Polgármesteri köszöntő 2022. február

Nagy lehetőségek, közös tervek idén is.

Kedves Budakesziek!

Elfogadtuk Budakeszi 2022. évi költségvetését, amely megadja a város egész éves működésének kereteit és lehetőségeit. A költségvetés főösszege mintegy ötmilliárd forint, az intézményfinanszírozás összege pedig további 1,4 milliárd forint. Számos konkrét fejlesztésre különítettünk el forrást: kormányzati támogatásból tizennyolc utcát felújítunk, megépítjük a Makkosi utat, közvilágítást építünk. Nyáron birtokba vesszük a tanuszodát. Megépítjük és átadjuk a bérlőknek a vállalkozói parkot, ezzel jelentős bevételt termelve Budakeszinek.

Kiemelkedő lehetőség Budakeszi számára a TOP Plusz pályázat, amelyből a három és félmilliárd forint jut Budakeszinek! Mivel Pest megye Budapestről leválva önálló régió lett, most juthatunk először jelentős európai uniós forráshoz. Belterületi utak fejlesztésére ebből 300 millió forintot költhetünk, játszótereket és sportparkot 44 millió forintból fejleszthetünk. Több mint egymilliárd forint támogatást igényeltünk a kulturális városközpont újjáépítésére: a művelődési ház elavult épületének bontására, új, többfunkciós könyvtár és rendezvényterem építésére, köztérfejlesztésre, valamint új, multifunkciós rendezvény-, szabadidő- és kulturális központ kialakítására. Az önkormányzat intézményeinek energetikai korszerűsítésére 467 millió forintot, óvodafejlesztésre 982 millió forintot, kulturális és közösségi célokra pedig 600 millió forintot fordítunk a TOP Plusz pályázat keretében.

Új települési fejlesztések is megvalósulhatnak, hiszen a Káposztás területnek szinte valamennyi tulajdonosával már megállapodtunk, így itt, Makkosmária és Nagyszénászug határában intézményi területet alakíthatunk ki. Szintén közösségi célra hasznosítjuk a vállalkozói parknak az új körforgalomhoz legközelebb eső telkét. Ennek a városrésznek a fejlesztését segíti az is, hogy a buszsáv tervezésével egyidejűleg a Budapest Fejlesztési Központnak a Pátyi út és a Budaörsi út közötti összekötő útszakasz megtervezését javasoltuk, a lakossági véleményekkel összhangban. Ugyanakkor kértük, hogy ezt hosszabbítsák meg a Domb utcáig, ezzel elősegítve az új buszvégállomás megközelíthetőségét, amelyet a Dózsa György térről a Szőlőskert gazdasági területre helyeznek át.

Megindítottuk az új szakrendelő építésének közbeszerzési eljárását annak a 311 millió forintos támogatásnak köszönhetően, amelyet Menczer Tamás Budakeszin élő államtitkár, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje közbenjárásával szavazott meg a kormány. Ezzel a meglévő húsz szakrendelésünk kapacitását duplájára bővíthetjük.


Egy mammográfia központ beindítását is tervezzük városunkban. A Budakeszi Egészségügyi Központ intézményvezetőjével azon dolgozunk, hogy emlőrákszűrés is legyen helyben, ingyen a budakeszi hölgyeknek. A gépek már megvannak, a helyet keressünk az emlőcentrumnak, ahol a tervek szerint ultrahangos és aspi-raciós cytológiai vizsgálatot is végeznek majd.

Nagyon fontos számunkra a térségi együttműködés, elsősorban a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás keretei között. Közösen működtetjük a Közterület Felügyeletet, hiszen nagyon fontos a közbiztonság. Együtt szervezzük a Budakörnyéki Sörfesztivált, immár negyedik alkalommal. Más közösségépítő eseményekre is nagy hangsúlyt fektetünk, idén is lesz Családi Nap Fesztivál, és reményeink szerint a vírushelyzet megengedi, hogy további kulturális eseményeket is szervezzünk. Tavaly a BÖT keretében készíttettünk térségi kerékpáros hálózati tervet, és Páty felé is elkezdjük terveztetni a biciklis összeköttetést, emellett Budaörssel is együttműködünk kerékpárutunk folytatására. Célunk, hogy csatlakozzunk a már épülő Budapest-Balaton nyomvonalhoz.

Szeretnénk új lehetőségeket teremteni a Farkashegyi repülőtéren, ezért egy vendéglátóhely létrehozását tervezzük, amely a kerékpárosok kedvelt célpontja lehetne. Ugyanakkor új látványosság is várja a látogatókat: repterünk bejáratánál állítjuk ki az R-26S típusjelű, „Góbé” becenevű vitorlázó repülőgépet, amelyet id. Rubik Ernő tervezett, és Gangl Gábornak, a repülőtér vezetőjének közbenjárásával jutottunk hozzá. Március 19-én szombaton kerékpáros szezonnyitóval és repülőnappal avatjuk fel, amelyre szeretettel várjuk Önöket!
Nagy lehetőségek várnak ránk idén is, és azon leszünk, hogy terveinket közösen megvalósítsuk.

Mindent Budakesziért!

Megosztom a cikket