamint bicikliutat a Farkashegyi repülőtérig, amelynek tervezzük a folytatását a Budapest-Balaton kerékpárút felé Budaörs és Páty irányába. A Temető utcában buszmegállókat, az új iskolánál és a Tarkabarka óvodánál gyalogátkelőt, a Fő utca alsó szervizútján utat és parkolókat építettünk. Új sportolási lehetőségeket teremtettünk sportparkunkban: kosárlabda félpálya, kerékpár-technikai pálya, fitneszpark és kivilágított futókör létesült, ősszel pedig nyit a tanuszodánk.
Foly tatjuk az Erkel Ferenc Művelődési Központ és környezete fejlesztését: elhárultak a jogi akadályok, így idén lebontjuk a közösségi tér melletti romos épületet, mellette új szakrendelőt építünk, és minden követ meg mozgatunk, hogy új művelődési ház építésére is legyen lehetőségünk.

A régi szennyvíztelep helyén létesülő vállalkozói park valamennyi telkét bérbe adtuk, még idén kiépítjük az infrastruktúrát és birtokba is adjuk a vállalkozóknak.
Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester kollégámmal sikeresen lobbiztunk a buszsávért: őszre elkészülnek a kiviteli tervek a kapcsolódó beruházásokkal együtt, hiszen P+R parkolók és az elkerülő út déli szakasza is megvalósulhat, a Pátyi úttól egészen a Domb utcáig.
Kiemelten kezeljük a környezetvédelmet: helyi védelem alá helyeztük az Álomvölgyet, a tőszomszédságában, a reptér mellett gyurgyalag-falat is kialakítottunk. Két év alatt több mint 200 új fát ültettünk, megtisztíttattuk a Nádas-tó medrét az idegenhonos özönfáktól. Rendszeresen nyújtunk ágdarálási szolgáltatást, továbbá komposztálókat és csapadékvízgyűjtő edényeket is juttattunk a lakosságnak.

Bővítettük a térfigyelő kamerarendszert: 2019-ben 8 db kamera üzemelt, ezzel szemben ma 41 kamera működik városszerte.
Ígéretünkhöz híven kihasználjuk az elektronikus kommunikáció adta lehetőségeket a hivatali ügyintézésben és a lakosság tájékoztatásában. Elindítottuk az okostelefonos Budakeszi applikációt, ahol térképes hibabejelentésre is van lehetőség, emellett folyamatosan tájékoztatunk honlapunkon és a közösségi médiában, és interaktívan tartjuk a kapcsolatot a lakossággal.

Útépítési pályázatot hirdettünk a sikeres járdapályázatunk mintájára, és elsőként a Mandula utca lakói össze is gyűjtötték az 50%-os önrészt, így az ő utcájuk ebben a konstrukcióban fog megépülni. A városüzemeltetésre nagy hangsúlyt fektetünk: a BVV Kft. folyamatosan dolgozik közterületeink karbantartásáért és szépítéséért.

Maradtak még teendőink: Az iskolabusz szolgáltatás mellett szeretnénk ingyenes budakeszi diákbérletet biztosítani az általános iskolásoknak a BKK járatain is. Lehetőségeinkhez mérten nagy hangsúlyt fektetünk az utak, járdák, közterületek karbantartására és felújítására. Szakmai és pályázati támogatást tervezünk a hagyományos építészeti értékeink védelmére. Elindítjuk a BUDAKESZI 40+ programot kulturális és szabadidős vonatkozásban is, valamint új kulturális-szabadidős helyszínt és játszóteret és tervezünk a Patak utcai körforgalom melletti területre.

Az elmúlt években kedvező gazdasági körülmények segítették munkánkat, azonban valamennyien érzékeljük, hogy sajnos mára a helyzet megváltozott. Bár a háborús infláció komoly kihívást jelent Európának, Magyarországnak és Budakeszinek is, bízunk benne, hogy ez nem fogja ellehetetleníteni terveinket. Ami rajtunk áll, mindent megteszünk azért, hogy – választási programunkhoz híven – „fejlesszük tovább Budakeszit!”

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

Megosztom a cikket