Polgármesteri köszöntő 2022. augusztus

Magyarország születésnapját ünnepeltük.

Tisztelt ünneplő Közönség! Kedves Budakesziek! Egy év alatt mekkorát fordult a világ! Tavaly ilyenkor, az augusztus 20-i ünnepségünkön a közös építkezés fontosságát hangsúlyoztam, Szent István királynak, Magyarország első védőszentjének országépítő munkáját állítva példaként, felsorolva napjaink számos építkezését Budakeszin és országszerte. Ma a szomszédban zajló háború, az energiaválság, az infláció és a klímaváltozás foglalkoztatja a közvéleményt, mindenkit aggasztanak a növekvő rezsiárak. Ezt súlyosbítja az aszály, amelyre hosszú évek óta nem volt példa. A koronavírus-járvány újabb és újabb hullámairól is szólnak a híradások. A nagy hőség közepette augusztusban az is gondot okozott Budakeszin, hogy egyetlen napon három helyen is csőtörés volt, ami miatt a város jelentős része fél napra víz nélkül maradt.

Szent István királyunkra emlékezve mégis próbáljunk meg felülemelkedni a hétköznapok problémáin, és nemzeti ünnepünkön nézzük meg: mit üzen nekünk államalapítónk életműve? Zűrzavaros, belviszályokkal teli időkben lépett trónra, azonban erős kézzel és bölcsességgel tudott egységet teremteni és jövőbe mutató döntéseket hozni. Uralkodása idején is háborúk zajlottak a szomszédságunkban, ő azonban a stabilitást, a Kárpát-medence egységét tartotta legfontosabbnak. Ezért békére törekedett úgy, hogy közben megőrizte az ország függetlenségét. István királyunk országépítő munkája ezer éve példát mutat nekünk. A mi dolgunk is az, hogy tovább építsük országunkat és városunkat!

A kormány támogatásával 2010 óta tízmilliárd forint értékben fejlesztettük Budakeszit, ezenkívül jelenleg is további két és félmilliárd forint értékű fejlesztés zajlik. Felújítottuk, bővítettük csaknem az összes iskolánkat, óvodánkat, bölcsődénket. Fejlesztettük a sportparkunkat bringapályával, kosárpályával és futókörrel, idén ősszel pedig elkészül a tanuszodánk is. Felújítottuk az egészségházat, több mint 20 szakrendelést indítottunk, a művelődési központ mellett pedig még ebben a hónapban megkezdődik az új szakrendelő építése. A régi szennyvíztelepet lebontottuk, helyén pedig már épül az új vállalkozói parkunk. Ez munkahelyeket teremt és szolgáltatásokat nyújt a budakeszieknek, és hosszú távú, stabil bevételi forrása lesz a városnak.

Gyalogátkelőket, buszmegállókat és kerékpártárolókat létesítettünk a város több pontján. Bicikliutat építettünk a Farkashegyi repülőtérig, és tervezzük a folytatást a Bu-dapest-Balaton kerékpárút felé. Elkészült a makkosmá-riai csapadékcsatorna, augusztusban megkezdtük 18 utca felújítását, és szeptemberben a Makkosi út építésére is sor kerül. A városüzemeltetésre is nagy hangsúlyt fektetünk: a BVV Kft. folyamatosan dolgozik közterületeink karbantartásáért és szépítéséért.

Nem tudjuk, mit hoz a holnap. De mindent megteszünk azért, hogy az építkezéseket befejezzük, ígéreteinket betartsuk, terveinket megvalósítsuk. István király életműve is azt üzeni: bármilyen nehézséggel is kell megküzdenünk, az összefogás, a kitartás, az alázatos, szorgalmas munka átsegít az akadályokon. Ha mindenki a maga helyén megteszi, ami rá van bízva, biztos vagyok benne, hogy van jövője Budakeszinek! Hiszen a teljesítmények mögött mindig emberek állnak. Azok a budakeszi polgárok, akiket ma elismerésben részesítünk, maguk is sokat tettek Budakesziért. Egyik új díszpolgárunk dr. Bogos Krisztina PhD, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főorvos-főigazgatója. Kórházigazgatóként a gyógyításban, a Budakör-nyéki Egészségprogram partnereként pedig a megelőzés terén szerzett elévülhetetlen érdemeket. Orosz István a Nemzet Művésze címmel kitüntettett, Kossuth-dí-jas grafikusművész, rajzfilm rendező, író, egyetemi tanár. Művészete sokszor segít felülemelkedni a hétköznapokon. Egy festő mondta egyszer: a képeken keresztül láthatjuk meg az igazi valóságot. Orosz István életművével maradandót alkotott, amellyel kiérdemelte a Budakeszi Díszpolgára címet.

A Budakeszi Építészeti Értékeiért Díjat idén újonnan létesített lakóépület tervezőjének és építtetőjének ítélte a képviselő-testület. Ahogy mi rácsodálkozunk egy-egy gyönyörű régi házra, bízunk benne, hogy utódaink is így fognak tekinteni városunk jeles épületeire. Úgy gondoljuk, hogy a Bezeczky Erzsébet és Heppes Miklós által épített ház része Budakeszi építészeti örökségének.

Augusztus 20-a alkalmából külön elismeréseket nyújtottunk át azoknak, akik a közbiztonságot szolgálják városunkban. Rendőreink és polgárőreink, valamint a közterület-felügyelőink számos bűnesetet gyorsan és hatékonyan derítettek fel, ezzel elejét véve további jogsértéseknek. A jelenlegi szárazságban pedig különösen felértékelődött a tűzoltóink munkája. Nemcsak súlyos lakástüzek oltásában működtek közre, hanem erdő és tarlótüzek megfékezésében is.

Köszönöm mindenkinek, aki Budakesziért dolgozik: a képviselő-testület minden tagjának, a polgármesteri hivatal munkatársainak, a civileknek és a lokálpatriótáknak. Szent István király viharos időkben békés, stabil és fejlődő útra kormányozta Magyarországot. Mi is mindent megteszünk azért, hogy – amint polgármesteri programomban ígértem – „fejlesszük tovább Budakeszit!” Isten éltessen, Magyarország! Isten éltessen, Budakeszi!

Tisztelettel:
dr. Győri Ottilia polgármester

(Az augusztus 20-i városi ünnepségen elhangzott beszéd szerkesztett változata)

Megosztom a cikket